Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nove odredbe ZKP-a o uvidu u spis prepreka su za kvalitetnu obranu

23.10.2010. 22:00
Nove odredbe ZKP-a o uvidu u spis prepreka su za kvalitetnu obranu


Osumnjičenik sva prava iz ZKP-a ima tek od trenutka predaje naloga o istrazi, a pravo na razgledavanje spisa stječe nakon što je ispitan. Ukoliko je ispitan na kraju, odvjetnik je u situaciji da nema vremena za pripremanje kvalitetne obrane
 “Državni odvjetnik i okrivljenik: suradnici ili protivnici u novom kaznenom postupku” naziv je predavanja koje je u prostorijama Odvjetničke komore u Zadru u četvrtak navečer održao poznati zadarski odvjetnik, mr. Šime Pavlović. Iako je predavanje bilo namijenjeno prvenstveno njegovim kolegama-odvjetnicima, sudeći po odazivu, veći interes za ovu temu pokazali su državni odvjetnici kojih se odazvalo čak šest; četiri iz Općinskog i dva iz Županijskog državnog odvjetništva, a predavanju su nazočili i po jedan sudac s Županijskog i Općinskog suda.
Odabir naslova predavanja Pavlović je obrazložio promjenama koje novi Zakon o kaznenom postupku donosi, a prema kojima je u prethodnom istražnom postupku, ključna osoba bila istražni sudac, dok je to sada državni odvjetnik, pa je obrana upućena na njega, posebice kod razvrstavanja spisa.
Audio-video snimanje ispitivanja svjedoka
– Sada međusobno stranke u postupku komuniciraju izravno, a u stadijima između naloga za provođenje istrage do rasprave nekoliko je važnih faza postupaka – dokazno ročište suca istrage, potvrđivanje optužnice od strane optužnog vijeća, pripremno ročište – pojasnio je Pavlović upozorivši kako stranke selekcioniraju dokazni materijal.
Na predavanju se moglo čuti kako je jedan od noviteta koji u sudsku praksu unosi novi ZKP, a koji bi trebao zaživjeti od rujna sljedeće godine, jest audio i video snimanje tijekom ispitivanja svjedoka. To se do sada u praksi našeg pravosuđa nije prakticiralo, pa će do tada, upozorio je Pavlović, sud morati osigurati prostor, opremu te osposobiti kadrove koji će to provoditi.
No, kao najveću kontradiktornost novog ZKP-a u provođenju postupka dokazivanja, a u kojemu se, kako je istaknuo Pavlović, zrcali izravni odnos stranaka u postupku, jest pravo pozivanja i ispitivanja svjedoka.
– Riječ je o pravu okrivljenika da ispituje suokrivljenika koji je dokaz optužbe. Svjedoci smo naše nove kaznene prakse i pojavljivanja okrivljenika u svojstvu pokajnika, “krunskih svjedoka”, pojedinaca koji suradnju s USKOK-om shvaćaju gotovo kao “put u Canossu” – kazao je Pavlović upozorivši pritom na odredbe Europske komisije za ljudska prava prema kojoj svatko tko je optužen za kazneno djelo ima pravo ispitati ili dati ispitati svjedoke optužbe te da se osigura nazočnost i ispitivanje svjedoka obrane pod istim uvjetima kao i svjedoka optužbe. Pavlović je upozorio kako se u praksi EKLJP za razliku od one kod nas, svjedokom smatra i suokrivljenik pa se i na njegov iskaz u praksi primjenjuje pravo na mogućnost ispitivanja jer bi u protivnom to značilo povredu njegovih prava na pravično suđenje, a posebice ako iskaz suokrivljenika ima značajan udio u donošenju osuđujuće presude.
Nove odredbe za uvid u spis – problem
Pavlović je okupljene zapitao gdje je mjesto i kakva je uloga branitelja u procesu istrage koju pokreće državni odvjetnik, a koji u nalogu za provođenje istrage određuje istragu određenih okolnosti, poziva svjedoke i slično. Istaknuo je kako ZKP određuje da državni odvjetnik treba okrivljenika obavijestiti o dokaznim radnjama koje su provedene, a za koje on nije znao. Iz toga proizlazi kako osumnjičenik sva prava iz ZKP-a ima tek od trenutka predaje naloga o istrazi, a pravo na razgledavanje spisa stječe tek nakon što je ispitan. Stoga se, kako je upozorio Pavlović, može dogoditi da osumnjičenik bude ispitan tek na kraju, pa se u takvom slučaju odvjetnik može naći u situaciji da nema vremena za pripremanje kvalitetne obrane.