Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Teško li je putovati i utakmice gubiti

Autor: Šime Ćurko

24.01.2010. 23:00
Teško li je putovati i utakmice gubiti

Foto: Filip BRALA



Gledajući lanjsku i aktualnu sezonu košarkaški Zadra (NLB liga) i Borik-Puntamike (A-1 liga) te nogometaši Zadra (Prva HNL) odigrali su 66 utakmica na gostovanjima od kojih su pobijedili samo osam
Košarkaši Zadra (NLB liga), nogometaši Zadra (Prva HNL), košarkaški Borik-Puntamike (A-1 lige) gotovo je svejedno. Želite li jednu od najsigurnijih oklada u kladionici, onda će te sigurno uplatiti novac na gostujući poraz jedne od prve tri spomenute momčadi. Gledajući lanjsku i aktualnu sezonu ove tri momčadi sezone odigrale su 66 utakmica na gostovanjima od kojih su pobijedili samo osam. Katastrofalan podatak za momčadi koji su za 2009. godinu iz gradskog proračuna dobile skoro 12 milijuna kuna (KK Zadar 6.000.000, NK Zadar 4.400.000, KK Borik-Puntamika 1.500.000). Rijetke pojave u kojima su zadarske momčadi slavile na gostovanjima dogodile su se na Poljudu gdje su nogometaši pobijedili Hajduk nakon što lani ni u jednoj od 17 utakmica na strani nisu upisali tri boda. No nada je kratko trajala, društvo sa Stanova vratilo se nakon Hajduka starim navikama i uredno izgubilo sljedećih sedam gostovanja. Košarkaši Borik-Puntamike lani su s gostujućih parketa donijeli bodove samo iz Trogira i Sinja, a u šest ovosezonskih gostovanja svaki put su se kući vratili praznih ruku. Ipak, zadarskim navijačima posebno teško pada učinak košarkaša Zadra koji izvan Višnjika pobjeđuju rjeđe od pojave snijega u Zadru. Lani su Zadrani od 13 utakmica na gostovanju u NLB ligi pobijedili četiri (Cibona, Split, Krka, Bosna), a u aktualnoj sezoni u osam utakmica na strani tek su jednom dvoboj završili kao pobjednici (Zagreb). Istina, netko će reći da nijednu utakmicu u NLB ligi na Višnjiku nisu izgubili (22 utakmice, 22 pobjede), vrlo dobru domaću statistiku imaju i Puntamičani koji su od posljednjih 20 domaćih utakmica pobijedili 17. I nogometaši se nekako drže na Stanovima, premda im ni porazi u domaćem dvorištu nisu nepoznati. Bez obzira na uglavnom dobar, za neke, eto, i odličan domaći učinak, za zapitati se kakve su to momčadi koje valjda i prije nego što sjednu u autobus i krenu na put već “izgube” utakmicu. U čemu je problem, zašto je tolika razlika od onog što pokazuju na domaćim terenima prema igrama na gostovanjima.
I dok se u A-1 ligi košarkaša inače teško pobjeđuje na gostovanjima, dotle u Prvoj HNL i NLB ligi pobjede izvan domaćeg terena i nisu neka novost. Kako onda Zadrani ne uspijevaju izvući nešto više od časnog poraza?
Glineni golubovi
U traženju odgovora na brojna pitanja mogli bismo analizirati različite segmente rada klubova. Ako bismo počeli s trenerima oni očito nisu (glavni) problem. Kod košarkaša Zadra poražavajuće navike na gostovanjima nisu uspjeli riješiti ni Aleksandar Petrović ni Zmago Sagadin. Najdojmljiviji učinak imao je Denis Pleslić koji je u svom kratkom mandatu na zadarskoj klupi triput pobijedio izvan Višnjika (Split, Bosna, Krka). No izgubio je Pleslić u Domžalama gdje momčad vrijednosti Zadra nikako ne bi smjela ostavljati bodove. Nogometašima je svejedno trenira li ih Dalibor Zebić ili Ivica Datković, pa čak i Stanko Mršić, odnosno Vjeran Simunić, koji su u sezoni 2004./05. na gostovanjima Zadar vodili ukupno 16 utakmica i pritom zajedno osvojili jedan jedini bod (Osijek). I u Borik-Puntamici Tihomir Bujan i Neven Plantak rade po istom obrascu, doma odlično, vani užasno.
Zavirimo li u strukturu momčadi, prvo bismo mogli opravdati Puntamičane koji imaju mladu momčad pa bi se moglo nagađati da je tako neiskusnim igračima u tuđem dvorištu znatno teže doći do bodova. S druge strane, imao je Borik lani i iskusne Marka Žorža pa Mira Dundova, ali je svejedno ostajao kratkih rukava. Djelomično su momčad pomladili i na Stanovima, iako sumnjamo da im bodove s gostovanja odnosi neiskustvo. Što tek reći za društvo s Višnjika koje sebi može dopustiti luksuz kupnje i po tri stranca u pojedinoj sezoni, ali su na suparničkim terenima poput glinenih golubova koje domaći strijelci lako pogađaju?
Postoji i teorija o domaćinskom suđenju koje, navodno, uglavnom obilježava ligaška natjecanja u Hrvatskoj. Može biti da i djelitelji pravde imaju izravni(ji) utjecaj na događanja na parketu, ali ne znači li to da se i domaće pobjede Zadrana, po toj logici, onda ostvaruju uz pomoć sudaca? Kad neka momčad izgubi na gostovanju u objašnjenju poraza rado poseže za frazom o “domaćinskom suđenju”, ali kad se kod kuće pobijedi uz sudački vjetar u leđa, tada se sudačke odluke ne komentiraju.
Navijači ne zaboravljaju
Dakle, zašto se onda gube bodovi na gostovanjima? Do konkretnog odgovora nismo došli, no ono što znamo je da se bez pravog rezultata izvan svog dvorišta ne može govoriti o ozbiljnim momčadima. Onaj tko ne donosi bodove s gostujućih utakmica nije domaćinska momčad, kako to neki vole sebi pripisivati, već momčad nedorasla određenim zahtjevima, a možda i postavljenim ciljevima. Kako bilo, ta momčad ne može računati ni na podršku navijača. Osjetili su to i košarkaški i nogometaši jer publiku ne zanima previše društvo koje izvan svog terena ne može ostvariti ništa više od poraza. Lijepo se to vidi na Višnjiku, u Jazinama i na Stanovima, svake godine sve manje gledatelja. Navijači možda ne gledaju previše gostujućih utakmica svojih ljubimaca, ne znaju detalje kako se negdje izgubilo, ali dobro znaju rezultat. A kad nema rezultata, nema ni podrške s tribina. A kad je tako, svima nam se zapitati za koga se onda utakmice uopće igraju.


