Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zadarska udruga osoba oštećena sluha proslavila 60 godina rada

23.09.2016. 22:00
Zadarska udruga osoba oštećena sluha proslavila 60 godina rada


Kako se moglo čuti i ovom prigodom, osobe oštećena sluha su i dalje stigmatizirane u našem društvu, a često se i one zbog toga same izoliraju i žive zapravo u svom zatvorenom svijetu
Udruga oštećena sluha Zadarske županije obilježila je jučer u dvorani Znanstvene knjižnice Zadar šezdeset godina postojanja i djelovanja. Kako je tom prigodom rekao Miki Savić, dugogodišnji tajnik Udruge, članovi komuniciraju pokretima ruku i tijela, izrazom lica, odnosno uz pomoć hrvatskog znakovnog jezika. Savić je ujedno zahvalio svima koji su pomogli da se tijekom svih ovih godina udruga održi.
– Grad Zadar je od kad sam ja na čelu financija imao senzibiliteta za praćenje svih osoba koji su imali bilo kakvo oštećenje. Posebna je senzibilnost prema ovoj udruzi koja slavi 60. obljetnicu od svog osnutka. Uvijek sam nastojala tijekom svog rada voditi računa da su potrebe udruga, pogotovo ovakvih, u prioritetu. Napomenula bih kako je Grad Zadar nagrađivao i vrijedne predstavnike ove Udruge zbog njihovog rada, naglasila je Grozdana Perić, pročelnica Odjela za financije Grada Zadra i nedavno izabrana saborska zastupnica HDZ-a.
Škola znakovnog jezika
U ime Zadarske županije govorio je Bernard Maruna, pročelnik Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb naglasivši da Županija pomaže organizaciju Škole znakovnog jezika koja je vrlo važna za sve članove ove udruge, ali i ostale građane koji imaju problem sa sluhom i govorom. Dugogodišnja predsjednica Udruge osoba oštećena sluha Zadarske županije Jasmina Vukić, koja je za svoj rad dobila i nagradu Grb Grada Zadra, naglasila je kako su gluhe osobe različite od ostalih članova zajednice, ali su ipak samo obični ljudi željni razumijevanja.
Ovom prigodom je prvi puta 20-godišnja studentica Žana Vukić uz pomoć znakovnog jezika izvela poznatu Ivčićevu Kalelargu. Ova je djevojka jedna od onih koji dokazuju kako se uz problem s kojim živi cijeli svoj život može redovno završiti redovna škola te upisati studij koji je željela. Inače, Udruga ima 30-ak aktivnih članova koji se redovito druže u njihovim prostorijama u Ulici Ruđera Boškovića 3 i gdje se redovito održava Škola znakovnog jezika, te se radi na osnaživanju svih onih koji žele raditi.
Apliciraju na EU fondove
Naime, kako se moglo čuti i ovom prigodom, osobe oštećena sluha su i dalje stigmatizirane u našem društvu, a često se i one zbog toga same izoliraju i žive zapravo u svom zatvorenom svijetu. To nikako nije dobro, ni za njih, ali ni društvo jer bogatstvo jedne zajednice je u njenoj različitosti i prepoznavanju onih koji su drugačiji. Oni ne bi trebali biti izolirani, već ravnopravni članovi društva, koji imaju pravo raditi i školovati se isto tako kao i osobe bez oštećenja sluha i govora. Tijekom posljednjih nekoliko godina Udruga je aktivna i u apliciranju na EU fondove i to upravo na projektima kojima se osnažuju članovi da sudjeluju na tržištu rada, te tako budu ostvareni u onome što vole raditi.