Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Osluhni nutarnje zvono” KUD-a Sv. Roko i prijatelja

Autor: Velimir Brkić

23.12.2012. 23:00
“Osluhni nutarnje zvono” KUD-a Sv. Roko i prijatelja

Foto: Velimir BRKIĆ



Kad se dvoranom zaorila hrvatska božićna pjesmu “U se vrime godišta”, u izvođenju svih sudionika koncerta, gledatelji su pomislili da je to završetak ovogodišnje božićne manifestacije, a onda su, na neopisivo oduševljenje publike, Bibinjci poveli pjesmu “Kome bi šumilo more moje sinje”


Četvrti po redu božićni koncert “Osluhni nutarnje zvono” ispunio je sva očekivanja organizatora, sudionika i gledatelja. Kulturno-umjetničko društvo Sv. Roko iz Sv. Filipa i Jakova i prijatelji su u kinodvorani pred gostima i uzvanicima predvođenima načelnikom Igorom Pedisićem svojim nastupom na najbolji mogući način pokazali svu vrijednost i bogatstvo hrvatske nematerijalne baštine.
Čuvati tradiciju kao najvrjednije blago
– Ovaj koncert je mali doprinos očuvanju i razvoju pjesme, božićnih napjeva, starih običaja Badnjaka, kola, plesa i igara sa željom da se to sve prenese na mlađi naraštaj. KUD Sv. Roko ovim koncertom obilježava blagdan Isusova rođenja, rekao je Ivica Eškinja-Lantana, predsjednik KUD-a.
Svrha našeg, kaže Lantana, božićnog okupljanja je da se u zajedništvu, prijateljstvu i miru Božjem prisjetimo svoje jedine, izvorne hrvatske tradicije i da je čuvamo kao najvrjednije blago koje nosimo u budućnost.
– I ovaj Božić proslavljamo onim istim žarom i radošću kojim smo cijele godine stvarali i radili, naglasio je.
KUD I. G. Kovačić i folklorna skupina Veseli Bibinjci voditelja Šime Šimunića svojim nastupom ispričali su lijepu i nezaboravnu priču, oduševili su sve nazočne s pjesmom, kolima i običajima. Sa sobom su donijeli dašak tisućljetnog Bibinja, povijest Starog sela. Nastavak je to odlične suradnje pakoškog i bibinjskog društva.
KUD Pakoštane Danijele i Silve Vulin starinskim napjevima i božićnim pjesmama razgalio je srca publike, a kao šlag na tortu došla su kola pakoškog i dalmatinskog kraja.
Najmlađi KUD u Zadarskoj županiji svojim je nastupom na najbolji način pokazao kako su se zabavljali naši djedovi i bake.
Prepoznatljive plesne koreografije
Pet grupa mladih plesača plesne skupine Prvi ples pod vodstvom voditelja Ivana i Nikoline Baričić, sa svojih pet brižno i do sitnih detalja uvježbanih točki, izazvali su ovacije dignuvši publiku na noge.
Svojim prepoznatljivim plesnim koreografijama i simpatičnim nastupom najmlađi su “odjenuli” večer u pravo božićno ruho, dok su raspoloženje publike svojim zrelim nastupom i urnebesnim narodnim plesovima uz pratnju mandolinskog orkestra prof. Ivice Kinde, podigli iskusni članovi velikog folklora KUD-a Sv. Roka.
Vođeni mladim i spontanim voditeljicama Magdalenom Eškinjom i Lucijom Vuković Prtenjača, prigodni program izvele su tete i djeca iz Dječjeg vrtića Cvit. Uz razdraganu dječju pjesmu izveli su simpatični splet dječjih plesova i igara.
Kad se dvoranom zaorila hrvatska božićna pjesmu “U se vrime godišta”, u izvođenju svih sudionika koncerta, gledatelji su pomislili da je to završetak ovogodišnje božićne manifestacije, a onda su, na neopisivo oduševljenje publike, Bibinjci su poveli pjesmu “Kome bi šumilo more moje sinje”.
– Ova kulturno-umjetnička i zabavna večer pružila je najljepši glazbeni i plesni uvod u blagdansko razdoblje i raspoloženje – uzvišeno, al srcu blisko, svečano, ali nadahnjujuće, zaključio je Ivica Eškinja-Lantana na prigodnom domjenku.