Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Doma neumoljivi, u gostima strašljivi

Autor: Andrija Dešpoja

23.12.2009. 23:00
Doma neumoljivi, u gostima strašljivi

Foto: Adam VIDAS



Pred nastavak sezone u kojoj zelene očekuje još devet kola do podjele lige na dva dijela (Liga za prvaka i Liga za ostanak) situacija je obećavajuća iako im od tih devet nastupa treba čak pet puta ići u goste gdje se ne snalaze baš najbolje


Polovica prvenstva je iza košarkaša Borik-Puntamike i pravo je vrijeme za malu analizu i  sintezu  svega učinjenog u proteklih  četiri mjeseca koliko je prošlo  od inicijalnog  okupljanja prve  momčadi pod vodstvom trenera Nevena Plantaka (još od  početka kolovoza zaključno  do utakmica sa Svjetlošću u  prvenstvu i Kupu Krešimira  Ćosića). Nakon duge i iznimno naporne sezone koja je  prethodila ovoj, Puntamičani  su bili suočeni s neminovnom  smjenom generacije (umirovljenje Dundova i Žorža,  odlasci Čiklića, Grgurevića)  što  je značilo da će trebati naći  neke nove nositelje igre i  ubrizgati mladu svježu krv na  kojoj će ovaj mlađi zadarski  prvoligaš nastaviti petogodišnji kontinuitet sudjelovanja u A-1 ligi. Pred Plantakom  nije bio nimalo lagan zadatak,  jer je trebao na jezgru iskusnijih igrača koji su ostali u  klubu (Mrva, Pavić, Jurjević,  Dević i donekle Petani) nakalemiti nekolicinu mlađih  igrača (Olivari, Čakarun,  Baždarić, Troskot, Marin, Mrkić, Hoti) koji su svojom potentnošću garantirali da će se  iz tog korpusa izroditi upotrebljiv materijal za dugu sezonu. Srećom, recesija je pomogla Upravi kluba da se osigura povratak Ive Ivanova  (pristigao iz Zaboka skupa s  Dražovićem)  stožernog igrača  u prve tri sezone Borik-Puntamike u A-1 ligi i pred Plantakom se našla skupina igrača  koja se slobodno može nazvati  spojem mladosti i iskustva, iako je najstariji igrač u  momčadi napunio tek 26 godina (Mrva) dok su Pavić i  Jurjević tek godinu mlađi.
Šibenik odredio sezonu
Program i plan priprema  bio je spreman i uzeta su dva  mjeseca da se što bolje pripremi i ukomponira sastav koji je nudio unatoč prevladavajućem neiskustvu i priliku  da se ta energija i mladost  iskoristi u zamišljenom sustavu igre koja bi se bazirala na  iznimnoj čvrstoj i agresivnoj  obrani uz efikasnu egzekuciju  u napadu koja je sezonama  krasila ovaj klub. Pripreme su  krenule odlično sve do trenutka kada se Plantak morao  suočiti s ozljedama stožernog  dvojca Ivanova i Mrve koji su  dočekali početak prvenstva  nezaliječeni što je značilo da  će zeleni u premijeri sa Šibenikom u Jazinama nastupiti  dosta oslabljeni. Unatoč svim  nedaćama (bez Mrve dok je  Ivanov vidljivo bio nespreman) uspjelo se stati na kraj  prvim susjedima (75:69) i krenulo se u sezonu s pobjedom  koja je sigurno bila najteža  utakmica u tom prvom dijelu.  Pritisak i očekivanja koja nisu  imala uporište na ozbiljnim  prvenstvenim utakmicama su  nakon te utakmice dobile novu dimenziju i lakše se disalo  sa spoznajom da je postojeći  igrački kadar sposoban nositi  se s momčadima poput  Šibenika koja je dosta ambiciozno  najavila sezonu. Dobitak iz te  utakmice, osim dva boda, bila  je fenomenalna partija mladog centra Čakaruna koji je s  14 poena i 9 skokova uspio  zamaskirati izostatanak kapetana Mrve, dok su glavnu riječ  na parketu preuzeli glavni  šuter Jurjević (24 poena) te  konstantni Pavić, Petani i Dević. Naredno kolo odvelo je  Puntamičane na svoje prvo  gostovanje u Trogir gdje je  propuštena, na kraju se pokazalo,  prilika polusezone da  se ostvari gostujući trijumf.  Odlično otvaranje utakmice  koje je zaključeno s velikih 10  razlike na poluvremenu  (32:22) nije bilo dovoljno da  se odmah na startu lige Plantakova družina osladi na gostovanju. Domaćin je uspio tri  minute prije kraja prelomiti  susret, a kod zelenih je nedostajao taj završni impuls kojim bi se dotuklo Trogirane.
