Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Novigradska dagnja prva će u hrvatskoj marikulturi dobiti oznaku izvornosti

23.10.2016. 22:00
Novigradska dagnja prva će u hrvatskoj marikulturi dobiti oznaku izvornosti


Udruga “Novigradska dagnja” napravila je važan korak prema konačnom cilju – dobivanju zaštićene oznake izvornosti na europskoj razini. U Ministarstvu poljoprivrede početkom rujna potpisan je Ugovor o sufinanciranju izrade potrebne specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda.
Udruga uzgajivača školjaka “Novigradska dagnja” osnovana je u listopadu 2015. godine na inicijativu Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije (AGRRA-e), sa specifičnim ciljem podnošenja zahtjeva za zaštićenom oznakom izvornosti za Novigradsku dagnju u svojstvu skupine proizvođača. Udruga je u travnju 2016. godine dobila rješenje o upisu u registar udruga u nadležnom Uredu državne uprave te se u srpnju iste godine prijavila na natječaj u okviru Programa “Potpora skupinama proizvođača za izradu specifikacije poljoprivrednog ili prehrambenog proizvoda za zaštitu naziva oznakom izvornosti, oznakom zemljopisnog podrijetla ili zajamčeno tradicionalnog specijaliteta” za 2016. godinu.
– Do sada je napravljeno nekoliko važnih segmenata, kojima smo došli u priliku ući u postupak dobivanja oznake izvornosti. Riječ je o najvažnijoj kategoriji od tri moguće (oznaka zemljopisnog podrijetla, zajamčeno tradicionalni specijalitet i oznaka izvornosti, pr. a.), za koju su kriteriji najstrožiji. Usto, od ukupno 1.550 proizvoda koje Europska komisija priznaje kao izvorne, samo je 3 posto iz područja marikulture, a Novigradska dagnja trebala bi biti prva u Hrvatskoj, ističe Branimir Baždarić, tajnik Udruge Novigradska dagnja i savjetnik za ribarstvo i marikulturu u AGRRA-i.
Nakon brojnih pripremnih radnji u kojima je AGRRA pružila ključnu savjetodavnu i tehničku pomoć, Udruga je u rujnu potpisala Ugovor s Ministarstvom poljoprivrede o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda vrijedan 74.820 kuna. Postupak zaštite naziva proizvoda jednom od oznaka iz sustava kvalitete zahtjevan je posao za skupine proizvođača i iziskuje značajna financijska sredstva za pripremu i izradu specifikacije, analizu sirovina i proizvoda, istraživanje tržišta i druge aktivnosti, kako bi se projekt zaštite naziva proizvoda kvalitetno i uspješno proveo.
– Imamo rok od dvije godine za izradu specifikacije i nakon toga 30 dana za podnošenje zahtjeva. Vjerujemo da će ovaj dio umjesto u dvije biti odrađen u jednoj godini, te da bi konačni cilj – zaštićena oznaka izvornosti na europskoj razini, mogao biti dosegnut za tri ili četiri godine, kaže Baždarić.


 VELIKA I PUNA MESA


Na zadarsKom sveučilištu prošle je godine počela provedba projekta “Istraživanje kvalitete i promidžba NOVigradske DAgnje – INOVaDA”, kojim se želi kompletirati slika o kvaliteti i zdravstvenoj ispravnosti školjkaša iz Novigradskog mora, te ih se usporediti s školjkašima iz drugih uzgojnih područja. Istraživački tim doc.dr.sc. Ivan Župan i doc.dr.sc. Tomislav Šarić sa suradnicima već u prvim koracima donijeli su nekoliko vrijednih saznanja, među ostalim kako česte i nagle promjene ekoloških uvjeta u Novigradskom moru dovode do veće produktivnosti te bolje popunjenosti dagnje mesom unutar ljušture, kako je prirast dagnji u periodu od 12 mjeseci bio izrazito visok, dok je mikrobiološka kvaliteta dagnji bila u potpunosti u skladu s važećim pravilnicima.