Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Poziv malim filozofima

23.10.2011. 22:00
Poziv malim filozofima


Od ove godine novost je i program “Bioetika” koji će uz teoretski dio imati i praktično izvođenje na otvorenom


Program “Mala filozofija” nastavlja s radom i ove godine. Program u Gradskoj knjižnici Zadar počinje 4. studenog, a ove godine polaznici su podijeljeni u dvije grupe. U izvođenju programa sudjelovat će 18 voditelja, 23 volontera i oko 230 djece koji će učiti kritički razmišljati o pojmovima s kojima se svakodnevno susreću (korupcija, ekologija, demokracija) a kojima do sada nisu znali značenje. Osim u Gradskoj knjižnici program će se provoditi i u OŠ Stjepana Radića u Bibinjama, OŠ Petra Zoranića u Ninu i OŠ Šime Budinića u Zadru.
Voditelj Udruge “Mala filozofija” u Zadru, Bruno Ćurko u subotu je na press konferenciji za novinare u Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar predstavio rad udruge u protekloj godini, ali i najavio nove projekte.
Ćurko je istaknuo kako je protekla radna godina obilježena konferencijama i stručnim skupovima održanim u Španjolskoj, Italiji i Koreji. U srpnju je udruga boravila na filozofskom kampu u Seulu, a Ćurko je tijekom prezenatcije pokazao slike i predstavio rezultate s kampa.
Za svoj rad u prošloj godini volonteri udruge osvojili su i nagradu “Uključi se” za volonterstvo i pozitivne društvene promjene.
Program “Mala fiolozofija” ove će se godine provoditi u 15 osnovnih škola i dvije gradske knjižnice u Zagrebu, Zadru, Splitu, Kutini, Đakovu, Vinkovcima, a povremeno će gostovati i u tri škole u drugim hrvatskim gradovima. Od ove godine novost je i program “Bioetika” koji će uz teoretski dio imati i praktično izvođenje na otvorenom.
– Projekt “Bioetika” osmišljen je kako bi se djecu upoznalo sa životom u moru i na obalnom području u cilju očuvanja istog tog područja. Njegovo provođenje zamišljeno je kroz pet radionica koje bi se održavale vjerojatno na nekom otoku, a uz suradnju s roniocima koji bi djeci izranjali primjerice “ružne” životinje kako bi se upoznavala s njima i bolje ih razumijela. Tu je također i pokus s naftom u akvariju u kojem bismo pokazali polaznicima na koji način nafta djeluje na more, najavio je Ćurko.
U planu je i program za srednje škole “Umjetnost demokracije” u školskoj godini 2011./12. te završetak i objavljivanje DVD-a i priručnika “Veselo mišljenje” koji bi trebao dobiti i nizozemski prijevod, a pregovara se i o izvođenju radionica u dvije osnovne škole u Rumunjskoj.
Na kraju prezentacije Ćurko je zahvalio brojnim pokroviteljima programa “Mala filozofija”: Zadarskoj županiji, Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnog društva, Ageciji za mobilnost i programe EU, Tvrtki Holcim Hrvatska te Ewha woman universityju. Sve zainteresirane za uključivanje u program pozvao je da se jave profesoru Bruni na broj mobitela 095 908 8212 ili na email adresu [email protected]. U program se mogu uključiti djeca u dobi od 8 do 13 godina.