Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

“U zadarski HSS uselio duh Slobodana Miloševića”

Autor:

23.12.2008. 23:00
“U zadarski HSS uselio duh Slobodana Miloševića”

Foto: Vedran SITNICA



“Umjesto duha Stjepana Radića u HSS uselio duh Slobodana Miloševića”, naziv je konferencije za novinare koju su jučer sazvali članovi HSS na čelu s Marijanom Marojom, privremenim voditeljem Gradskog odbora HSS-a revoltirani činjenicom da je u nedjelju održana, kako kažu, nelegalna i nestatuarna Izborna skupština GO HSS-a.
Naime, kako smo mogli čuti na konferenciji, izbornu skupštinu su sazvali novi članovi stranke koji su se u nju učlanili tijekom studenoga i prosinca. Prvo se u studenom u stranku učlanilo 104 novih članova, da bi potom u prosincu još 44 člana bila primljena izravno u Predsjedništvo stranke, iako se učlanjenja u stranku vrše u matičnim ograncima, općinskim ili gradskim organizacijama. Jedino ako se radi o pojedinoj uglednoj osobi onda se ona može učlaniti u središnja tijela stranke.
– U jednoj se organiziranoj grupi naglo pojavila ljubav prema HSS-u. Oni se nisu javljali sa željom da postanu članovi stranke kroz duge godine njihovog političkog djelovanja, jer ima u toj skupini bivših članova HSLS-a, a možda i drugih stranaka. Njihova ljubav je prava, predizborna, rekao je Maroja jučer dodavši kako se ovo događa zbog predstojećih lokalnih izbora.
Prema Marojinim riječima ova je skupina stoga sazvala izbornu skupštinu na kojoj je prva točka dnevnog reda bila opoziv tijela GO HSS-a i izbor novog rukovodstva. Međutim uopće nije bilo obrazloženja zašto se traži smjena starog vodstva stranke. Sa skupštine je tada 59 starih članova otišlo što je trebalo onemogućiti bilo kakvo glasovanje jer nije bilo kvoruma. Međutim, kaže Maroja, ni ovo nije spriječilo nove članove da izglasaju opoziv koji je, budući da nije bilo kvoruma nelegalan i nestatuaran.
Još jedan razlog zbog kojeg je je skupština nelegalna je i način izbora. Naime, prema statutu stranke kad je u organizaciji više od 100 članova moraju se osnovati ogranci po mjesnim odborima iz kojih će se izabrati delegati za novu skupštinu, na kojoj bi se trebalo odabrati novo vodstvo. Međutim, na nedjeljnoj su skupštini svi članovi koji su došli bili delegati što, tvrdi Maroja, nije prema statutu.
Maroja je na konferenciji prozvao Karla Gjurišića, predsjednika regionalne organizacije HSS-a za Dalmaciju koji je cijelu organizaciju skupa prepustio novim članovima, a da se odbor Gradske organizacije nije ni pitao.
– Bit svega je da je igra krenula protivno svim pravilima i statutima HSS-a. O svemu smo obavijestili Županijski odbor koji bi trebao pozvati Josipa Friščića, predsjednika stranke da dođe u Zadar, dodao je Maroja i zaključio kako će se, ako ovaj izbor kojim slučajem bude potvrđen kao legalan morati vratiti u svoje ogranke gdje će se preko izbora i statuta opet sve vratiti na staro.