Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Škabrnja zaplakala zbog “Sunčice”

23.11.2011. 23:00
Škabrnja zaplakala zbog “Sunčice”


Učinila sam veliki napor da bi žene progovorile i rekle ono što nitko ne želi čuti. Moramo se naučiti da se zločini silovanja, zločini o “kojim se šuti” više ne mogu prešućivati, naglasila je Slišković, dodajući da su svjedočenja u knjizi “Sunčica” prevedena i na engleski jezik


Škabrnja je  u utorak navečer još jedanput plakala. Tijekom predstavljanja knjige “Sunčica”,  u kojoj su predstavljena potresna svjedočenja žena s  vukovarskog područja koje  su u vrijeme jugosrpske  agresije na Hrvatsku silovali pripadnici srpskih paravojnih postrojba, na licima nazočnih u atriju OŠ  Vladimira Nazora se zaledio  osmijeh i potekle su suze  koje se nisu mogle skriti.
Traže status ratne žrtve
– U knjizi je objavljeno 14  iskaza silovanih žena u jesen 1991. godine, kao 14  postaja na Križnom putu,  rekla je autorica i urednica  knjige Marija Slišković,  predsjednica Udruge “Žene  u Domovinskom ratu”, istaknuvši da je među silovanima najmlađa bila šestogodišnja djevojčica, a najstarija 80-godišnja starica.
Objasnila je kako je knjiga “Sunčica” dobila naziv po  istoimenoj osmomjesečnoj  djevojčici, koja se nalazila u  sobi dok su joj monstrumi  silovali majku.
– Učinila sam veliki napor  da bi žene progovorile i rekle ono što nitko ne želi čuti.  Moramo se naučiti da se  zločini silovanja, zločini o  ‘kojim se šuti’ više ne mogu  prešućivati, naglasila je  Slišković dodajući kako su  svjedočenja u knjizi  “Sunčica” prevedena i na engleski jezik, no imena žena  nisu navedena, ona su poznata autorici.
Žene žrtve seksualnih  iživljavanja u ratu nemaju  nikakav status i nikakva  prava, to su svjedočile i na  to su upozorile žrtve tih  užasnih zločina silovanja,  koji su do danas nedovoljno  poznati hrvatskoj javnosti.  Od mjerodavnih državnih  institucija zatraženo je da  svi silovani u ratu dobiju  status ratne žrtve i 100-postotni invaliditet posebne  kategorije.
– Žrtve više neće šutjeti,  upozorila je Slišković, naglasivši kako se zločin dogodio kao dio ratne strategije, agresije Srbije i JNA  na Hrvatsku.
Ružica Erdelji, rođena  Barbarić, jedna od 14 žena  čija su svjedočenja objavljena u knjizi, plačući je govorila o potresnim zlostavljanjima i poniženjima kojima su je izvrgli srpski vojnici.
Knjiga boli
– Četnik koji me zarobio  rekao je da me vodi na ispitivanje, ali me odveo u  četnički štab gdje me je silovao. A u jednoj drugoj prilici četnik mi je rekao da će  pobiti deset zarobljenih Hrvata ako mu se suprotstavim  te sam i taj put bila silovana,  glasno jecajući kazala je  neutješna Ružica Erdelji koja je nakon zvjerskog iživljavanja završila na psihijatrijskom liječenju, a danas  preživljava s malom mirovinom.
Snježana Maljak, također  jedna od svjedokinja iz knjige “Sunčica”, istaknula je  kako je njoj potrebna potpora i pravda.
– Oni koji su silovali žene  šetaju Vukovarom i mojom  Hrvatskom, dobivaju posao, a mene nitko ni za što  ne pita kako preživljavam,  kazala je Maljak koja se već  dvadeset godina nosi sa  stravičnim posljedicama  ratnog proživljavanja.
Slušajući tragična i bolna  svjedočanstva vukovarskih  žena vraćamo se u biblijska  vremena koja su obilježena  patnjom, strahom, boli i  zločinom. Sve se ponovilo,  ludilo mržnje pokrenulo je  strasti koje u konačnici siju  smrt, ponižavanje i beznađe.
– Knjigu ‘Sunčica’ posvećujemo svim ženama koje  su bile u rukama pomračenih umova i koje su  strašnom žrtvom platile cijenu naše slobode, zaključila je Marija Slišković.
Između potresnih svjedočanstava je nastupila benkovačka klapa Asseria.  Predstavljanje knjige je organizirala škabrnjska Udruga “Žene u Domovinskom  ratu”, predsjednice Danke  Dražina.
– To je knjiga boli i vapaja  žena koje su preživjele vukovarski pakao, koje su na  svojoj koži osjetile razarajuću snagu mržnje, zlostavljanja i silovanja kojima su  ih izvrgli srpski vojnici, navodi Dražina, odajući dužno  poštovanje žrtvama takvih,  kaže, najodvratnijih tortura  srbočetničkih zvijeri.
Ovaj događaj prepun emocija, traumatičnih sjećanja,  tuge i suza uveličala je donedavna saborska zastupnica Nevenka Marinović,  pročelnik županijskog Odjela za zdravstvo dr. Josip  Kraljić, načelnik Luka Škara, ravnatelj škole Rade Marinović i drugi.