Srijeda, 1. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ako uz kavu želite cigaretu, u prostoru za pušenje – poslužite se sami!

23.11.2016. 23:00
Ako uz kavu želite cigaretu, u prostoru za pušenje – poslužite se sami!


U nekim zadarskim kafićima dostupna je nova ponuda – ako želite piti kavu unutar ograđenog i ventiliranog prostora za pušenje – poslužite se sami. Česti posjeti inspekcije Ministarstva zdravstva koja ovih dana zatvara ugostiteljske objekte, natjerali su ugostitelje da malo pažljivije pročešljaju Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih proizvoda. Tako je Leggiero bar u City Galleriji, koji je registriran za posluživanje hrane i pića, morao početi gostima objašnjavati kako ih na žalost ne smiju poslužiti konobari, ali slobodno mogu narudžbu u prostor za pušenje ponijeti sami.
Na upit Ministarstvu zdravstva da nam pojasne smiju li konobari u ugostiteljskim objektima koji su registrirani za posluživanje hrane (kolača i kroasana) i pića posluživati kavu u prostoru za pušenje unutar objekta odgovorili su kako je zabranjeno pušenje u objektima u kojima se uslužuje hrana, osim u prostorima za pušenje za koje je ishođeno rješenje ministra zdravstva. Iako nismo dobili jasan odgovor smije li konobar posluživati u tim prostorima, u članku 14 o uvjetima koje mora ispunjavati prostor za pušenje tog Zakona jasno piše “u prostoru se ne smije usluživati hrana ni piće.”
Različita tumačenja
Ugostiteljski objekti do 50 m2 mogu svojim gostima omogućiti pušenje, ako zadovolje zakonske propise, pa vas tu konobar, bez obzira što se radi o prostoru u kojem se puši, smije poslužiti kavom. A ako su registrirani za posluživanje hrane, a u što spadaju i kroasani, štrudle, kolači, ali i sladoled, ili će iz ponude izbaciti bilo što što se smatra hranom, ili će im propasti investicije u ventilaciju. Veći objekti s prostorima za pušenje snaći će se uz razumijevanje gostiju koji će se poslužiti sami.
Ugostitelji više ni sami ne znaju kako tumačiti zakon, što nam je u neformalnom razgovoru više njih i potvrdilo, a Robert Kovačević, predsjednik zadarskog Ceha ugostitelja ne čudi se što se ne mogu snaći u šumi propisa pa se zakon tumači svakako.
– Pušenje je trebalo ili zabraniti ili dopustiti. Taj je zakon, kao i mnogi drugi potpuno nejasan, a nas se ne uključuje u njihovo donošenje. Mi želimo biti partneri Ministarstvu i Vladi, sudjelovati u izradi zakona koji se odnose na nas, a ne da nam zakone kroje birokrati koji nemaju veze sa strukom. Promjene su potrebne, treba se prilagođavati, misliti na zdravlje ljudi i uslužnog osoblja, ali to treba napisati u dvije jasne rečenice, da bude egzaktno, što sad to nije slučaj, kaže Kovačević.
Zabranimo i alkohol
S njim se slaže i dopredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Županijske komore Stipe Knežević, koji smatra kako se česti inspekcijski posjeti neobično podudaraju s podizanjem PDV-a ugostiteljstvu protiv kojeg su se pobunili.
– Zakon je nedorečen i nedefiniran, pravila su nejasna. Pa nek onda zabrane proizvodnju cigareta i zatvore sve ugostiteljske objekte, zabranimo i alkohol! Imamo niz slučajeva na koje se treba koncentrirati, a oni udri po ugostiteljstvu i turizmu koji jedino funkcioniraju. A što ako se mi svi ugostitelji dignemo i zatvorimo sve ugostiteljske radnje pa pošaljimo radnike na burzu, a i mi ćemo na burzu. I mislim da nismo daleko od toga, zaključuje Knežević.