Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Josipović i Tadić na sajmu ličkih delicija i tradicije

23.11.2010. 23:00
Josipović i Tadić na sajmu ličkih delicija i tradicije


Sajam se već petu godinu zaredom održava radi promidžbe općine Gračac te njenih gospodarskih, kulturnih i turističkih vrijednosti te očuvanja tradicije i običaja ličkog kraja. Kao i u prijašnje četiri godine, izložit će se rukotvorine, domaći proizvodi, sir, pekmez i med te razni likeri i rakije


Tradicionalna manifestacija “Jesen u Gračacu” održat će se sutra u prostorijama HKD Napredak u Gračacu, a ovaj sajam razlikovat će se od ostalih jer će ugostiti predsjednika Ivu Josipovića i Borisa Tadića, predsjednika Republike Srbije. Što ih je potaknulo na dolazak, nismo uspjeli doznati, ali pretpostavka je da je to posjet predsjednika sredini u kojoj veliki dio stanovništva čine povratnici srpske nacionalnosti.
 – Sajam se već petu godinu zaredom održava radi promidžbe općine Gračac te njenih gospodarskih, kulturnih i turističkih vrijednosti te očuvanja tradicije i običaja ličkog kraja, ali i običaja predstavnika ostalih sredina koje žive u Lici. Kao i u prijašnje četiri godine, brojni izlagači gračačkog kraja izložit će svoje rukotvorine, domaće proizvode, sir, pekmez i med te razne likere i rakije, a više o tome kazala nam je organizatorica Božica Keča, dodajući da će sajam otvoriti u 9 sati.
 Ove godine imamo 17 izlagača. Većinom svoje proizvode izlažu udruge koje broje više ljudi, a tu su Prospero, Poljoprivredno-turistička zadruga Eko Lika, osnovna i srednja škola, kulturno umjetnička društva i OPG-ovi s našeg područja. Za dolazak predsjednika pripremili smo i kulturno-umjetnički program, a nastupit će članovi Udruge Lika, HKD Napredak te djeca iz vrtića i škole, najavila je Keča, dodajući da je ona organizator prvi put te da je ove godine zbog dolaska predsjednika uključeno i puno više ljudi.
Kao i svake godine kulturno-umjetnički program obilježit će nastupi tri KUD-a koja njeguju običaje i tradiciju lokalnog stanovništva, odnosno Ličana, Bosanaca i Slavonaca te nastupi školskih folklornih i dramskih sekcija uz recitacije te likovne radove djece iz vrtića.
Najinteresantniji dio manifestacije je predstavljanje gastronomskih proizvoda u kojima vlasnici obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava svoje proizvode izlažu, prodaju i nude za degustaciju te pokušavaju ostvariti i poslovne kontakte. Među proizvodima valja istaknuti mogućnost kupnje nagrađivanih sireva base, škripavca ili jedinstvenih kozjih sireva sa začinima, ali i ljekovito bilje i pripravke od raznih trava koje rastu na ličkom području, domaći med te proizvode od gljiva.
Uz dolazak predsjednika ove godine očekuje se i dolazak predstavnika raznih ministarstava, a lokalno stanovništvo se nada da će ovogodišnja promocija donijeti i pozitivne pomake te da će napokon krenuti razvitak njihova kraja.
Stalni sudionik sajma je Udruga Prospero koja je poznata po izradi keramičkih suvenira kojima se sufinancira. Jedan od suvenira je keramička ovčica obložena vunom, originalni suvenir ličkog kraja za koji su od Hrvatske gospodarske komore dobili nagradu “Zlatna kuna”. Prošle godine, uz Prospero, proizvode su izložili i Anđa Stjepić s tradicionalnim rukotvorinama srednje Bosne, udruga Lika čiji je štand bio posvećen očuvanju ekološke svijesti te obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa svojim proizvodima: sirevima, medom, ljekovitim biljem i zimnicom u čemu su prednjačili Mira Tankosić, Jela Dimić i Vesna Bogunović.
Ljubitelji gastronomskih specijaliteta i tradicije ovaj sajam ne bi smjeli propustiti.