Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nova i još bolja “Rostra”

Autor: Valentina Mlađen

23.11.2012. 23:00
Nova i još bolja “Rostra”

Foto: Zvonko KUCELIN



Studenti povijesti Sveučilišta u Zadru predstavili su peti, jubilarni broj svoga časopisa “Rostra”. Novi broj časopisa koji od 2008. godine izlazi jednom godišnje predstavljali su prof. dr. sc. Ante Bralić, doc. dr. sc. Sanda Uglešić i Zrinka Serventi, prof.
Čaopis su zajednički izdali Studentski zbor Sveučilišta u Zadru i Međunarodna udruga studenata povijesti ISHA, a novi broj na 340 stranica donosi studentske radove i brojne druge zanimljivosti podijeljene u nekoliko sekcija.
Ovaj broj ujedno je svojevrsni odmak od dosadašnjih, te je nova generacija studenata i novo uredništvo u njega unijela drugačije ideje i duh novog vremena, istaknuto je na predstavljanju.
Časopis pokriva širok vremenski raspon od najstarijih vremena pa do danas, a u rubrici In memoriam studenti su se prisjetili i dvoje velikih povjesničara koji su preminuli ove godine, profesora Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Franje Smiljanića te hrvatske povjesničarke Mirjane Gross.
Glavni urednik 5. Rostre je Goran Đurđević, a uredništvo uz njega čine Dejan Filipčić, Sandra Hrabar, Marina Matiša i Ivan Vekić. Recenzenti su međunarodni znanstvenici, a časopis je tiskan u nakladi od 150 primjeraka. Studentski radovi tematski su podijeljeni u rubrike: “Vremeplov”, “In memoriam”, “Radovi i rasprave”, “Razgovori”, “Recenzije, kritike, osvrti”, “Feljtoni”, “Lučonoše zanata”, “Treba li nam ta povijest?”, “Na tragu…”, “Među bespućem”, “Studenti povijesti u akciji” i “Zanimljivosti, zabava”.