Split potvrdio…
No, već sljedeći ispit  je potvrdio da Borik-Puntamika ne  misli rasipati svoj ugled  koji su  godinama stvarali igrama na  domaćem parketu. Stigao je u  Jazine veliki Split koji na kraju  nije bio ni u jednom trenutku  blizu pobjedi koja je prije susreta bila izgledna. Splićani su  naišli na pravi obrambeni bedem  zelenih koji su iz napada  u napad gradili svoju prednost  da bi prelomili utakmicu već  u  drugoj četvrtini fenomenalnom serijom od 25:8. Tu utakmicu su Puntamičani konačno  zaigrali kompletni (Mrva 17,  Ivanov 15 poena), a nakon  dvije utakmice bez napadačkog učinka probudio se  Olivari koji je postigao sedam  (svoje prve u A-1 ligi) vrlo  važnih poena. Ta pobjeda protiv Splita dala je potvrdu da će  u Jazinama ove sezone biti  iznimno teško svakome doći  do bodova. Ipak kako je teško  bilo srušiti tradiciju  uspješnosti u svojoj dvorani tako je bilo  teško za srušiti i onu neslavnu  tradiciju uspjeha na gostovanjima. Trogir je bila prilika  koja se ne ukazuje često, što je  potvrdilo sljedeće gostovanje  u Bedekovčini kod Zaboka  gdje su prvi put u sezoni Plantakovi igrači deklasirani. Trenerova zamjerka je bila da bez  maksimalnog angažmana u  obrani nemaju što tražiti na  gostujućim terenima, ali su  zato njegovi puleni uspjeli sve  to isprati s fenomenalnim izvedbama protiv Kaštelana i  Dubrave u Jazinama. Kaštelani su postigli 50, a tada vodeći Dubravaši 59 poena što je  dovoljan pokazatelj snage  obrane zelenih koje je predvodio raspucani Mrva s ukupno 45 poena (trica 10-15) u te  dvije utakmice. Omjer 4-2 podigao je Borik-Puntamiku u  gornji dom prvenstvene ljestvice što je pred posljednja tri  kola do polovice prvenstva dalo dosta prostora za manevar  treneru Plantaku kojeg je  čekala teška zadaća pripremiti momčad za odlazak u  daleku Baranju na megdan  iznenađenju lige Vrijednosnicama OS Dardi. No, u Dardi  su prošli slično (60:78) kao  protiv Zaboka i kao melem na  ranu došla je još jedna visoka  domaća pobjeda protiv Dubrovnika dok je lijepa prilika u  gostima propuštena u Slavonskom Brodu protiv Svjetlosti.  Unatoč konstantnom zaostatku tijekom cijelog susreta,  Puntamičani su uspjeli u zenitu utakmice doći do izjednačenja i prilike za toliko  željenim gostujućim trijumfom, no ostali su prekratki  (79:85). Donekle im je utjehu  pružio ponovni okršaj i pobjeda nad Brođanima u osmini  finala Kupa Krešimira Ćosića  kad su u Jazinama uzvratili za  prvenstveni poraz i tako došli  na jednu utakmicu od ulaska u  Final four Kupa gdje će morati za ponavljanje povijesnog  uspjeha od prije pet godina  svladati Cedevitu na njenom  terenu.
Između Liga za  ostanak i prvaka
 Pred nastavak sezone u kojoj zelene očekuje još 9 kola  do podjele lige na dva dijela  (Liga za prvaka i Liga za ostanak) situacija je obećavajuća iako im od tih 9 nastupa  treba čak pet puta ići u goste  gdje se ne snalaze baš najbolje. No, izjednačenost lige i  situacija da ih jedan gostujući  uspjeh može vinuti visoko dok  ih domaći poraz zato može  teško ugroziti, ostavlja sve opcije otvorenima. Iako je najavljeno prije početka sezone da  je glavni cilj osiguranje ostanka u ligi sigurno bi svi u i  oko kluba željeli taj problem  zvan ostanak riješiti plasmanom među prva četiri. No,  treba prvo skočiti, pa reći hop,  a prvi skok je gostovanje kod  ranjenog Šibenika na Baldekinu gdje leži izvrsna prilika  za stupanjem jednom nogom  prema gornjem cilju s kojim bi  se jednim udarcem ubilo dvije  muhe (plasman u Ligu za prvaka) uz najljepše želje da ih  zaobiđu neželjene ozljede.


