Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Ninčeviću 2,6 godine zatvora zbog uboda nožem

23.11.2010. 23:00
Ninčeviću 2,6 godine zatvora zbog uboda nožem


Ninčević je osuđen na zatvorsku kaznu jer je Liliću zadao ubodnu ranu nožem u predio trbuha zbog čega mu je bio ugrožen život


Nakon što je proglašen krivim zbog pokušaja ubojstva, jučer je na Županijskom sudu u Zadru u ponovljenom postupku nepravomoćnom presudom na dvije godine i šest mjeseci zatvora osuđen Zvonimir Ninčević zvani All Capone iz Zadra.
– Tijekom dokaznog postupka nedvojbeno je utvrđeno da je Zvonimir Ninčević nožem ubo Edija Lilića i to s namjerom da ga liši života. Zadao mu je ubodnu ranu u predjelu trbuha koju su sudski vještaci medicinske struke procijenili kao tešku i opasnu po život, kazao je predsjednik sudskog vijeća Ante Anić u obrazloženju presude. Pojasnio je kako je utvrđeno da su optuženi Ninčević i oštećeni Lilić otprije bili u zavadi, no istaknuo je kako je Ninčević taj sukob trebao riješiti na neki drugi način.
Kao olakotnu okolnost u odmjeravanju kazne sud je Ninčeviću uzeo u obzir njegovo teško zdravstveno stanje, hepatitis C i B tipa, dijabetes, kao i činjenicu da je u vrijeme počinjenja kaznenog djela za koje mu se sudilo bio pod utjecajem opijata. Stoga mu je izrečena kazna koja je ispod one minimalne koju Zakon za ovakvo djelo propisuje.
Međutim, sudsko vijeće, kako je pojasnio sudac Anić, nije moglo zanemariti činjenicu da je Liliću zbog ubodne rane i perforacije crijeva bio ugrožen život te da je spašen samo zahvaljujući pravovremenoj liječničkoj intervenciji, nakon čega je bio podvrgnut operativnom zahvatu. Upravo ozbiljnost ozljede po mišljenju suda dokaz je namjere ubojstva, odnosno kaznenog djela koje je započeo, ali nije dovršio.
Ninčeviću će se u izrečenu kaznu ubrojiti vrijeme provedeno u pritvoru Istražnog centra u Zadru u vremenu od 25. svibnja 2006. godine pa do 20. lipnja 2007. godine, a ostatak izrečene kazne odslužit će po pravomoćnosti ove presude.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva Ninčevića, koji je jučer djelomično priznao krivnju, teretilo se da je 25. lipnja 2006. godine oko 15.30 sati na Gradskom mostu nožem ubo Edija Lilića s kojim je imao otprije nerazriješene razmirice čemu su svjedočili Robert Lerga, Boško Radonjić, Alen Antović i Sanja Božić. Ninčević je gurajući bicikl pokraj sebe prišao skupini koja je stajala uz ogradu mosta i razgovarala, izvukao nož iz džepa i snažno zamahnuo prema Liliću. Potom je sjeo na bicikl i odvezao se, dok je ranjeni Lilić uspio tek doći do kraja mosta gdje se srušio, nakon čega je kolima Hitne medicinske pomoći odvezen na zadarsku Kirurgiju.
Tijekom jučerašnje glavne rasprave svjedoci i vještaci nisu ponovno saslušavani već su samo pročitani njihovi iskazi s prijašnje rasprave s čime se složilo tužiteljstvo, ali i obrana koju u ovom slučaju zastupa Zdenko Margarin, Ninčevićev odvjetnik po službenoj dužnosti.