Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Od imovine Nove zore radnici ne mogu očekivati ni lipe!

Autor: Ante Vidović

23.11.2012. 23:00
Od imovine Nove zore radnici ne mogu očekivati ni lipe!


Vrijednost naselja je procijenjena na 109,6 milijuna kuna 2007. godine. Ova imovina 30. studenoga će se pokušati unovčiti treći put. S obzirom na to da je vrijednost naselja procijenjena prije pet godina, za pretpostaviti je da je njegova vrijednost niža. Cijena koja se postigne vjerojatno neće biti dovoljna ni za pokriće založnih prava, istaknuo je Negro


Na bankovne račune radnika PZ Nove zore u stečaju uplatit će se dio njihovih otpremnina i to od 400.000 kuna stečajne mase koja će se formirati naplatom najma za Turističko naselje Croatia i zakupa nad poljoprivrednim zemljištem, najavljeno je jučer u nastavku stečajnog postupka nad nekadašnjom uspješnom tvrtkom Sv. Filipa i Jakova.
Hipoteke
Od preostale imovine radnici kao ni ostali vjerovnici viših stečajnih razreda ne mogu očekivati ništa jer njenom prodajom neće ništa biti vraćeno u stečajnu masu prema sadašnjoj situaciji, kako je obrazložio stečajni upravitelj Frane Zvonimir Negro u svom izvješću.
Daljnji tijek stečaja uvelike će ovisiti o odluci skupštine vjerovnika prema namjerama Eko Biograda da nastavi s preuzimanjem poljoprivrednog zemljišta stečajnog dužnika, ali i na sebe prenese teret parničnih postupaka vezano uz dokazivanje vlasništva nad njime.
PZ Nova zora u stečaju od imovine posjeduje Turističko naselje Croatia s hotelom Alba, 110 apartmana i 33,3 tisuća metara četvornih te raspolaže sa 200 hektara poljoprivrednog zemljišta.
– Vrijednost naselja je procijenjena na 109,6 milijuna kuna 2007. godine. Ova imovina 30. studenoga će se pokušati unovčiti treći put. Nekretnina je opterećena hipotekom Splitske banke od 65,4 milijuna kuna. Pored nje upisana je i hipoteka Congame na vrijednost od 17,4 milijuna kuna i odvjetnik Mirko Batarel na iznos tražbine od 1,16 milijuna kuna, ukupno 84,1 milijun kuna. S obzirom da je vrijednost naselja procijenjena prije pet godina za pretpostaviti je da je njegova vrijednost niža od tada procijenjene jer se ništa nije ulagalo. Također došlo je i do pada prometa na tržištu nekretnina. Cijena koja se postigne vjerojatno neće biti dovoljna ni za pokriće založnih prava, naveo je Negro.
Potez Eko Biograda
Slična je situacija s poljoprivrednim zemljištem koje je u vlasništvu ili posjedu stečajnog dužnika. Na 97 hektara upisane su hipoteke Splitske banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Vrijednost tražbina iznosi 88,4 milijuna kuna što premašuju njegovu vrijednost. Cijelu situaciju dodatno kompliciraju neriješena vlasnička pitanja s Republikom Hrvatskom što dodatno troškovno opterećuju stečajni proces. Za odvjetnika Juricu Tončića, predstavnika većinskog vjerovnika u postupku Glasgov gradnje, nema logike trošiti novac na vođenje parnica iz kojih korist na kraju može imati samo RH. U cijeloj priči posebno je zanimljiv potez Eko Biograda odakle su poslali pismo namjere da nastave s preuzimanjem zemljišta Nove zore i da se poštuje kupoprodajni ugovor iz 2009. godine o kupnji 25 hektara zemljišta.
– Predlažem da se od Eko Biograda zatraži dodatno pojašnjenje o načinu realizacije ovog pisma namjere, na koji način i pod kojim uvjetima bi svoju ponudu realizirao te da se rasprava o tom pojašnjenju stavi na dnevni red sljedeće skupštine, kaže Tončić i pojašnjava da je ovo način da se nešto od imovine Nove zore unovči.


 U ZAKUP ZA 720 TISUĆA KUNA




Turističko naselje Croatia dano je u zakup Jadera Toursu za 720.000 kuna godišnje s tim da je Nova zora prema ugovoru obavezna preuzeti troškove održavanja u visini do 250.000 kuna. Od 200 hektara zemljišta kojima raspolaže Nova zora, 170 dano je u zakup tvrtki kćeri Agrokora Ivice Todorića PIK-u Vinkovci po cijeni od 60.000 kuna mjesečno.