Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mustać: Uskok više od 10 godina nije dizao cijene svojih privezišta

Autor: Siniša Klarica

23.10.2012. 22:00
Mustać: Uskok više od 10 godina nije dizao cijene svojih privezišta

Foto: Vedran SITNICA



Problem je nastao kad se JK Uskok proširio na sjever, na područje kojim je nekad gospodarila komunalna gradska tvrtka “Obala i lučice”. Kao potkoncesionari, bili smo u obvezi primijeniti svoj cjenik privezišta koji je bio na snazi u ostalom dijelu gdje mi gospodarimo – Ive Mustać, predsjednik JK Uskok
Jedno od kultnih zadarskih sastajališta, lučica Vitrenjak odnedavno je u koncesiji Jedriličarskog kluba Uskok. Koncesijski odnosi i nova pravila igre za korisnike luke, međutim, uznemirili su jedan dio umirovljenika koji u toj lučici vežu svoje brodove. Štoviše, rukovodstvo kluba prozivaju da je lučica za građane postala tajkunski „yacht klub” gdje nema mjesta za umirovljenike koji ribolovom popunjavaju kućni proračun. Čak su izračunali da je cijena veza takva da vlasnik barčice dužine pet metara mora godišnje za vez platiti 2.800 kuna uključujući dodatnih 150 kuna članarine, tj. 2.950 kuna. Izračunali su da je to iznos polovine vrijednosti tih barčica. Na drugu stranu, prozivaju umirovljenici, vlasnici jahta od 10 metara vrijednih 200.000, navodno plaćaju samo 5.750 kuna, što je prema vrijednosti jahte zanemarivo.
350 privezišta preuzeto od Obala i lučica
Na sve prozivke reagirao je predsjednik JK Uskok Ive Mustać. Mustać kaže da Uskok više od 10 godina nije dizao cijene svojih privezišta.
– Problem je nastao kad se JK Uskok proširio na sjever, na područje kojim je nekad gospodarila komunalna gradska tvrtka „Obala i lučice”. Kao potkoncesionari, bili smo u obvezi primijeniti svoj cjenik privezišta koji je bio na snazi u ostalom dijelu gdje mi gospodarimo, a ugovori za 350 privezišta su preuzeti iz „Obala i lučica”. Naš cjenik je bio dvostruko veći od onoga „Obala i lučica”, jer je privezište bilo opremljenije nego ono kojim je gospodarila tvrtka „Obala i lučice”. Na našem privezištu postoji mogućnost korištenja vode, struje, odvoza otpada, čuvanje i videonadzor plovila. No dogodilo se da je oko 60 posto starih korisnika privezišta nastavilo plaćati po starim, „obala i lučice” cijenama, rekao je Mustać.
Prije dvije godine JK Uskok je ušao u sustav poreza na dodatnu vrijednost kad je dobivena i koncesija na gotovo cijelo područje Vitrenjaka. Koncesija je odlukom Vlade RH, dana na 20 godina. Stari cjenik privezišta JK Uskoka se povećao za iznos PDV-a i za trošak koncesije, ukupno za oko 32 posto.
Trošak ide državi, a ne klubu
– Sad je ovim korisnicima, koji su plaćali privezište još po cijeni „Obala i lučica”, ispalo da moraju isto plaćati dva i pol puta skuplje. Za sve druge koji su uredno plaćali privezište po našim cijenama, poskupljenje veza iznosilo je samo 30-ak posto. Usput budi rečeno, tih 30 posto je trošak koji ide državi, a ne klubu.
Za razliku od marina, vlasnike brodica do 5 m uvijek čeka njihovo mjesto za privez. Mustać ukazuje kako JK Uskok od 650 stalno privezanih plovila, godišnje uprihodi 2,5 milijuna kuna. Samo Investicijski trošak koji je bio osnova za dobivanje koncesije je iznosio 12 milijuna kuna, a uz to je ponajbolji sportski klub u Zadru, morao priložiti 1,5 milijuna kuna bankovnog jamstva.
– Za ilustraciju dva sata parkiranja u Gradu Zadru iznose 12 kuna, a Vitrenjaku jedan dan privezišta košta 5 kn. Za spomenute brodice do 5 m, ona iznosi 4 kn. Jasno je da smo mi neprofitna organizacija koja svu svoju „zaradu” ulaže u klub i sportski pogon. Okupljamo djecu, uredili smo igralište i besplatan parking te pretvorili Uskok i Vitrenjak u kultno okupljalište Zadrana. Moram reći da je u klubu zaposleno 20 djelatnika, tri profesionalna trenera. Organizacijom afirmirali smo klub kao svjetski jedriličarski centar. Na drugu stranu, svaki dan imamo ponude da iznajmimo ovaj prostor, ali su Uskok i Vitrenjak okupljalište svih građana Zadra, rekao je na kraju predsjednik JK Uskok Ive Mustać.


Godišnja cijena privezišta na Vitrenjaku iznosi 460 kuna


Imamo 35 do 40 vezova za brodice do pet metara gdje je cijena privezišta 50 posto jeftinija negoli u ostalom dijelu naše lučice. Redovna cijena privezišta izražava se po dužnom metru broda i na Vitrenjaku iznosi 460 kn godišnje. U spomenutom dijelu Vitrenjaka za brodice do 5 m, cijena je privezišta 300 kn ili 1.500 kn godišnje. Naravno, da biste dobili mjesto u lučici, morate biti član kluba i platiti članarinu koja godišnje iznosi 150,00 kn za sve članove, naglasio je Mustać koji nije propustio reći da su na Vitrenjaku uvijeti priveza bolji, ali i do deset puta jeftiniji nego u komercijalnim marinama.