Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Pirotehniku djeci kupuju – roditelji

Autor: Anamaria Perović

23.12.2009. 23:00
Pirotehniku djeci kupuju – roditelji

Foto: Tomislav JERAK



Djeca mlađa od 16 godina svaki dan dolaze. Pogledaju i raspituju se, a potom se uglavnom vrate s roditeljima. Katkada, navodi trgovkinja, roditelji čak dođu i sami s popisom stvari naručenim od djece koje treba kupiti


Korištenje pirotehničkih sredstava takozvanog II. i III. razreda, prema  zakonskim odredbama dopušteno je samo od 27. prosinca do 1. siječnja. No odzvanjanje petardi i raznovrsne  palete drugih sličnih proizvoda, na ulicama se može čuti još  od prvih dana prosinca. U  predblagdansko vrijeme, naime, ponajviše djeca, ali i oni  nešto stariji nerijetko posežu  za ovakvim oblikom zabave,  koji se u mnogim slučajevima  zna pokazati i ne tako bezazlenim.
Stroge odredbe
Upravo stoga njihova uporaba uvjetovana je strogim  propisima, a svi građani pozivaju se da svojim odgovornim i savjesnim ponašanjem  doprinesu mirnim i sigurnim  blagdanskim danima.
Dok se najdostupnija pirotehnička sredstava, ona I. razreda poput, na primjer, žabica, prodavati mogu tijekom cijele godine starijima od 14 godina, u jednoj od zadarskih  trgovina specijaliziranoj za  ovakvu vrstu proizvoda, potvrđuju nam da je prigodna  prodaja sredstava II. i III. razreda ograničena na razdoblje  od 15. do 31. prosinca. Pirotehnička sredstva II. razreda  ne smiju se prodavati osobama  ispod 16 godina, dok pirotehniku III. razreda kupovati mogu samo stariji od 18.
– Strogo se pridržavamo  ovih odredbi i od svakoga tko  želi kupiti sredstva ovih kategorija uvijek tražimo na uvid  osobnu iskaznicu, kazuje nam  prodavačica, ističući i da se za  skupinu proizvoda iz III. razreda svi kupci registriraju i u upisnik. Kupaca i posjetitelja, doznajemo, ima svakodnevno. Iako ne smiju  kupiti navedena  sredstva, u velikom  broju slučajeva radi  se upravo o djeci.
– Djeca mlađa od  16 godina svaki dan  dolaze. Pogledaju i  raspituju se, a potom se uglavnom  vrate s roditeljima.  Katkada, navodi trgovkinja, roditelji  čak dođu i sami s  popisom stvari naručenim od djece  koje treba kupiti.
“Tenkovske petarde”
Cijene pojedinih proizvoda  kreću se od 20, 35 ili 40 kuna za  petarde, 35 do 130 kuna za  male vatromete pa naviše. Nude se i rakete, veliki vatrometi,  ali i “tenkovske petarde”. Interesi su različiti, a poneki  kupci, dodaje, da bi priredili  raskošan ugođaj za cijeli kvart,  znaju potrošiti i po nekoliko  tisuća kuna. Na pažljivo rukovanje proizvodima uvijek je  potrebno skrenuti pozornost.
– Kupce pri kupnju uvijek  savjetujemo. Objašnjavamo  im kako treba što koristiti te ih  svakako upozorimo da  određena sredstva nipošto nisu za djecu i da ih treba koristiti s velikim oprezom, ističe  prodavačica, naglašavajući  važnost pridržavanja svih navedenih uputstava prilikom  upotrebe.
Radi sprječavanja zlouporabe oružja i eksplozivnih sredstava, odnosno da bi blagdani  protekli što mirnije te kako bi  se omogućila sigurnost  građana, Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno pa tako i ove godine  provodi akciju “Mir i dobro”.  Zlouporaba oružja, eksplozivnih i rasprskavajućih sredstava  posebno može biti opasna na  mjestima većeg okupljanja  građana. Budući da se najveći  broj ranjavanja događa uslijed  nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i to upravo  kod djece i maloljetnika, iz  Policijske uprave zadarske poseban apel upućen je roditeljima da svoju maloljetnu djecu  imaju pod nadzorom.
 


 KAZNE




Prema zakonskim odredbama za prekršaje nedopuštene prodaje pirotehničkih sredstava propisana je novčana kazna – za pravnu osobu u iznosu od 20.000 do 40.000 kuna te odgovornu osobu u pravnoj osobi od 4.000 do 8.000 kuna.
Fizička osoba za prekršaj nedopuštene uporabe pirotehničkih sredstava kažnjena može biti novčanim iznosom od 1.000 do 5.000 kuna.
Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH ističu da pirotehnička sredstva nisu igračke te je prije njihove upotrebe potreban oprez i razboritost.