Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Čuvari kulturne baštine

Autor: Tereza Erlić

23.11.2008. 23:00
Čuvari kulturne baštine

Foto: Zvonko KUCELIN



U povodu Dana grada i blagdana Svetog Krševana KUD “Sveti Mihovil” iz Galovca i KUD “Vukšić” iz Vukšića prigodnim stihovima čestitali su Zadru rođendan. Tom prilikom ova dva KUD-a hodočastila su u crkvu Svetog Šime, gdje je održana i sveta misa na kojoj je specijalno na njihov zahtjev svečano otvorena škrinja našeg velikog zaštitnika. U povodu tog događaja župljani Sv. Šime odali su priznanje tom iznimno hvalevrijednom činu dvaju KUD-ova.
– Za nas je velika čast što smo Dan grada Zadra mogli obilježiti nečim ovako posebnim, rekla nam je Danica Smolić Ročak, voditeljica KUD-a “Sveti Mihovil” iz Galovca, dodavši da je šteta što se u Zadru ne održava više sličnih događanja.
Prvi put je na jednoj misi održano bratimljenje u kojem su se dva KUD-a spojila u jedan.
– Od početka održavanja smotri folklora uvijek smo bili zajedno, zajedno se družeći i pomažući jedni drugima oko rada na KUD-ovima i bilo je sasvim prirodno da se jednom i udružimo, rekao nam je Dragan Ledenko, voditelj KUD-a “Vukšić”. Jedan od glavnih razloga našeg pobratimljenja je i isti zaštitnik sveti Mihovil, kojega oba sela pobožno slave.
Za kumu su članovi KUD-ova izabrali Renatu Peroš zbog njezinog zalaganja na poboljšanju uvjeta rada svih KUD-ova Zadarske županije.
– Velika mi je čast što sam upravo ja izabrana za kumu, rekla je Renata Peroš, koja je dodala kako su našem gradu potrebna ovakva događanja. Tom prilikom Renata Peroš je istaknula važnost očuvanja kulturne baštine kao vid cjelokupnog oživljavanja duha naših civilizacijskih tekovina u kojima KUD-ovi moraju imati važnu ulogu. Oni su čuvari ne samo kulturne tradicije u svojim sredinama, već je njihovo značenje izuzetno i za promociju kulturnog identiteta naše županije, našeg grada i sveukupne turističke ponude.
KUD-ovi su svoje hodočašće završili hodom oko škrinje svetog Šime, a zatim su se pjevajući tradicionalne napjeve uputili na trg gdje su nastavili svoje druženje.