Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Iz njihovih ruku isplovit će brod

Autor: Ante Rogić

23.10.2012. 22:00
Iz njihovih ruku isplovit će brod

Foto: Vedran SITNICA



Kreativna radionica StolArt omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod. Djeci je fantastično, roditelji su oduševljeni, a prolaznici zapanjeni i to nas tjera da radimo dalje, kaže Maja Mihalić


Na Narodnom trgu kroz pet dana, do subote, mali osnovnoškolci izradit će brod dugačak 2,5 metara, a sve u sklopu Male škola brodogradnje, kreativne radionice StolArt. Škola se održava u sklopu manifestacije Zadar more 2012., a u Zadar dolazi nakon što su organizatori manifestacije vidjeli materijale na radionici u Lumbardi.
– Ovo je jedan pokušaj da se u vremenima kad se sve stvari dobivaju na gotovo djeca zainteresiraju za proces stvaranja nečega i kroz taj praktični dio osvještavaju vrijednosti, kazala je Maja Mihalić, članica projektnog tima.
U izradi broda sudjeluje desetak djece iz Osnovne škole Petar Preradović koji će se sljedećih dana učiti brodogradnji i pojmovima i načinima rada s drvetom. Brod koji će oni napraviti je sastavljen od drveta i vodootporne šperploče i potpuno je plovan. Voditelji radionice su Davor Mihalić, spiritus muovens cijelog projekta i Emira Arnautović.
– Inače, pripreme za ovu radionicu traju jako dugo, a počele su se održavati prije tri godine, po nekim gradovima koji imaju bogatu brodograditeljsku tradiciju, kazala je Maja Mihalić ističući kako se na ovaj način djecu želi zainteresirati za njihovu baštinu i tradiciju. S druge strane, ističe, za djecu je to jedno jako lijepo iskustvo, jer se druže i imaju priliku napraviti nešto vlastitim rukama. Dosadašnje radionice postigle su velik uspjeh.
– Djeci je fantastično, roditelji su oduševljeni, a prolaznici zapanjeni i to nas tjera da radimo dalje, kaže Maja Mihalić.
Kreativna radionica StolArt, koja djeluje unutar Udruge MREZZE, omogućuje djeci školskog uzrasta da pod vlastitim rukama osjete kako nastaje brod, daje im priliku od uzmu alatke kakvima su se služili njihovi pradjedovi i uz stručnu pomoć se uvjere kako sami mogu stvoriti nešto opipljivo.
Nakon što od prve šperploče do porinuća prođe svega nekoliko dana i nakon što shvate da su zbilja sami sagradili barku, polaznici radionice s ponosom će isploviti na nekoliko metara dugom brodu. U sklopu manifestacije Zadar more djeca će s brodom koji su izgradili sudjelovati u regati, sa startnim brojem 1. Drveni brod ostaje djeci u trajnom vlasništvu, kao novi poligon za igru na moru.


 PETODNEVNI PROGRAM




Prvi dan nakon kratkoga teorijskog dijela o hrvatskoj tradicionalnoj brodogradnji i njenoj ulozi kroz povijest, djecu očekuje praktični dio nastave: upoznaju se s dijelovima od kojih je sastavljen brod, kakve će i sami, po nacrtima izraditi.
Drugi dan dijelove broda koje su jučer izradili polaznici škole sklapaju u finalnu konstrukciju te pripremaju za bojenje.
Treći dan brod se zaštićuje i na njega se nanose završne boje.
Četvrti dan na obojen brod montira se dodatna oprema: jedra, konopci i slično.
Peti dan je svečano porinuće broda koji su izradili polaznici “Male škole brodogradnje” i prigodna fešta.