Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Don Grgo je živio u potpunom predanju svećeničkom pozivu

Autor: Marija Ćurko

23.11.2009. 23:00
Don Grgo je živio u potpunom predanju svećeničkom pozivu


Misa zadušnica koju predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa bit će u srijedu 25. studenog u katedrali Sv. Stošije u Zadru s početkom u 13 sati. Nadbiskup Prenđa predvodi i sprovodne obrede koji započinju u 15 sati na Gradskom groblju u Zadru
Don Grgo Batur, svećenik Zadarske nadbiskupije, kanonik Stolnog kaptola sv. Stošije preminuo je u 76. godini života i 50. godini svećeništva u nedjelju 22. studenog u prometnoj nesreći. Misa zadušnica koju predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa bit će u srijedu 25. studenog u katedrali Sv. Stošije u Zadru s početkom u 13 sati. Nadbiskup Prenđa predvodi i sprovodne obrede koji započinju u 15 sati na Gradskom groblju u Zadru.
Don Grgo Batur, sin Stojana i Lucije r. Čulina, rođen je 2. ožujka 1934. godine u Pridrazi. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Zadru, a teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1960. godine u Zadru. Od 1960. godine službovao je u župama Benkovačkog dekanata: Medviđi, Erveniku, Nuniću i Rodaljicama. Od 1963. godine bio je župnik Paga i dekan Paškog dekanata. Zatim je 1971. godine imenovan nadbiskupovim tajnikom, a 1972. postao je privremeni upravitelj župe Jasenice. Godine 1976. imenovan je poslužiteljem paških otočnih župa Povljane, Dinjiške i Vlašića. Na ovoj je službi bio do 1977. godine. Od 1980. godine bio je župnik Tkona na otoku Pašmanu, a od 1983. godine i dekan Pašmanskog dekanata. Od 28. prosinca 2001. imenovan je kanonikom – kantorom Stolnog kaptola sv. Stošije u Zadru. Službe župnika župe Tkon razriješen je 2002. godine te je umirovljen. Od tada je živio u Svećeničkom domu u Zadru posvetivši se molitvi i služenju svetih misa koje je prema potrebi slavio i u zadarskoj prvostolnici. Često je sudjelovao u misnim slavljima u povodu proslava raznih blagdana i svetkovina u katedrali i u drugim prigodama, a mnogo puta bi pjevanjem navijestio puku Evanđelje. Godine 2003. obnašao je službu upravitelja župe Vinjerac. Živeći u potpunom predanju svećeničkom pozivu koji je primio od Boga, don Grgo Batur, zadnjih je godina redovito sudjelovao u životu nadbiskupije pomažući subraću svećenike u njihovim župnim potrebama ili kada ih je zbog opravdanih razloga trebalo zamijeniti. Neumorni rad na Njivi Gospodnjoj uz velikodušnu i nesebično služenje u potrebama nadbiskupije, očitovali su se u životnom poslanju don Grge Batura.
Svećenik don Grgo Batur poginuo je u prometnoj nesreći kod župne crkve na Ploči u Zadru, 22. studenog oko 14 sati.