Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rijetki biser u hrvatskoj historiografiji

Autor: Valentina Mlađen

23.11.2012. 23:00
Rijetki biser u hrvatskoj historiografiji

Foto: Zvonko KUCELIN



Kao plod višegodišnjih pomnih istraživanja nastala je ova vrijedna knjiga, rekao je profesor Stijepo Obad


“Uvod u interdisciplinarnu hrvatsku povijest”, najnovija knjiga profesora u mirovini Odjela za povijest Sveučilišta u Zadru Ive Rendića-Miočevića predstavljena je jučer u Svečanoj dvorani Svečilišta.
Predstavljanje je moderirao prorektor prof. dr. sc. Josip Faričić, a knjigu su predstavili doc. dr. sc. Mateo Bratanić, prof. dr. sc. Stijepo Obad te dr. sc. Zlatko Begonja.
Tijekom predstavljanja istaknuto je kako se radi o još jednom iznimnom djelu ovog autora koje je osobito dobrodošlo pred ulazak Hrvatske u europsku zajednicu naroda kako bismo se u toj zajednici što uspješnije pozicionirali.
Bivši Rendićev student, Mateo Bratanić, s posebnim je nadahnućem govorio o ovoj knjizi, ali ne samo kao student nego i kao profesor čiji je zadatak studente povijesti naučiti da na kritički način gledaju na povijesne događaje.
– Interdisciplinarnost koju je Rendić-Miočević uspješno ugradio i koristio u svojoj knjizi tema je koja je izuzetno aktualna među znanstvenicima i povjesničarima. Do sada je ona bila rijetka u hrvatskoj historiografiji, a mnogi su je pokušavali neuspješno usvojiti. Upravo zato je ova knjiga izuzetno važna pri proučavanju i u pristupu povijesti, rekao je Bratanić.
Knjigu je objavio Hrvatski institut za povijest, Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, a na 632 stranice donosi analizu hrvatske povijesti od prapovijesti pa do današnjih dana.
– Autor ove knjige vrstan je nastavnik, profesor metodike nastave povijesti, a bez straha mogu reći kako je pred odlazak u mirovinu slovio u samome vrhu hrvatskih metodičara nastave povijesti. I poslije, odlaskom u mirovinu, potvrđivao se kao takav otišavši još dalje te je kao plod višegodišnjih pomnih istraživanja nastala ova vrijedna knjiga, zaključio je profesor Stijepo Obad brojnim posjetiteljima naznačivši neke od zanimljivih činjenica koje u knjizi mogu naći.