Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Puljić: Hrvatska se ponosi svojim vitezovima-generalima

Autor: Velimir Brkić

23.11.2012. 23:00
Puljić: Hrvatska se ponosi svojim vitezovima-generalima

Foto: PIXSELL



General Ante Gotovina sudjelovao je na misnom slavlju u katedrali Sv. Stošije kojeg je u zajednišvu s generalnim vikarom mons. Millivojem Bolobanićem, provincijalom Franjevačke provincije Sv. Jeronima u Dalmaciji fra Andrijom Bilokapićem, župnikom don Josipom Radoicom Pinčićem i brojnom subraćom svećenicima predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sa svečanim “Tebe Boga hvalimo” bila je to ujedno i nadbiskupijska zahvala za oslobađajuću presudu u Den Haagu generalima Gotovini i Mladenu Markaču.
U velikoj pratnji koju su predvodili župan Stipe Zrilić, gradonačelnik Zvonimir Vrančić, odvjetnik Luka Mišetić i veliki prijatelj Željko Dilber ispred katedrale je dočekan pljeskom i razdraganim povicima nazočnog mnoštva, među kojima umirovljeni generali Damir Krstičević,  Milenko Filipović, Rahim Ademi, Ljubo Ćesić Rojs te Miomir Žužul, suborci, branitelji drugi, na početku misnog slavlja u Gotovina nije mogao sakriti suze niz lice.
Zadarski nabiskup je u propovijedi podsjetio kako se tekst iz knjige Mudrosti redovito čita na blagdan sv. Krševana koji je bio vrli Kristov vitez.
– Tekst danas ima višestruko značenje. Najprije nas podsjeća na svetoga Kreševana, koga je u njegovim mukama mudrost vodila pravim stazama’, ‘sačuvala ga od neprijatelja i zaštitila od njihovih zasjeda’. Dapače, ‘ona je s njime u tamnicu sišla pa ga ni u okovima nije zapustila, nego je nagnala u laž one koji ga kaljahu’, ističe zadarski nadbiskup..
Kad je čovjek obdaren darom mudrosti, on je razborit, umjeren, radin, ponizan, uravnotežen, suzdržan, iskren, pravedan, pun ljubavi. On razmišlja o životu, o svojoj sudbini, o veličini i ljudskom jadu, tjeskobi i boli, o prolaznosti života i o smrti
– Danas ćemo pjevati svečano ‘Tebe Boga hvalimo’ za dar slobode i druga silna djela koja nam je učinio Gospodin; posebice tijekom teških dana Domovinskoga rata. Zahvalni smo Božjoj Providnosti, moćnom zagovoru Blažene Djevice Marije i naših zadarskih zaštitnika da smo izdržali teške godine kušnje i osvojili slobodu, navodi.
Naglasio je kako smo posebice zahvalni hrabrim braniteljima koji su s krunicom oko vrata na čelu s naši generalima pod vodstvom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana obranili hrvatska ognjišta i svetišta.
– I s pravom ih nazivamo suvremenim hrvatskim vitezovima. A vitezovi se odlikuju određenim ponašanjem koje pobuđuju divljenje. Njihova je pak zadaća bila, kako bilježi, John od Salisburya: ‘Štititi Crkvu, boriti se protiv izdaje, poštivati vjerske službenike, otklanjati nepravdu i pomagati siromašne, uvoditi i štiti mir, te proliti krv za svoju braću ako to ustreba’. Hrvatska se ponosi svojim vitezovima-generalima koji su pokazali navedene odlike ponašanja. Zadar je danas ponosan što se ovoj zahvalnici pridružio  slobodni glas, slobodnog viteza od Pakoštana, generala Ante Gotovine, poručio je zadarski nadbisp.
Prethodno je doživio fanatični aplauz vjerničkog mnoštva kada je generala Gotovinu umjesto “vitez od Pakoštana”, greškom oslovio “vitezom Pakistana”.
– Cijeli tjedan se festižalo diljem Hrvatske jer su naši generali pušteni na slobodu. Ponosni smo što su  pokazali pravo viteško ponašanje. Uz umješnu obranu njihovih odvjetnika, uvjereni smo da smo krunicom i našim molitvenim vapajima izmolili njihovo oslobađanje. Isto onako kako smo to s vjerom i odanošću činili  tijekom Domovinskoga rata.
 Zbog toga zahvaljujemo Bogu, našim svecima zaštitnicima i Najvjernijoj Odvjetnici Gospi na tom velikom daru. Time je zapravo okončana višegodišnja pravna i druga borba za obranu  dostojanstva Domovinskog rata, zaključiuo je mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije.
Nakon mise general Gotovina se pomolio na grobu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe s kojima je imao prijateljski odnos i bili su uz generala i u danima njegova uzništva. Potom je nazočio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje mu je uručena Povelja počasnog građanina Grada Zadar iz 2001. godine te Nagrada Grada Zadra iz 2011.