Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Bogatstvo tehnika i stilova 19. i 20. stoljeća

23.11.2010. 23:00
Bogatstvo tehnika i stilova 19. i 20. stoljeća


Radi se o staklenim predmetima raznovrsne uporabe rađenih u različitim tehnikama, od stakla prevučenog lazurnim bojama, matiranih stakloreza pa do brušenog, matiranog ili prevučenog stakla


Čast mi je otvoriti ovu izložbu koja je samo još jedan u nizu dokaza jedinstva i suradnje Slavonije i Zadra. Zbirka je nastala u razdoblju 19. i početka 20. stoljeća kada je Hrvatska bila u razdoblju okupacije te dokazuje kako je i tad postojala hrvatska zajednica koja je čuvala kulturu, financirala i sakupljala ove proizvode te ih sačuvala za nas do danas. Neka nam ova izložba bude i podstreh u vremenu globalizacije i ulaska u Europsku Uniju kao dokaz da možemo i hoćemo sačuvati svoj identitet, kazao je dogradonačelnik Grada Zadra Dražen Grgurović u povodu otvorenja izložbe “Stakleni sjaj” u Muzeju antičkog stakla u Zadru. Preko 400 eksponata s kraja 19. te početka 20. stoljeća dopremljeno je povodom otvaranja ove izložbe iz Muzeja Slavonije u Osijeku do Zadra. Autorica izložbe koja ju je sa svojim timom i postavila je Radmila Biondić iz Muzeja Slavonije, a uoči otvorenja u Muzej stakla je stigao i ravnatelj Muzeja Slavonije Grgur Marko Ivanković.
– Vaš muzej zaista je bio inspirativan prostor pri postavljanju jedne ovakve izložbe. Eksponati koje smo dopremili u Zadar samo su dio zbirke umjetničkog obrta Muzeja Slavonije, a daje pregled svih mogućih tehnika, načina uporabe i stilova 19. i početka 20. stoljeća. Zbirka je koncipirana tako da počinje s razdobljem bidermajera u prvoj vitrini pa sve do bogatog razdoblja secesije, objasnila je Radmila Biondić dajući kratak pregled razvoja stakla preko postavljene zbirke.
Ovom izložbom u Muzej antičkog stakla ušle su boje, neobični oblici i detalji svake vrste. Radi se, naime, o staklenim predmetima raznovrsne uporabe rađenih u različitim tehnikama, od stakla prevučenog lazurnim bojama, matiranih stakloreza pa do brušenog, matiranog ili prevučenog stakla. Predmeti izloženi iz razdoblja secesije proizvodi su tadašnjih poznatih i uvaženih umjetnika. Prije posjeta Zadru izložba je putovala i po Hrvatskoj, ali i Sloveniji no ekskluzivno u posebno rađenoj vitrini u Zadru su bili izloženi i prekrasno ukrašeni vitraji koji su originalno bili dio jedne osječke slastičarnice.
Na samom kraju službenog dijela otvorenja ravnatelj Muzeja antičkog stakla Ivo Fadić svojim gostima iz Osijeka, Radmili Biondić te ravnatelju Muzeja Slavonije Grguru Marku Ivankoviću, kao i dogradonačelniku grada Zadra Draženu Grguroviću darovao je benkovačko vino u replikama antičkog stakla.
Zbog obimnosti eksponata i teškoće prenošenja s jednog mjesta na drugo izložba se neće seliti iz Zadra do iza Uskrsa sljedeće godine. Uz nju, u Muzeju antičkog stakla još je neko vrijeme postavljena i izložba Antona Vrlića “Stakleni gradovi”, a svi zainteresirani moći će ove izložbe pogledati u radnom vremenu muzeja.