Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

U zadarskom zatvoru 97 zatvorenika “troši” vrijeme

23.10.2011. 22:00
U zadarskom zatvoru 97 zatvorenika “troši” vrijeme


– Izuzetno sam zadovoljan, a posebno sa službenicima zatvora. Zatekao sam jednu dobro organiziranu ekipu s kojom zaista nije teško raditi, kaže Josip Višić, Šibenčanin na čelu zadarskog zatvora


Nakon vrućina i ljetnih gužvi koje su osim u gradu bile aktualne i u zadarskom zatvoru, situacija se u toj ustanovi normalizirala. Rekordan broj zatvorenika od 139 koliko ih je, prije svega, nešto više od mjesec dana evidentirano, pao je na 97 od čega 43 izdržava pravomoćnu kaznu, 46 ih je još uvijek pod istragom, a sedmero izdržava kaznu zatvora temeljem presude Prekršajnog suda. Josip Višić, Šibenčanin koji upravlja tom ustanovom već gotovo tri mjeseca, nakon što je odlukom ravnatelja Središnjeg zatvorskog sustava, Branka Perana, zamijenio ravnateljsku fotelju sa Zadraninom Denisom Skitarelićem, zadovoljan je trenutačnim stanjem. O nedavnim pritužbama pojedinih zatvorenika koji su se prvenstveno žalili na prehranu i prenapučenost, kaže kako su te pritužbe neosnovane.
– Istina je da smo u jednom trenutku imali čak 139 osoba lišenih slobode u zatvoru, međutim, isti problem tijekom ljetnih mjeseci bio je aktualan i u drugim zatvorima, tako da je to nešto na što nismo mogli utjecati. Ono što smo mogli učiniti jest olakšati zatvorenicima boravak tijekom ljetnih vrućina na način da smo im produljili mogućnost boravka na hodnicima i na otvorenom prostoru namijenjenom za šetnju, postavili smo kanistar s vodom, produžili korištenje električne energije do jedan sat u noći i omogućili im korištenje ventilatora. Što se prehrane tiče, tu zaista nema mjesta pritužbama, a ono što je bilo, uglavnom se odnosilo na neke posebne prohtjeve. Tako smo, primjerice, imali zatvorenika koji se žalio jer u zatvorskoj kantini nije bilo posnog sira – ispričao je Višić koji iza sebe ima već 20 godina iskustva rada sa zatvorenicima, od čega 18 na mjestu šefa zatvorskog osiguranja, a tri i pol ravnateljskog staža u šibenskom, splitskom i trenutačno u zadarskom zatvoru. Upitan o sličnostima i različitostima ustanova u kojima je radio, kaže kako je situacija gotovo identična, te da se konkretno u zadarskom i šibenskom zatvoru različitosti ponajviše očituju u kapacitetu i broju sigurnosno rizičnih zatvorenika, jer šibenski zatvor ima ustrojen odjel za izdržavanje zatvorskih kazni od jedne pa do maksimalnih kazni od 40 godina zatvora.
– Izuzetno sam zadovoljan, a posebno sa službenicima zatvora. Zatekao sam jednu dobro organiziranu ekipu s kojom zaista nije teško raditi – rekao je Višić priznavši ipak kako mu “idilu” radnog mjesta remeti svakodnevno putovanje iz Šibenika u Zadar i obrnuto. Preseljenje u Zadar, koje bi taj problem riješilo, ne može si priuštiti zbog obitelji, supruge i troje djece pa mu ostaje nadati se kako neće doći do produljenja ugovora koji mu ističe za tri mjeseca.
 O razlozima rotacije, odnosno njegovu upućivanju na rad u Zadar, a Denisa Skitarelića iz Zadra u Šibenik, kaže kako je to uobičajena praksa zbog utvrđivanja stanja u drugoj kaznenoj ustanovi te zbog organizacijskih i edukativnih razloga, kao i razmjene dobrih iskustava. Napise pojedinih medija kako se u pozadini svega krije njegova “neposlušnost”, odbijanje suradnje i ispunjavanje nekih zahtjeva lokalnih moćnika i političara, pa i nadređenog mu Branka Perana, pritužbe pojedinih zatvorenika te to što se namjerio na “krivu sestru, Višić nije želio komentirati, napomenuvši tek kako ljudi svašta pričaju te da nitko nije pošteđen takvih priča.


