Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Propast Adrije u interesu je “velikih riba”

Autor: Suzana Bandić

23.10.2009. 22:00
Propast Adrije u interesu je “velikih riba”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Predstavnici sindikata i uprava Adrie upozoravaju kako se gradnjom luke u Gaženici ugrožava opstanak te tvrtke i dovode u pitanje radna mjesta za 550 zaposlenika. Tvrde kako su im zemljište, ribarski gat i riva na prijevaru oteti i uzurpirani te da im je uništen separator za otpadne vode, a dolaskom četverotračne ceste zatvorit će im se i pristup moru


Nakon što su u medijima osvanuli napisi kako se uskočko-policijska akcija Menadžer, koja je pokrenuta zbog sumnje na nezakonito preuzimanje Podravkinih dionica preko varaždinske agencije “Fima”, širi i na još neke tvrtke koje su poslovno surađivale s Podravkom, a među njima i na zadarsku Adriju, uprava Adrije i predstavnici sindikata sazvali su jučer izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj se, osim o poslovanju s Podravkom, govorilo i o realizaciji projekta Trajektnog terminala Gaženica Zadar, zaštiti interesa radnika i očuvanja njihovih radnih mjesta.
Miodrag Lacić, direktor i većinski vlasnik ove riboprerađivačke tvrtke odlučno je odbacio medijske navode o umiješanosti te tvrtke sa zbivanja u Podravci, istaknuvši kako su to potvrdili i nalazi inspekcijskih organa, odnosno Porezne uprave i Financijske policije, a koji su zadnja tri tjedna temeljito i kompletno istražili odnose Podravke i Adrije.
Njega, naglasio je, ne brine afera koja se podigla oko Podravke, a za koju se nada da će se uskoro i razriješiti, već mu je, ističe, trenutačno najveća briga opstanak tvrtke Adria i nastavak poslovanja koji je direktno ugrožen radovima na izgradnji nove luke i četverotračne autoceste, a koja bi prema postojećem planu trebala biti pozicionirana tik uz more što će, tvrdi Lacić, uništiti tvrtku i njezine radnike odvesti na ulicu.
– Kad smo iz novina prije dvije godine doznali za pripremu projekta nove luke, bili smo oduševljeni, a kad smo još vidjeli da se planira proširivati i ribarska luka, nitko od nas i ribara nije mogao biti sretniji.
Adriju guraju u propast
Međutim, kad smo naknadno primijetili i posavjetovali se sa stručnjacima te ustvrdili da se prvi put negdje na svijetu planira napraviti četverotračna auto cesta tik uz morsku obalu, bilo nam je jasno da – ili netko nije pri sebi ili se, pak, opasno šali, kazao je Lacić napomenuvši kako taj projekt ne samo da nepovratno uništava Adriju, najveću riboprerađivačku tvrtku na Mediteranu, već u tom slučaju i ribarska luka gubi osnovni smisao jer nestaju prihvatni kapaciteti.
S ovim su problemom upoznali, ističe, sve nadležne institucije počevši od onih lokalnih pa, kako je kazao, “sve do gore”, no uvijek su dobivali odgovor da se poslovanje Adrije neće ni u kojem slučaju dovesti u pitanje te da će se rješenje postići dogovorom.
– Rečeno nam je i da je građevinska dozvola dobivena još krajem ’90. godina te da smo zakasnili za bilo kakvu reklamaciju. Kasnije se utvrdilo da to nije istina pa se stoga smatramo sramotno prevareni, naglasio je Lacić, dodavši kako se rezultati svega toga već vide na terenu.
– Adrijin sustav otpadnih voda uništen je i zatrpan, a prostor od oko 20.000 metara četvornih, ribarski gat i riva, koji su još uvijek formalno-pravno u vlasništvu i posjedu Adrije, a koji je Adria iz svojih sradstava nasipala i sa svim važećim građevinskim dozvolama izgradila, sad je na vrlo ružan način otet, zaključuje Lacić napomenuvši kako svoje tvrdnje može potkrijepiti dokumentacijom koju, srećom, ima.
Na novinarsko pitanje da konkretizira tko su ljudi s kojima je razgovarao i u čijem je interesu uništenje Adrije, Lacić, nije želio odgovoriti. No, kako se javnosti sve glasnije šapuće o tome da i iza ovog projekta stoji sveprisutna Hypo banka, suzdržanog Lacića upitali smo ima li Adria kreditnih zaduženja i u kojoj banci. Odgovorio je potvrdno, kazavši da se Adria prije nekoliko godina kreditno zadužila u Hypo banci za financiranje proizvodnje.
U ime Sindikata PPDIV-a novinarima se obratio Ivica Blažević, regionalni sindikalni povjerenik za Dalmaciju, istaknuvši kako treba učiniti sve da se osigura opstanak poduzeća Adria, nastavi nesmetano poslovanje i očuvaju radna mjesta jer je to od neprocjenjivog značenja u ovim teškim gospodarskim vremenima.
Sindikat u strahu od otkaza
– Mi u sindikatu mišljenja smo kako treba otvoreno progovoriti u svezi činjenica vezanih uz gradnju luke Gaženica. Suočeni sa svakodnevnim otpuštanjem radnika osjetili smo strah da se ne bi u ovakvim okolnostima i Adrijinih 550 radnika našlo na ulici. Stoga smo od uprave Adrije zatražili da što prije pokrenu pitanje deposjedizacije ili odštete za uzurpirano zemljište. Isto tako, treba pokrenuti i pitanje vezano odštete za oštećeni separator za otpadne vode zbog kojega u ovakvom stanju Adriji prijeti opasnost da im inspekcija zabrani daljnji rad, zaključio je Blažević.
Jednako kao i Lacić, ni Blažević nije htio govoriti o konkretnim imenima, međutim, iz njegovog odgovora dalo se iščitati kako interes u novoj luci imaju daleko krupnije ribe nego što ih je ova riboprerađivačka tvrtka u svojoj proizvodnji ikada vidjela.


