Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Linić: Vratit ćemo dionice Croatia osiguranja i Janafa

23.10.2011. 22:00
Linić: Vratit ćemo dionice Croatia osiguranja i Janafa


Nestale su i posljednje prepreke da Umirovljenički fond “unovči” dionice Croatia osiguranja i tako namakne najveći dio, 812 milijuna kuna za isplatu još jedne rate duga umirovljenicima. Narodne novine objavile su odluku Hanfe o tome da se Umirovljeničkom fondu, kojim upravlja HPB-Invest odobri stjecanje kvalificiranog udjela više od 20 posto u Croatia osiguranju. To je odobrenje Hanfa bila dužna dati po zakonu kojim se regulira rad osiguravajući društva, a tek sada slijedi postupak u kojem Umirovljenički fond mora ispoštivati Vladinu odluku o prijenosu 29 posto udjela u Croatia osiguranja, ali da istovremeno ni u jednom trenutku ne pređe udio u vlasništvu veći od 25 posto, kako ne bi morao predati ponudu za kupnju preostalih dionica te osiguravateljske kuće.  Plan je bio da se prvo stekne udio od 25 posto, pa kad se proda određeni postotak da se preuzme novih četiri posto dionica, ali čini se da od toga neće biti ništa.
Naime, naši izvori iz Vlade tvrde da u ovoj godini Umirovljenički fond sigurno neće prodavati dionice Croatia osiguranja, pa će se prema tome Vladina odluka će se “odrađivati” u dva dijela. Za početak će Umirovljenički fond, otkrivaju naši sugovornici preuzeti nešto više od 23 posto dionica Croatia osiguranja koje neće prodati nego založiti kako bi dobio kredit za isplatu duga umirovljenicima već prije izbora. Kad će preuzeti preostali udio do 29 posto zasad je potpuno neizvjesno. Uz to odlukom Vlade Umirovljenički će fond dobiti i deset posto dionica Janafa, pa se vjeruje kako će ti dionički paketi biti dovoljni da se stekne potreban novac. Dionice bi se, doznajemo od izvora bliskih Banskim dvorima, trebale založiti u Zagrebačkoj banci koja bi onda Umirovljeničkom fondu osigurala kredit. Na taj način izbjegla bi se prodaja udjela u Croatia osiguranju i Janafu, što odgovara i Vladi jer ona želi izbjeći priče o rasprodaji nacionalnog bogatstva.
No, ukoliko na izborima dođe do promjene vlasti, čini se da država neće izgubiti udio koji će Umirovljenički fond dati u zalog, najavljuje to SDP-ovac Slavko Linić. On kaže da rješenje koje je ponudila Vlada nije ništa drugo nego rasprodaja nacionalnog bogatstva, jer će se dionice Croatia osiguranja i Janafa morati prodati, s obzirom da Umirovljenički fond do novca ne može doći na drukčiji način niti postoje izvori iz kojeih bi vratio kredit za koji će založiti te dionice.
– Dug umirovljenicima je obveza proračuna i tako ga treba tretirati. Inzistirat ću na tome da se dionice vrate i da se dug plati iz proračuna i da se tamo i knjiži, jer to je obveza proračunu. Suludo je za to bilo davati dionice, kaže Linić.