Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sveti Krševan bdije nad Zadrom

Autor: Marija Ćurko

23.11.2009. 23:00
Sveti Krševan bdije nad Zadrom

Foto: Sebastian GOVORČIN



Danas, na Dan Grada Zadra i blagdan sv. Krševana, misno slavlje u katedrali Sv. Stošije s početkom u 10 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa
Svečanu Večernju u čast svetog Krševana, nebeskog zaštitnika grada Zadra, čiji se blagdan slavi danas, sinoć je u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa.
– Blagdan Sv. Krševana nas potiče da po primjeru ovog sveca mučenika budemo dosljedni u kršćanskom svjedočenju. Krv mučenika je sjeme kršćana, istaknuo je mons. Prenđa u sinoćnjoj propovijedi.
Sveti Krševan je bio rimski vitez plemićkog podrijetla i akvilejski mučenik iz 4. stoljeća, koji se za vrijeme Dioklecijanova progonstva istaknuo beskompromisnom vjerom u Boga. Prema predaji, bio je suvremenik svete Stošije (Anastazije), mučenice, kojoj je bio vjeroučitelj. Također ju je hrabrio na njezinom putu svjedočenja vjere. Naime, dok je Stošija bila u tamnici, Krševan ju je u svojim pismima tješio i hrabrio. Na svom putu radikalnog kršćanskog života i svjedočenja Isusa Krista, Krševan je prošao kroz veliku kušnju te ostao vjeran Bogu. Bio je nagovaran da se odreče vjere, jer ako to učini, bit će mu ponuđen visoki upravni položaj: prefektura i konzulat Rimske provincije. Krševan je, međutim, odbio ovu ponudu, ne želeći zanijekati kršćansku vjeru. Nakon toga podnio je mučeničku smrt odsijecanjem glave, najvjerojatnije 24. studenog.
“Evo pravoga mučenika, koji je za Kristovo ime krv svoju prolio; nije se bojao prijetnja sudačkih, i tako je ušao u kraljevsko nebesko”, riječi su ulazne pjesme kojom Zadrani na blagdan Sv. Krševana slave svog zaštitnika. Štovanje svetog Krševana značajno je u cijeloj Crkvi, o čemu svjedoči činjenica da je njegovo ime ušlo u Rimski kanon mise. U čast svetog Krševana sagrađena je romanička crkva u Zadru, koju je 4. svibnja 1175. posvetio prvi zadarski nadbiskup Lampridije. Prema predaji, tijelo svetog Krševana je iz Grada, pokraj Akvileje, 649. godine, preneseno u Zadar, a prvi povijesni spomen o zadarskoj crkvi Sv. Krševana, nalazi se u ostavštini gradonačelnika – priora Andrije iz 918. godine.
Danas na Dan Grada Zadra i blagdan Sv. Krševana, misno slavlje u katedrali Sv. Stošije s početkom u 10 sati predvodi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa. Večernja sveta misa je u 18 sati.