 PODRAVKA NIJE IZVLAČILA NOVAC IZ ADRIJE




Nakon pisanja dijela medija kako je Podravka kroz Adriju izvlačila novac, uprava Adrije oglasila se priopćenjem, dio kojeg objavljujemo.
“Energično i s potpunom odgovornošću, odlučno odbacujemo bilo kakvu pa i najmanju umiješanost ili sudjelovanje Adrije, njezinih zaposlenika, njezine uprave i njezinih vlasnika, oko zadnjih zbivanja u i oko Podravke. Isto su potvrdili nalazi inspekcijskih organa države (Porezne uprave i Financijske policije) koji su zadnja tri tjedna temeljito i kompletno istražili odnose Podravke i Adrije, kao i moguće i eventualne odnose zadarske Adrije i njezinih struktura s ostalim akterima afere koji se provlače kroz medijske napise.
Podravka nije nikakav novac izvlačila iz Adrije. Adria je s Podravkom sklopila Ugovor o prodaji brenda EVA, prvenstveno iz razloga što smo zajedno zaključili i uvidjeli sinergiju hrvatskih dviju najvećih prehrambenih kompanija. Podravka je do sada nekoliko puta više uložila u marketing i razvoj distribucije brenda EVA, nego što je platila Adriji za tadašnju vrijednost marke. Adrija nije bila tada u stanju ulagati u isto i bilo nas je u Adriji strah u to vrijeme za budućnost marke EVA.
Marka je u vlasništvu Podravke pa je normalno da ista kompanija za proizvodnju svoga brenda pomaže oko nabave sirovine i repromaterijala, a Adrija kao outsorcing partner za izvršenu uslugu proizvodnje za isti brend dobije isključivo i jedino zasluženu naknadu u obliku plaćanja za istu uslugu”, ističe se između direktor Miodrag Lacić.


 ŠUTNJA U USKOK-u


Iz izvora bliskog policiji doznajemo kako je u sklopu USKOK-ove akcije zadarski krim odrađivao neke istražne radnje u Adriji, međutim, Lacić je to decidirano opovrgnuo. USKOK-ov glasnogovornik Vuk Đuričić također se jučer nije htio očitovati na konkretan upit je li Adria u istrazi ili nije.
– Ništa, ništa, ništa vam ne mogu reći u svezi Podravke niti Adrije. Vi očito ne poznajete dovoljno novi Zakon – odgovorio je Đuričić prilično uznemiren brojnim novinarskim pozivima. No, upravo prema Zakonu na koji se on poziva, USKOK ne može govoriti o slučajevima koji su u istrazi.