Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Branitelji kreću na 20 dana dug put do Vukovara

23.10.2011. 22:00
Branitelji kreću na 20 dana dug put do Vukovara


U povodu obilježavanja 20. godišnjice junačkog otpora grada Vukovara, nekolicina članova planinarskog društva Belveder taj će tragičan događaj obilježi hodnjom od Biograda do Vukovara.
Put do Vukovara planiran je u 16 etapa u trajanju od 20 dana, a dnevno bi se pješačilo tridesetak kilometara. Polazak iz Biograda je 31. listopada u 9 sati ispred zgrade gradskog poglavarstva. Prva etapa je Škabrnja (polaganje vjenaca), pa za njom Kruševo, Gračac, Udbina, Korenica, Rakovica, Maljevac, Glina, Hrvatska Kostajnica, Jasenovac, Okučani, Nova Kapela, Podvinje, Strizivojna, Vinkovci, Vukovar, u koji stižu 18. studenog te se priključuju povorci sjećanja. Sudionici pohoda su dragovoljci Domovinskog rata od njegovih samih početaka te pripadnici gardijskih postrojbi.
– Prvo smo na put tribali krenuti nas trojica članova PD-Belveder, bez neke velike pompe, ruksak na leđa i idemo. U dugim razgovorima i planiranju puta došli smo na ideju da u cijeli ovaj naum uključimo osnovnu i srednju školu u Biogradu, kao i udruge koje djeluju na području grada, na način da na platnu utisnu otiske svojih dlanova, koje bismo mi na kraju našeg puta i dolaska u Vukovar nosili u povorci sjećanja, ističe Robert Pejić iz PD Belveder.
– Akciju smo nazvali “Daj pet za Vukovar”. Zahtijevali smo da platna budu bez ratne tematike i parola, živih i vedrih boja, dosljedno mladosti koja ih ispunjava. Želimo okupiti što više sudionika našega kraja, a na našem putu nastojat ćemo uključiti i ostale škole u mjestima i gradovima kroz koje prolazimo.
Na svojim platnima već rade osnovna i srednja škola u Biogradu, dječji vrtić, udruga Naša djeca, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u Zadru te OŠ Vladimira Nazora iz Škabrnje.