 IVANOV NAJKORISNIJI, MRVA NAJEFIKASNIJI




U prvih 9 utakmica A-1 lige Plantak je koristio usluge 13-orice igrača od  čega je kvartet najmlađih (Baždarić, Troskot, Marin i Mrkić) proveo najmanje  na parketu. Ostala osmorica mogu se slobodno nazvati stožernim igračima  koji su podijelili najveću minutažu. Među njima “najizrabljivaniji” igrač je Ivo  Pavić koji je ukupno odigrao 248 minuta od 360 mogućih, pa nije ni čudno  da je  ujedno i najgrublji igrač tj. napravio je najviše osobnih pogreški u cijeloj  momčadi (29). Najkorisniji je Ive Ivanov s ukupnim valorizacijskim indexom  139 ili 15.4 po utakmici. Ivanov je također najprecizniji Plantakov igrač (  ukupno, za dvicu, tricu i slobodna bacanja) te je ukupno najbolji skakač (41  skok) od čega ih je u napadu bilo čak 19. Jedina mrlja na fenomenalnu  statistiku mu je 22 izgubljene lopte po čemu je negativni rekorder u  momčadi. Iza njega odmah se nalazi kapetan Mate Mrva koji je doduše  odigrao dvije utakmice manje, ali je daleko  najveći potrošač lopti u  momčadi. S ukupno 134 poena ili 19.1 po utakmici Mrva je ove polusezone  najubojitiji Puntamičanin. Kapetan se može pohvaliti iznimnom preciznošću  od 43% za tricu koja mu je ujedno i najjače oružje (22-51). Iza ovog  centarskog dvojca sigurno treba izdvojiti Tea Petanija koji je vodeći u  kategoriji koja inače nije prirodna za organizatora igre. Naime, Petani je  predvodnik u obrambenom skoku (33) i ukupno je u toj kategoriji tek jedan  skok iza vodećeg Ivanova dok je u osvojenim loptama, uz Pavića, također na  prvom mjestu (14), Istu minutažu s njim dijeli njegov kolega po poziciji Ante  Dević koji je najveći distributer lopti u momčadi što najbolje dokazuju  njegove 22 asistencije. Za mistera tri poena ipak je lentu odnio prvi šuter  zelenih, Marino Jurjević koji je ubacio 25 trica iz 62 pokušaja dok je isti igrač  najstabilniji i sa slobodnih bacanja s 85% preciznosti. Ova petorica igrača su  daleko ispred svih po učincima i iskorištenosti dok su kao rezervisti svoju  priliku dobijali i nekad odlično koristili Dražović, Čakarun i Olivari koji su znali  bljesnuti te donijeti pozitivan impuls s klupe.