Pritužbe uglavnom neosnovane




Broj zatvorenika u šibenskom zatvoru znao je na dane dosezati i brojku od 200, za razliku od zadarskog koji bilježi najviše 139 zatvorenika pa je rad u zadarskom zatvoru i samim time manje zahtjevan, kaže aktualni ravnatelj zadarskog zatvora Josip Višić koji jedan dan u tjednu izdvaja za razgovor sa zatvorenicima na njihovo traženje.
– Najveći broj pritužbi odnosi se na propisane terapije, a na koje zapravo upravitelj zatvora ne može utjecati. Ponekad se traže neki proizvodi u kantini koji nisu u tenderu javne nabave, a rijetko premještaj u drugu ćeliju – ističe Višić napominjući kako su ti prigovori identični i u zadarskoj i šibenskoj kaznionici. Kada je riječ o prehrani, takvih primjedbi gotovo da nema, kaže Višić napominjući da se zatvorenicima poslužuju prehrambeni proizvodi koji kakvoćom i kvalitetom zadovoljavaju prehrambene i higijenske standarde te da hranidbenu vrijednost nadzire medicinsko osoblje i liječnik koji po potrebi iz zdravstvenih razloga ponekad propisuje i dodatne obroke.


Zatvorenicima osigurana liječnička i psihijatrijska pomoć


Kada je riječ o medicinskoj skrbi o zatvorenicima u zadarskom zatvoru taj je problem riješen potpisivanjem ugovora o djelu s liječnikom opće prakse koji pruža usluge primarne zdravstvene zaštite zatvorenika kako i s psihijatrom koji skrbi o mentalnom zdravlju osoba lišenih slobode. Oba liječnika, ističe ravnatelj Josip Višić, u zatvor dolaze dvaput tjedno, a prvi zdravstveni pregled obavlja se u zakonskom roku od 72 sata od prijema osobe na smještaj u kaznenu ustanovu. Stoga, napominje Višić, ne stoje pritužbe kako bi moglo doći do kakve zaraze unutar kaznene ustanove, a smještajem psihički bolesnih osoba u zatvorsku bolnicu rješava se i mogućnost eventualnih problema koje bi boravkom takvih zatvorenika s drugima mogao iskrsnuti.


Posebna briga o ovisnicima u zatvoru


Od ukupno 43 zatvorenika, koji izdržavaju pravomoćnu kaznu, njih 11 ima izrečenu sigurnosnu mjeru obveznog liječenja ovisnosti o drogama, a tri zatvorenika ovisnosti o alkoholu, a osim toga, prema procjeni takozvane tretmanske skupine, još deset ih je uključeno u individualni rad. S ovisnicima individualni rad provode liječnik opće prakse i psihijatar i to na način da ih se motivira za nastavak liječenja po isteku kazne ili eventualnom uvjetnom otpuštanju s izdržavanja kazne, tako što im se izriče obveza nastavka liječenja u službi za prevenciju i izvanbolničko liječenje ili u komunama “Mondo nuovo”, “Reto centar”, i Terapijskoj zajednici “Susret”. A upravo sa zajednicom “Susret” Ministarstvo pravosuđa ima sklopljen sporazum o suradnji na projektu psihosocijalne rehabilitacije zatvorenika ovisnika tijekom trajanja uvjetnog otpusta, što zapravo znači da neki zatvorenici nakon pola odslužene zatvorske kazne mogu ostatak odslužiti u komuni.


Slobodne aktivnosti i rad zatvorenika


Zatvorenicima u zadarskom zatvoru omogućeno je korištenje knjiga iz zatvorske knjižnice, a njih 25 radi u zatvorskoj kuhinji te na drugim zanatskim poslovima. Pet zatvorenika slobodno vrijeme koristi izrađujući suvenire – “tipične kamene dalmatinske kućice”, a do nedavno je u zatvorskom prostoru boravilo i nekoliko zatvorenika s izrazitim likovnim darom koji su iskoristili za oslikavanje zidova u prostorijama za posjete.
U šibenskom zatvoru, kaže Šibenčanin na čelu zadarske kaznene ustanove Josip Višić, zatvorenici slobodno vrijeme mogu koristiti i u teretani te igrajući košarku i nogomet, a imaju i dva prostora za boravak na otvorenom prostoru.


Nitko ne spava na podu


Iako su spavaonice predviđene za četiri zatvorenika, u zadarskom zatvoru ukupno je sedam soba u kojima su u dvije sobe smještena po tri zatvorenika, u osam soba boravi po pet zatvorenika, u pet soba ih je smješteno šest, a jednu dijele dvije pripadnice “ljepšeg spola”. Iako je tijekom ljeta bilo i onih koji su spavali na madracima smještenima na podu ćelije, sa smanjenjem broja zatvorenika ta praksa je ukinuta.