Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Najmlađi oživjeli stare zadarske obrte

Autor: Valentina Mlađen

23.11.2012. 23:00
Najmlađi oživjeli stare zadarske obrte

Foto: Zvonko KUCELIN



Više od 250 djece sudjelovalo je u trinaestak različitih radionica na kojima su učili izrađivati predmete od vune, popravljati satove, izrađivati nakit, odjeću, tradicionalne domaće kolačiće…


Rođendanske čestitke svome gradu uputili su i mališani zadarskih vrtića, ali i čitave Zadarske županije. Obilježavanje Dana započeli su šetnjom po gradu mališani DV “Radost” noseći balone s porukom “Zadre, volimo te”, a zatim su se pridružili ostalim vrtićima u Kneževoj palači na radionici “Stari zadarski obrti”.
Organizatori radionice, Dječji vrtić “Sunce” na čelu s ravnateljicom Anom Dunatov koji je okupio 18 vrtića Zadarske županije (privatnih, gradskih i županijskih), udruga odgojitelja predškolske djece Maraška i Narodni muzej Zadar zajedničkim snagama na najmanje su pokušali prenijeti znanja starih, pomalo zaboravljenih obrta. Tijekom trajanja radionice oko 250 djece sudjelovalo je u trinaestak različitih radionica na kojima su učili izrađivati predmete od vune, popravljati satove, izrađivati nakit, odjeću, tradicionalne domaće kolačiće i brojne druge radinosti.
– Uvijek kada obilježavamo Dan grada Zadra želja nam je što dublje pistupiti upoznavanju našega grada. Zato posjećujemo različite lokacije, družimo se međusobno i čestitamo rođendan gradu. Ujedno ovo je prilika i nama odgojiteljima i stručnim suradnicima da međusobno surađujemo, rekla je Edita Tošić, predsjednica Maraške.
Na radionici su nastali vrlo zanimljivi i kreativni dječji radovi koji su pokazani na izložbi otvorenoj jučer navečer u Kneževoj palači.