Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kalmeta poziva na zajedništvo

23.10.2016. 22:00
Kalmeta poziva na zajedništvo


Pred vijećnicima Gradskog vijeća u srijedu će se naći i Izvješće gradonačelnika Božidara Kalmete u radu za prvu polovicu ove godine. Na početku Izvješća Kalmeta ističe kako izvršenje programa rada Gradske uprave u prvih šest mjeseci slijedi trendove oporavka lokalnoga gospodarstva te je i u ovom izvještajnom razdoblju jasno vidljiv rastući trend privatnih i javnih gradskih investicija.
– Gospodarski rast, započet 2015. godine, koji Zadar i Zadarska županija bilježe u prvom polugodištu ove godine očituje se kroz konstantan rast zaposlenosti, proizvodnje, izvoza te novih ulaganja javnog sektora. Kapitalni projekti Grada Zadra, obnova Kneževe palače, gradnja stanova za socijalne potrebe na Crvenim kućama, izgradnja komunalne infrastrukture od sustava odvodnje do novih prometnica, ulaganja u energetsku učinkovitost, poticanje obrtništva, malog i srednjeg poduzetništva, izravno su utjecali na dinamiku gospodarskih aktivnosti. Tako financijska izvješća o gospodarstvu Grada Zadra bilježe povećanje broja zaposlenih za 6,4% i povećanje ukupnih prihoda za 13,8%. Istodobno, održani su i podignuti standardi u zdravstvu i socijalnoj skrbi, školstvu, kulturi. Stabilnost i održivost gradskoga Proračuna očituje se i u ostvarenju viška prihoda od 10.770.452,97 kuna u prvih šest mjeseci ove godine, ističe Kalmeta.
U izvještajnom razdoblju ostvaren je niz preduvjeta koji rezultiraju novim ulaganjima u razvojne projekte, bilo da je riječ o privatnim domaćim i stranim poslovnih subjektima, javnim tvrtkama i institucijama ili pak o projektima koji se financiraju iz međunarodnih fondova i fondova EU.
– Upravo na području Zadra u pripremi su ili su već započeli neki od najznačajnijih gospodarskih i infrastrukturnih projekata. Gradi se putnički terminal u luci Gaženica gdje je u tijeku i natječaj za gradnju garaže, hotela i komercijalnog centra. Uskoro kreće i rekonstrukcija najvažnijih gradskih prometnica – Ulice dr. Ante Starčevića na koju se nastavlja Ulica Nikole Šubića Zrinskog koja postaje četverotračna, te Ulica Marka Marulića preko Tomislavove i Liburnske obale, a za što je u izvještajnom razdoblju pripremljena i dovršena sva potrebna dokumentacija. Nastavljeni su i brojni projekti na izgradnji sustava odvodnje na čitavom području Grada kao i rekonstrukcija lokalnih cesta, izvijestio je Kalmeta.
Od kapitalnih projekata Grada Zadra dovršavaju se ili su već dovršeni radovi na obnovi Kneževe palače, izgradnji stanova za socijalne potrebe na Crvenim kućama. Također, prate se radovi na izgradnji palače Cedulin, ali isto tako dovršavaju potrebni dokumenti za uređenje Citadele, Trga tri bunara i Trga svetog Frane.
– Dovršeni su i projekti koji se financiraju sredstvima EU, među kojima u ovoj prigodi možemo izdvojiti projekt CB Green u sklopu kojega je uređena i osuvremenjena javna rasvjeta u gradskim perivojima. Uz to, u izvještajnom razdoblju obavljani su brojni poslovi na održavanju i uređenju javnih površina i komunalnom opremanju. Ništa manje aktivnosti i programa nije ostvareno na područjima odgoja i školstva, socijalne skrbi i zdravstva, kulture i športa.
Iz izvješća je vidljivo da su velika proračunska sredstva usmjerena u ova područja opravdala svoju namjenu te da Grad Zadar ulaganja u dodatne standarde dižu iznad nacionalnih prosjeka.
– Za budući iskorak i daljnji napredak neophodno je Zadru očuvati i ojačati status županije i regionalnog središta bez čega nećemo moći ostvariti dugoročno zadane i željene ciljeve. Zato želim svim sudionicima u javnom i političkom životu našeg grada uputiti poziv na zajedništvo kojim smo u prošlom razdoblju znali zaštititi i očuvati najvažnije interese Zadra i njegove regije, zaključuje Kalmeta.