Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Tko će prepoznati pravi rad

Autor: Šime Ćurko

23.12.2008. 23:00
Tko će prepoznati pravi rad

Foto: Filip BRALA



Klub koji relativno bezbolno preboli odlazak igračica kakve su Marija i Ana Vrsaljko može na tu činjenicu biti, najblaže rečeno, ponosan
Iznenadila se i Marija Mazija, trenerica.
– Koliko smo nanizali pobjeda? Pet, čini mi se. Tko se tome mogao nadati na početku sezone – zapitala se Mazija. Zaista, tko je mogao očekivati da će ekipa koja je najprije ostala bez četiri igračice iz prve postave (Marija i Ana Vrsaljko, Nevia Vidaković, Lara Nikpalj), a potom se odlaskom Lucije Perice lista bivših zaokružila na cijelu petorku, nakon 11 utakmica u A-1 ligi imati sedam pobjeda i četiri poraza.
– Očito smo uspjeli nešto posložiti, ideja s kojom smo krenuli u sezonu dala je rezultat. Sad se samo možemo nadati da će to netko u Zadru prepoznati – gotovo je zavapila Mazija u čijoj se ekipi ima što prepoznati. Od onih koje imaju značajniju minutažu Zadar ima tek dvije igračice koje nisu košarkašku formaciju prošle u Zadru, to su Iva Grbas i Božena Radoš. Odlazak tolikog broja igračica u kratko vrijeme (u ljeto 2007. Zadar su napustile Iva Borović, Ivana Baždarić i Ana Medur) zahtijevao je dolazak i neke igračice sa strane, premda je okosnica ekipe bila i ostala zadarska.
Ciljana pojačanja
Osim toga kad se biralo koga će se dovesti Mazija i Branimir Peričić točno su znali kakav profil igračica traže. U obzir su dolazile samo mlađe igračice željne napredovanja, ali i igračice koje će se svojim karakterom moći uklopiti u ekipu i ni po čemu iskakati iz domaćeg društva. Zanimljivo je da je još krajem prošle sezone istaknuto da se starije igračice neće dovoditi ni po cijenu ispadanja iz lige, a klubovi u želji za brzim rezultatom u kratkom vremenu nerijetko posežu baš za takvim rješenjima. U Jazinama čvrsto drže zacrtani smjer i prema onom što je iza njih ne samo u ovoj nego i u prethodnim sezonama nema straha od možebitnih prepreka. Klub koji relativno bezbolno preboli odlazak igračica kakve su Marija i Ana Vrsaljko može na tu činjenicu biti, najblaže rečano, ponosan.
Preksinoć je u Jazinama pala Mursa, konačnih 80:69 neće opisati koliko je muke ugrađeno u tu pobjedu jer su gošće stalno bile “tu negdje”, iako je dojam bio da Zadar samo treba ubaciti za jednu brzinu više i posao bi bio gotov. No, i ovako nema zamjerki.
– Na počeku utakmice osjećali smo se kao gosti u Jazinama. Tjedan prije utakmice gotovo uopće nismo mogli trenirati u toj dvorani i zato smo odigrali lošije prve dvije četvrtine. Uopće, prvo poluvrijeme nije ponudilo neku kvalitetnu igru. U nastavku je bilo puno bolje, uspjeli smo u posljednjih deset minuta stvoriti razliku koju smo znali sačuvati. Iznenadili smo Mursu koja je nakon dobre igre protiv Croatije u prošlom kolu došla u Zadar očekujući pobjedu.
Korak do ostanka
Sjajnu dionicu odradila je Glorija Sikirić koja je svojom brzinom razbijala obrambenu formaciju Osječanki.
– Uz to Sikirić je znatno rasteretila Inu Marin na koju sve ekipe uvijek poklanjaju veliku pažnju. Vrlo značajnih je i 16 skokova Ive Grbas, svoj dio posla odradila je i Maja Ledenko na jedinici, baš kao i Ivana Blažević te Ema Meštrović. Božena Radoš dobila je na sigurnosti u nekim ključnim napadima. Ipak, presudila je naša velika želja za pobjedom i hrabrost svih igračica koje su se borile za svaku loptu. Ne znam odakle su sve to djevojke izvukle, ali ovo što su ostvarile u 11 kola zaista je sjajno.
Ostanak je sada praktički osiguran, Zadranke može kompromitirati samo serija poraza i isti takav niz pobjeda Murse i Agrama kao glavnih kandidata za pretposljednje mjesto i kvalifikacije za ostanak u A-1 ligi (Mataš Novi Zagreb se na posljednjem mjestu čini otpisanim).
– Prema mojoj računici pobjedom protiv Murse 99 posto smo osigurali ostanak u ligi – zaključuje Mazija. Dobra je ove sezone zadarska računica. Jako dobra. Zadranke su zaslužile svaki dan odmora koji će trajati do 7. siječnja.


 SVE PET


Nakon šest kola Zadranke su imale dvije pobjede i četiri poraza. Pet kola kasnije omjer je sedam pobjeda i četiri poraza, što će reći da je ekipa iz Jazina nanizala pet pobjeda. Redom su padali Mataš Novi Zagreb u gostima (75:59), potom Biska Pula (79:69) i Plamen Požega (68:65) u Jazinama, onda je pao Agram u Zagrebu (78:54), a za čistu peticu Mazijino društvo pobrinulo se uspjehom protiv Murse (80:69).




 RAZNOVRSNA RJEŠENJA


Zadar je ekipa čiji rezultat ne ovisi o inspiraciji jedne ili dvije igračice. Pokazala je to i utakmica s Mursom u kojoj nije išlo Ini Marin (šut za dva 2-12, za tri 0-5), ali su zato povukle ostale djevojke. Marin je u prošlom kolu briljirala protiv Agrama (sedam trica, ukupno 31 koš), vukla je i protiv Murse (šest osvojenih lopti), ali šut nije išao. Ili recimo Iva Grbas koja je počela brojnim promašenim zicerima, na kraju 8-18 za dva, ali i značajnih devet napadačkih skokova i sedam obrambenih uz veliku borbenost. Sve bolja i mirnija na šutu je Erslan (za dva 4-4), Blažević i Meštrović unatoč mladosti ubačene su u utakmicu u drugoj četvrtini kad je bilo povuci-potegni. Napreduje i Radoš, o Sikirić je već bilo govora. Svaku utakmicu netko drugi, jednom Marin, drugi put Grbas, treći Radoš… I sad neka protivnice misle koja će od Zadranki proraditi.