Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Večer poezije mostarskih pjesnika

Autor: Ivan Stagličić

23.11.2008. 23:00
Večer poezije mostarskih pjesnika

Foto: Filip BRALA



U sklopu svečanosti obilježavanja Dana grada Zadra i u organizaciji Matice hrvatske Zadar, u Hrvatskoj kazališnoj kući su gostovali mostarske pjesnikinje i pjesnici iz tamošnjeg ogranka Marice hrvatske. Svoje su stihove kazivali Dragana Vučić, Krunoslav Šetka, Miro Petrović, Sonja Jurić i Vesna Glavaček.
O Matici hrvatskoj u Zadru, kao i o njenim vezama s mostarskim ogrankom, govorio je predsjednik Ivan Paštar, koji je istaknuo:
– Došli ste u Zadar upravo u vrijeme kad Zadar slavi svoj dan, blagdan Sv. Krševana, jednog od četiri zaštitnika ovoga grada, drevnoga grada, starog više od 3.200 godina. Došli ste želeći nam podariti pregršt pjesama, što nastadoše na plodnu tlu drage nam Hercdegovine – kazao je prof. Paštar, koji je okupljene podsjetio i na povijest Matice hrvatske na ovim prostorima.
Osim pjesnika u Zadar su uveličati ovu priredbu došli i Josip Muselimović, predsjednik Matice hrvatske u Mostaru, Ljerka Ostojić, dopredsjednica i predsjednik Nadzornog odbora MH Mostar, Zdenko Ostojić te voditeljica mladih Matice hrvatske, Matea Pehar.
Prije samog pjesničkog krasoslova, mlada flautistica Ana Valić, učenica Glazbene škole «Blagoje Bersa», pozdravila je nazočne glazbom Claudea Debussyija, a kolege pjesnike je pozdravio i Ante Sikirić sa svojom popularnom pjesmom «Croatio iz duše te ljubim».
Okupljene je pozdravio i predsjednik Matice hrvatske Mostar, Josip Muselimović, koji je istaknuo da je posjet Zadru poseban, jer je to grad s kojim je mostarska Matica hrvatska uspostavila iznimno dobru suradnju.
Mostarske pjesnikinje i pjesnici kazivali su potom svoje stihove, a kao gost im se pridružio i Fabijan Lovrić. Gosti iz Mostara darivali su domaćine umanjenim inačicama kipa kraljice Katarine, radom mostarskog kipara Željka Matića, koje su uručili predstavnicima grada Zadra, Matice hrvatske Zadar i Hrvatskoj kazališnoj kući, dok je u ime domaćina Mostarcima zahvalio prof. Radovan Dunatov.
Na kraju pjesničke večeri, Ivan Vidović je kazivao svoju pjesmu «Ostani tu i budi poskok», nastalu u vrijeme najtežih napada na Zadar tijekom Domovinskoga rata.