Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ratni zapovjednik Borne Viteza bio je Ante Gotovina

Autor: Valentina Mlađen

23.11.2012. 23:00
Ratni zapovjednik Borne Viteza bio je Ante Gotovina

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U Matici hrvatskoj Ogranak Zadar predstavljena je knjiga autora Zdravka Vukića “Borna Vitez – sve za Hrvatsku”. Radi se o drugom romanu iz serije o istražitelju Borni Vitezu, dragovoljcu Domovinskog rata koji postaje tajni agent, svojevrsna inačica hrvatskoga Jamesa Bonda.
Radnja romana odvija se u Zadru, dijelom za vrijeme rata, ali većim dijelom po njegovu završetku. Misija glavnog junaka je spasiti Zadar od katastrofalnog terorističkog napada za vrijeme sastanka ministara NATO saveza. Zanimljivo je i da su glavni negativci potomci neprijatelja iz II. svjetskog rata, a knjiga ima i jaku izraženu povijesnu komponentu dotičući se dva rata na ovim prostorima. Tako je Borna Vitez, prije nego je postao tajni agent, bio sudionik Domovinskog rata, a zapovjednik mu je bio general Ante Gotovina.
– Vukićev roman dojmljivo je, zanimljivo i čitljivo djelo s izraženom zabavnom razinom, a autor vješto vodi radnju, isprepliće likove te izvrsno poznaje lokalitete i toponimiju gdje se radnja odvija, zamijetio je predsjednik zadarskog ogranka MH Božidar Šimunić napominjući kako to ne čudi jer je i sam autor porijeklom iz podvelebitskog kraja.
Knjigu je, među ostalima, predstavljao i diplomirani pravnik Ante Kolega koji Vukića poznaje još iz studentskih dana naglasivši kako se nada da ovo nije posljednja knjiga iz serije o Borni Vitezu.
Knjiga se čita u jednom dahu i teško se ispušta iz ruku, a odlična je podloga za snimanje filmske uspješnice, zaključak je zadarske promocije pa ne treba čuditi ako i Hrvatska u skoroj budućnosti dobije film o svom Jamesu Bondu.