Gostovanja


KK Borik Puntamika (A-1 liga)
!,<!,< sezona pobjede porazi
2008./09. 2 12
2009./10. 0 6
ukupno 2 18
KK Zadar (NLB liga)
sezona pobjede porazi
2008./09. 4 9
2009./10. 1 7
ukupno 5 20
NK Zadar (Prva HNL)
!,<!,<!,< sezona pobjede remi porazi
2008./09. 0 4 13
2009./10. 1 0 7
ukupno 1 4 20




 


Odbojkaški fenomen


Nešto bolja situacija kad je riječ o gostujućim utakmicama je u rukometu i odbojci. Rukometaši Zadar Slada od sedam gostujućih utakmica jesenas su pobijedili na četiri. Ipak, treba reći da je u momčad iz Mocira ove sezone dosta uloženo i da pobjede, kako kod kuće tako i vani, nisu ništa neočekivano. Momčad Roka Paleke je na 11 gostovanja tek dvaput pobijedila, a devet puta parket napustila kao poražena momčad. Fenomen su zato odbojkaši Zadra koji su bolji na gostujućim nego li na domaćem parketu! Momčad s Višnjika (ne računajući sinoćnji dvoboj u Splitu) na četiri je gostujuće utakmice osvojila maksimalnih 12 bodova, dok je kod kuće od mogućih 15 uzela devet bodova. Odbojkašice Zadra odigrale su slabu jesensku polusezonu u kojoj su gubile i u svojoj i u gostujućim dvoranama.


 


Košarkašicama svejedno doma ili vani


Košarkašice Zadra prošlu su sezonu u A-1 ligi na gostovanjima ostvarile pet pobjeda, dok su sedam utakmica izgubile. Slično, dakle, s polovičnim učinkom ekipa Marije Mazije nastavila je ove sezone, u kojoj su Zadranke na pet gostovanja zabilježile dvije pobjede. Može se stoga zaključiti da je ekipi s Višnjika svejedno igra li kod kuće ili vani.