Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Sretan sam što sam u svojoj županiji i u svome gradu

Autor: Velimir Brkić

23.11.2012. 23:00
Sretan sam što sam u svojoj županiji i u svome gradu

Foto: Velimir BRKIĆ



Svečani doček generala Ante Gotovine u Zadru, obilježavanje Dana grada i blagana sv. Krševana, jednog od četiri zadarska nebeska zaštitnika, započeo je u rano subotnje prijepodne prijemom kod župana Stipe Zrilića. U nadasve opuštenoj atmosferi i vedrom ozračju pri samom kraju protokola i zdravice domaćice u Domu županije su ugodno iznenadile Gotovinu.  U čaši su mu donijele da degustira njegovu omiljenu hranu iz djetinstva, tumperano jaje ili zavajon, odnosno napitak od jajevog žumanca i šećera.
Ante Gotovina je stigao u pratnji gradonačelnika Zvonimira Vrančića, odvjetnika Luke Mišetića i kućnog prijastelja Željka Dilbera. Prijemu su nazočili svi gradonačelnici i načelnici u Zadarskoj županiji s kojima se Gotovina srdačno rukovao i izmijenio po nekoliko riječi.
–  Dobro se sjećam kako smo u Domovinskom ratu govorili o jakim snagama, a danas ovdje vidim jake snage kroz naše gradonačelnike i načelnike općina, uz gromoglasni pljesak nazočnih rekao je general Gotovina.
 Kao svih ovih proteklih dana od povratka u Hrvatsku Gotovina je i ovog puta zračio optimizmom, okrenut budućnosti.
– Izuzetno sam sretan ovih dana.  Sretan sam što sam u svojoj županiji i u svome gradu da podijelim ovaj lijepi dan s mojim prijateljima, Dan Grada Zadra, dan Sv. Krševana, kazao je general.
–  Moji dojmovi posljednjih dana su da sam sretan. Prvog dana povratka u svoju Hrvatsku gledam lijepi Zagreb koji je još ljepši nego što je bio. Kad sam iz njega odlazio, gledam autocestu, dolazim na more i vidim te gradove i općine kako se razvijaju. Stvarno, imamo sve što nam je potrebno i trebamo samo gledati naprijed i uživati u tome te stvarati još bolje i bolje za naše buduće naraštaje. To je ispred nas, hvala dragom Bogu, poručio je general.
U svom vidno nadahnutom govoru župan Zrilić, parafrazirajući stihove o slobodi Ivana Gundulića i Silvija Strahimira Kranjčevića, generalu Gotovini je toplim riječima zaželio dobrodošlicu u svojoj rodnoj županiji. Pritom mu je darovao grafiku “Gradovi Zadarske županije” Josipa Zankija, te trosveščanu monografiju “Hrvatska pisana kultura” akademika Josipa Bratulića i Stjepana Damjanovića.
– Generale želim vam sretan povratak svome domu, svojoj Domovini, sretan vam povratak na slobodu, poručio je zadarski župan.
–  Sloboda je najveći ures ljudske duše, bitna oznaka čovjekove prirode i njegova dostojanstva. Kako onda osuditi onoga koji ustane protiv neprijatelja, boreći se za slobodu svoje djece, obitelji, domovine. A za svoju slobodu borili ste se dostojanstveno, kazao je Stipe Zrilić.
Nakon zajedničkog fotografiranja na bastionu u dvorištu Doma županije uputili su se pokraj crkve Gospe od Zdravlja do zadarske katedrale sv. Stošije gdje je svetu misu predvodio nadbiskup Želimir Puljić.
Kako je granulo sunce i dobrano ugrijalo general Gotovina  je putem do katedrale rekao:
–   Vidi se da nas zadarski nebeski zaštitnik sv. Krševan itekako voli kad nam je podario ovako prelijepi dan, hvalu mu.