Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Šime Škaulj i Danijel Kotlar pobjednici u Stankovcima

Autor:

24.01.2009. 23:00
Šime Škaulj i Danijel Kotlar pobjednici u Stankovcima

Foto: Sebastian GOVORČIN



Crno vino bivšeg dožupana Danijela Kotlara i bijelo vino Šime Škaulja iz Nadina proglašeni su najboljim vinima na 12. degustaciji ravnokotarskih vina u Stankovcima


Crno vino bivšeg dožupana Danijela Kotlara i bijelo vino Šime Škaulja iz Nadina proglašeni su najboljim vinima na 12. degustaciji ravnokotarskih vina u Stankovcima, koja je održana u subotu u prostorijama Općine Stankovci i Domu kulture u organizaciji općine Stankovci. Kotlarovo i Škauljevo vino odnijeli su pobjedu u konkurenciji od četrdeset crnih i trideset tri bijela vina s prostora Zadarske i Šibensko-kninske županije.
I ove godine Stankovci su bili vinogradarsko-vinarski centar Zadarske županije, koji je privukao nekoliko stotina ljudi s područja susjednih županija. Stankovačka degustacija postala je najveća i najbolja, vinsko amaterska manifestacija u Hrvatskoj. Radi se o manifestaciji koja ima gospodarski, edukativni i promidžbeni karakter te koja promovira Stankovce i okolicu u vinogradarsko-vinski centar sjeverne Dalmacije. Inače radi se o kraju u kojem je u periodu od 2004. do 2009. godine posađeno 150.000 cjepova vinove loze na 35 hektara površine.
Od ukupnog broja prijavljenih vina osamdeset posto njih ušlo je u finale nakon provedene analize u Vinariji u Benkovcu, točnije trideset dva crna i dvadeset sedam bijelih. Načelnik Općine Stankovci Željko Baradić iskoristio je tu činjenicu i povukao paralelu s prvom godinom, kada je od osamdeset prijavljenih vina samo deset bilo za degustirati!
– Sad kad ste naučili praviti vina nećemo vas napustiti. Izgradit ćemo u poslovnoj zoni vinski dom. Tamo ćemo izložiti eksponate iz vaših konoba. Pokazat ćemo našu povijest, tradiciju i kulturu, nećemo dopustiti da se netko drugi njome hvali. U dom ćemo dovoditi turiste koji će tu moći kupiti vaše vino, obećao je načelnik Općine Stankovci Željko Baradić.
Za vrijeme degustacije održana je i konopijada na kojoj se natjecalo osam ekipa od Metkovića preko općine Lovinac do Istre. Najbolji su bili konopaši ekipe Kršan iz Poreča. Drugo mjesto osvojila je ekipa Graničar iz Metkovića, a treće Sv. brdo iz Lovinca. Dodajmo kako je ovogodišnji događaj obogatila i izložba fotografija “Skriveno kameno blago Ravnih kotara i Bukovice”, autora Tomislava Marijana Bilosnića. Njegove fotografije bile su izložene u Domu kulture. Za pjesmu i zabavu nakon proglašenja pobjednika pobrinuo se Mladen Grdović.
Stankovačkoj degustaciji prisustvovale su brojne osobe iz javnog, političkog i gospodarskog života. Bili su tu saborski zastupnici Branko Kutija i Nevenka Marinovć, župan Stipe Zrilić, predsjednik Županijskog suda u Zadru Antun Klišmanić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe Ivo Mustać, predsjednik Nadzornog odbora Tankerkomerca Božo Jusup, direktor Ilirije Goran Ražnjević, Đani Maršan, Mladen Grdović, načelnici otočnih i ravnokotarskih općina te drugi gosti.


 CRNA VINA BOLJA OD BIJELIH




Svoj stručni sud o kvaliteti ovogodišnjih vina dao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu – Odsjek Zadarske županije Zdravko Bušić:
– Ovogodišnja vina su bolja nego ranijih godina, što se posebno odnosi na crna vina. Kod bijelih sorta nekim se proizvođačima dogodilo da su s berbom zakasnili zbog nedovoljne kontrole kiselina i šećera u grožđu. Najvažnije je odabrati pravi trenutak za berbu grožđa, a on je najpovoljniji kada prestanu rasti kiseline.
Bušić posebno ističe rad Udruge vinogradara i vinara iz Nadina čiji članovi kreću u ekoproizvodnju grožđa na 60 hektara.


 POBJEDNICI DEGUSTACIJE


Crno vino Danijela Kotlara iz Zadra osvojilo je prvo mjesto. Drugo mjesto u kategoriji crnih vina osvojilo je vino Srećka Troskota iz Zadra, a treće Ante Škaulja iz Nadina. U konkurenciji bijelih vina prvo je vino Šime Škaulja iz Nadina, drugo Kreše Džaje iz Mratova Promina, a treće Ante Škaulja.