Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Ivona Cota na čelu pododjela koji će se baviti samo legalizacijom

Autor: Siniša Klarica

23.10.2012. 22:00
Ivona Cota na čelu pododjela koji će se baviti samo legalizacijom

Foto: Siniša KLARICA



U Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije doći će do reorganizacije. Naime, šest djelatnika će se isključivo baviti legalizacijom, a na čelu tog pododjela bit će diplomirana pravnica Ivona Cota


Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje zaprimio je do sad 5.202 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Od tog broja, riješeno je 400, a pozitivno 115 zahtjeva. Samo u rujnu, odjel je zaprimio oko 840 zahtjeva za legalizacijom bespravno sagrađenih objekata. Od tog broja 400 zahtjeva se odnosi na već postavljene zahtjeve po zakonu iz 2011, dakle podnositelji su iskoristili mnogo jednostavniju mogućnost legalizacije koju im nudi novi zakon o legalizaciji iz kolovoza ove godine.
Upravni odjel svakog 15. u mjesecu o stanju legalizacije na području Zadarske županije mora izvijestiti Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Naime, po zakonu o legalizaciji iz kolovoza 2011. općine i gradovi bili su dužni popisati nelegalne građevine. Samo Općina Vir je detektirala skoro 10.000 objekata. U taj broj spadaju i građevine koje su izgrađene s građevinskom dozvole, ali su dograđene bez valjane građevinske dozvole pa su postale predmet legalizacije. Pročelnik Željko Letinić dodaje kako stare lokacijske dozvole na otoku Viru nisu riješene.
– Što se tiče lokacijskih dozvola, riješili smo sve gradove i općine, a jedino je ostao Vir. Budući da je 95 takvih objekata već izgrađeno te se lokacijske dozvole ionako ne mogu riješiti, ali se može promijeniti zahtjev za rješenje izvedenog stanja. Prilika je to da se, nikad jeftinije, legaliziraju bespravno sagrađeni objekti, rekao je Letinić koji napominje da je njegov odjel od Državne uprave preuzeo 14.000 predmeta.
Željko Letinić dodaje kao će u Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadarske županije doći do reorganizacije. Naime, šest djelatnika će se isključivo baviti legalizacijom, a na čelu tog pododjela bit će Letinićeva zamjenica Ivona Cota, dipl. iur.