Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bez milosti prema gostima

Autor:

23.11.2009. 23:00
Bez milosti prema gostima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Visok intenzitet obrane uspio je Plantak održati tijekom čitavog susreta, što mu je na kraju donijelo lakših pet posljednjih minuta utakmice u kojoj je trebalo krvavo raditi prvih 35 minuta
Pogled na ljestvicu A-1 lige nakon šest odigranih kola djeluje vrlo obećavajuće za Borik-Puntamiku. S četiri pobjede na diobi su drugog mjesta s Dubravom koja je u Jazine došla po puni plijen, ali osim prvog poluvremena u kojem su diktirali igru i rezultat nisu uspjeli u svom naumu. Za dobiti Borik-Puntamiku na svom parketu ipak treba pružiti malo više, a to je i istaknuo gostujući trener Boris Gnjidić nakon utakmice kad je apostrofirao da za takav pothvat treba imati odličnih 40 minuta koje se ne može odraditi s tankom klupom s kojom je suočen ove sezone. Njegov kolega, Neven Plantak je za razliku od njega to imao i taj moment je presudio utakmicu. Visok intenzitet obrane uspio je Plantak održati tijekom čitavog susreta, što mu je na kraju donijelo lakših pet posljednjih minuta utakmice u kojoj je trebalo krvavo raditi prvih 35 minuta da bi se došlo do konačnog pozitivnog ishoda.
Prva četvrtina
Da će biti teško nagovijestile su prve minute u kojima su Dubravaši djelovali nezaustavljivo, a Puntamičani pod blokadom, što je rezultiralo vodstvom gostiju od 0:9. Tih prvih deset minuta bili su dosta traumatični za domaće igrače koji nisu nikako uspijevali pronaći put do mrežice Dubravinog koša, ali ni gosti nakon toga nisu više jednostavno dolazili do ubačaja. Tu prvu četvrtinu obilježili su mnogobrojni pokušaji zelenih za tri poena (11 puta) od čega su tek Mrva i Olivari uz njegovo jedno bacanje upisali se u strijelce (7 poena u 10 minuta). Zato je druga četvrtina dala naznake buđenja što su posvjedočili i prvi ubačaji za dva kod domaćih igrača i akcija stizanja zaostatka je mogla početi. Držali su Dubravaši tu prednost od sedam poena viška (18:25) sve do završnice prvog poluvremena u kojoj su Puntamičani uz pomoć publike i podizanja angažmana u obrani uspjeli preko Jurjevića doći do odličnih minus dva poena (25:27), što je nagoviještalo potpuni povratak u igru u drugom poluvremenu.
Drugo poluvrijeme
Predviđanja su se obistinila početkom treće četvrtine u kojoj je Plantakovim igračima trebalo tek par minuta da se prvi put otisnu u vodstvo koje nisu ispuštali do kraja utakmice. U tim trenucima sve su vukli kapetan Mrva i Jurjević koji su očito odlučili ispraviti katastrofalan šut Puntamičana za tricu u prvih 20 minuta (3-17). Trica je krenula, a obrana je djelovala sve čvršća što je uzrokovalo veliko naginjanje Dubravinog broda. Uz već spomenuti dvojac Mrva i Jurjević koji su zajedno u tom razdoblju stavili ukupno šest trica, treba istaknuti, u odličnim učincima svih igrača, učinke Olivarija i Devića koji su bili taj jezičac na vagi Borik-Puntamike u ovom susretu. Olivari je uz fenomenalan pristup u obrani uspio pogoditi tri trice uz važan šut s poludistance za prvo izjednačenje (27:27) koje je navijestilo potpuni preokret zelenih, dok je Dević bio sveprisutan što dokazuje njegov raznovrstan učinak na kraju utakmice. Uz šest poena imao je Dević sedam skokova, pet asistencija i tri ukradene lopte što je zadivljujuće koristan učinak kojim je anulirana lošija večer Petanija, a nije naodmet pripomenuti Pavića koji je, iako ostao bez poena, bio ključan u destrukciji gostujuće varijante koja se zasnivala na njihovoj snažnoj četvorci, Šakiću. Šakićev mršavi učinak od tek četiri poena može se staviti na “dušu” Pavića koji ga je najvjerojatnije ostao čuvati i nakon završetka utakmice, a određene probleme Puntamičanima tek je pravio vragolasti Vragović (22 poena) koji je i u ovoj utakmici potvrdio da se radi o velikoj budućnosti hrvatske košarke. Dok je bio svjež bio je i nezaustavljiv, no kako sve utakmice provodi uglavnom 40 minuta na parketu, tako i njegova snaga kopni kako se utakmica bližila kraju.
U goste Dardi
Sve u svemu, prva trećina prvenstva je zaključena odličnim skorom od četiri pobjede i dva poraza, a otežavajuća okolnost može biti što su četiri utakmice igrane u Jazinama pa će biti zanimljivo kako će se suočavati zeleni s još sedam gostovanja koja ih očekuju do kraja sezone. Prvo takvo slijedi već u subotu kad se ide do daleke Baranje na megdan hitu prvenstva Vrijednosnicama Dardi koji su upravo svoju snagu dokazali na gostovanjima (Svjetlost, Trogir, Zabok), a na svom parketu su pobijedili Split i Dubrovnik. Uz obranu kakvu su igrali većinu dosad utakmica i sa šutom iz drugog poluvremena protiv Dubrave akcije Puntamičana su i u dalekoj Baranji sigurno visoke.


Darda na čelu, Šibenik prema dnu


Šesto kolo ponudilo je nova uzbuđenja na svih pet parketa A-1 lige. Novi lider na ljestvici su “komarci” iz Darde koji jednostavno ne posustaju. Štoviše, suvereno odnose bodove s teških gostovanja kao što su hladnokrvno odnijeli ove subote kod Zaboka (84:81). Kako je Darda ugodno iznenađenje, tako su Šibenčani kojima su svi predviđali sigurnu Ligu za prvaka najneugodnije iznenađenje. To su pokazali svojim već četvrtim porazom, a nadjačala ih je Kaštel galerija u ljepotici prvenstva nakon produžetka (100:99). Partneri Šibenčanima u lošem otvaranju sezone, Split, ipak se uspio nakon mučenja nasladiti na Dubrovniku, dok Trogir nije dopustio novo rasipanje domaćih bodova protiv Svjetlosti (91:84).