Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ponosni što mogu “živjeti” makedonsku kulturu

23.10.2011. 22:00
Ponosni što mogu “živjeti” makedonsku kulturu


Ponosna sam što s tako malo sredstava uspijevamo napraviti puno, što se uspijevamo vrlo često družiti i “živjeti” našu makedonsku kulturu, naglasila je Mirjana Majić, predsjednica makedonskog kulturnog društva Biljana


Uz prikladnu makedonsku večeru, pjesmu, poeziju, folklor i druženje članovi makedonskog kulturnog društva Biljana iz Zadra u subotu su svečano obilježili drugi dio Osmih dana makedonske kulture u Zadru. Program je počeo u ranim večernjim satima nastupom Jose Svorcine na gitari i Ivana Andrijevića na klarinetu, a slijedila ih je Nadica Žampera koja je čitala poeziju predsjednice društva Mirjane Majić.
Makedonska ura
Ona je osobno članovima i prijateljima društva približila svoju monodramu „Begalka” (bjegunka). Program je nastavljen nastupom Olge Barbir, voditeljice splitskog zbora Makedonskog kulturnog društva koja je bila zadužena za dizanje atmosfere pjevanjem i sviranjem na klavijaturama.
– Ponosna sam što s tako malo sredstava uspijevamo napraviti puno, što se uspijevamo vrlo često družiti i “živjeti” našu makedonsku kulturu. Nije lako, pogotovo pred velika događanja poput večerašnjega, no kada vidite da ste razveselili svoje članove, prijatelje, kada se vide rezultati, sav napor zaboravite kao da ga nije ni bilo, naglasila je predsjednica makedonskog kulturnog društva Biljana iz Zadra Mirjana Majić, koja je uz spomenutu dužnost nedavno postala i predstavnica makedonske manjine u Zadarskoj županiji.
Večer poput ove već je tradicionalan način druženja Makedonaca u Zadru, a ove je subote navečer bilo i posebno svečano zbog pokretanja specijalizirane emisije na radiju 057 – „Makedonska ura” koja će ići svake nedjelje u 16.30 sati te tematizirati makedonsku kulturu i život Makedonaca u Zadru.
– Prošli tjedan smo imali prvu emisiju na što smo svi mi u društvu jako ponosni, pričali smo o radu Biljane, puštali makedonsku glazbu te našim slušateljima dali i jedan kulinarski recept za poznato autohtono makedonsko jelo. Vjerujem da će emisija zaživjeti, da ćemo imati i nadalje priliku širiti makedonsku kulturu. Upravo zbog toga nismo se odlučili na upotrebu makedonskog jezika, već hrvatskog, kako bi nas moglo razumjeti što više ljudi, naglasila je Mirjana Majić.
Mali prostor
Uobičajeno, zadarskim su se Makedoncima pridružili i gosti iz drugih makedonskih društava, došlo je 15 gostiju iz Splita te predsjednik Zajednice Makedonaca u Hrvatskoj Angel Mitrevski. Prvi dio Osmih dana makedonske kulture održan je u svibnju svečanom akademijom najstarije tiskovine u Makedoniji – Nova Makedonija te promocijom knjige “Nostalgija i ljubav” Mirjane Majić i njene kćeri Emi Longin kao i izložbom slika i grafika Vlahe Branđolice, Hrvata koji živi u Makedoniji.
Majić naglašava kako nakon ove večeri slijede Dani makedonskog filma u studenom ili prosincu, a u međuvremenu članovi će se, kao i do sada, sastajati u Udruzi dijabetičara.
– Prostor je mali, treba nam veći, no zadovoljni smo da imamo mjesto gdje se obavezno svake srijede, a neki od nas i češće nalazimo, dodala je Majić.
Članovi makedonskog kulturnog društva Biljana iz Zadra svoju su večer, naravno, gastronomski osmislili na makedonski način pa su se na jelovniku našli čuveno makedonsko jelo gravče na tavče uz koje je serviran pečeni odojak i kiselo zelje. Pila su se makedonska vina, a za desert su servirani baklave i kadaif.