Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vrančić računa na novi mandat

Autor: Siniša Klarica

23.12.2012. 23:00
Vrančić računa na novi mandat

Foto: Vedran SITNICA



Predizborni angažman zahtijeva i stanoviti “otklon” od redovitog posla gradonačelnika, pa nije dobro da prerano počne, kaže Zvonimir Vrančić


Iako HDZ još nije izišao u javnost s kandidatom za zadarskog gradonačelnika, aktualni gradonačelnik Zvonimir Vrančić vjeruje da će on dobiti priliku za još jedan mandat na čelu grada. Vrančić je to potvrdio na božićnom domjenku upriličenom za gradske vijećnike, rekavši doslovce da se smatra kandidatom. Stranka će konačnu odluku donijeti potkraj siječnja ili početkom veljače, jer su procjene da su četiri mjeseca kampanje sasvim dovoljna.
– Prava kampanja zapravo će biti mjesec dana prije izbora, no i ona početna kampanja odvlači kandidata od tekućih poslova. To je vrijeme kad se, po nekom pravilu, ne donose ‘teške’ odluke te predizborni angažman zahtijeva i stanoviti “otklon” od redovitog posla gradonačelnika, rekao je Zvonimir Vrančić.
Svojom kandidaturom Vrančić je odagnao spekulacije, prema kojima bi nakon ovog mandata otišao u mirovinu. Takav scenarij prizivao je dio HDZ-a koji se boji gubitka izbora nakon 24 godina vladanja gradom, zbog čega se počelo špekulirati s imenom bivšeg ministra Božidara Kalmete kao najjačeg kandidata kojeg HDZ može dati. No kako prolazi vrijeme od objave ankete koja je davala dobre izglede kandidatu SDP-a Ivi Biliću, hadezeovci su sve uvjereniji da će i ovaj put pobijediti.
– Oporba nema strategiju smjene vlasti u Zadru, što se vidi i po radu Gradskog vijeća, gdje stalno izvlače stare kosture iz ormara, kao što je potraga za novcem zaostalim od prodaje stanova sa stanarskim pravom, debatiraju o sporednim detaljima, dok točke s prostornim odlukama, koje u pravilu budu na kraju dnevnog reda, prolaze gotovo bez osvrta, govorio nam je jedan hadezeovac nakon sjednice.
HDZ ima još jedan argument za vjeru u pobjedu na izborima. Impozantan broj ljudi u Zadru egzistencijalno je vezan za sudbinu stranke jer su po “stranačko-rodijačkoj” podobnosti došli do radnih mjesta te će glasovanjem na izborima, u što su uključene cijele obitelji, nastojati zadržati “status quo”. Na drugoj strani su oni kojima je dosta povika “drž’te lopova”, dok su članovi stranke na sudovima, kao i demagogija u slučajevima poput zdravstvenog odgoja. Kojih je više vidjet će se tek u izbornoj noći.