Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Hrvatska keramika svjetski je relevantna

Autor: Valentina Mlađen

23.11.2012. 23:00
Hrvatska keramika svjetski je relevantna

Foto: Vedran SITNICA



Hanibal Salvaro pohvalio je keramičarske radove pohvalio je keramičarske radove Zadrana Marije Višić Guina, Jose Špralje te pokojnih kipara Ante Orlića i Ratka Perića


U zadarskom Muzeju antičkog stakla otvorena je izložba koja je pobudila veliko zanimanje diljem Hrvatske, a koja nakon Zadra odlazi u još nekoliko gradova – “2. hrvatski triennale keramike”.
Autor izložbe Hanibal Salvaro, član Međunarodne akademije za keramiku tijekom jučerašnjeg otvorenja naglasio je kako je izložene radove izabrao stručni i ugledni međunarodni žiri. U tehničkom smislu ide se od prapovijesti, pa se među izloženim radovima mogu pogledati predmeti različitih materijala, krenuvši od gline pa preko svih ostalih tehnika. Ujedno izloženi radovi kreću se od konkretnih, poput žene koja sjedi na biku pa do potpuno apstraktnih.
Na 2. hrvatskom triennalu keramike izlaže se 79 djela pedeset i pet umjetnika, od kojih su šestoro poznati europski umjetnici koji izlažu kao posebni gosti u trenutcima kada Hrvatska postaje članica Europske Unije naglasio je Salvaro.
– Prigodom ulaska u europsku zajednicu naroda ove smo godine odlučili pozvati i šest europskih umjetnika, a ujedno željeli smo na taj način provjeriti je li istina teza kako su hrvatski keramičari vrhunski. Radovi ovih šest umjetnika ni na koji način ne iskaču od ostalih ovdje postavljenih. Potvrdili smo kako je hrvatska umjetnička keramika svjetski relevantna i sa sigurnošću možemo reći kako nijedan hrvatski kulturni proizvod, možda uz izuzetak glazbe, nije prodro tako daleko kao što je keramika, naglasio je Salvaro. Istaknuvši kako se može reći da su gradovi koji imaju umjetnika keramičara na neki način civiliziraniji pohvalio je keramičarske radove Zadrana Marije Višić Guine, Jose Špralje te pokojnih kipara Ante Orlića i Ratka Perića.
U ime gradonačelnika grada Zadra Zvonimira Vrančića izložbu je otvorio pročelnik Grada Zadra za kulturu i sport Radovan Dunatov.
Otvarajući izložbu Dunatov je izrazio nadu kako će što veći broj građana pogledati izložbu s pažnjom i veseljem, a osobito učenici srednjih škola sa svojim profesorima.
Izložba je postavljena u sklopu programa obilježavanja Dana Grada Zadra i Blagdana sv. Krševana, a u MAS-u ostaje postavljena do 20. prosinca.