Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čovjek je tek u susretu sretan

24.01.2011. 23:00
Čovjek je tek u  susretu sretan


Krist nam je ostavio vrhunsku zapovijed: “Ljubite jedni druge; kao što sam ja ljubio vas.” To su zapovijedi po kojima nam je Krist omogućio pravi život da bi nam bilo dobro


Od četvrtka 20. do  nedjelje 23. siječnja u pastoralnim prostorima crkve Sv.  Josipa u Zadru na Plovaniji  održan je Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo na temu “Upoznaj sebe, Ideal u tri Kristova  pogleda” za mlade i odrasle.  Voditelj Kursilja bio je don  Andrija Vrane, svećenik Zagrebačke nadbiskupije, a program su još vodile: vjeroučiteljica Ružica Anušić,  Marija Butković, rektor Malog tečaja kršćanstva na Plovaniji i suradnice Marija Matković i Zorica Alempijević.  Kursiljo je pratio i mons. Šime  Perić, župnik Plovanije.
 Program je bio ispunjen  svjedočenjem iskustva Crkve i  apostolata. Laici su iznijeli i  svoja iskustva vjere u osobnom životu. Don Andrija je  održao teološka predavanja,  kao na primjer o sakramentima i njihovom značenju za  kršćanski život. Tijekom  tečaja bila je i mogućnost  osobnog razgovora koji, kako  ističu sudionici, izuzetno mnogo znači, podiže Duh, obnavlja i iscjeljuje. Riječ je o ovogodišnjem prvom Malom  tečaju kršćanstva koji se  održava počevši od župe Sv.  Josipa na Plovaniji. Kako nam  je kazala Ružica Anušić, tečaj  je krajem prošle godine  održan u župi Sv. Stošije u  Zadru, a u veljači se planira  predstaviti u Privlaci gdje će  biti namijenjen mladima i srednjoškolcima.
Susret s Bogom
 Od početka do kraja  održavanja, tečaj je bio popraćen molitvom članova  Kursilja iz cijele Hrvatske. Teme koje su se razmatrale bile  su “Ideal”, “Milost i vjera”,  “Kršćanin u svojoj Crkvi”,  “Kršćanski život je drugačiji”,  “Kristov lik” i sl. Program zadnjeg dana održavanja Kursilja započeo je Jutarnjim pohvalama, nakon čega su  održana predavanja “Mi i svijet” te “Duh Sveti”. Nakon misnog slavlja i ručka uz zajedničko druženje, tečaj je završio svjedočanstvima te podjelom križeva.
– Ove teme nam pomažu da  bismo nastojali sve više ulaziti  unutar sebe te tako susreli  Boga. Bog želi učiniti da budemo više s njim, da budemo u  punini njegovi. Krist kao osoba je odraz lica Božjega koje  nam je naklono i milosno, kojega je milina vidjeti. Zato se  ova tema zove “Milost”, kazao  je don Andrija dodajući da  predavanje želi uvesti u odgovor na temeljno pitanje čovjeka: “Tko sam ja”.
Kako do sreće
– Mi smo pokušali s naše  ljudske strane doći do toga da  sam ja kao čovjek jedincato  biće, originalno, jedinstveno.  To možemo svojim razumom i  logikom dokučiti, naveo je  predavač govoreći zatim da  ukoliko nema suradnje s Bogom, čovjek je nesretan, sam i  izgubljen, premda može postići sve, i školovati se i zaposliti, imati novca.
– Da budem sretan, Bog je  znao da ne mogu sam sebi dati  sreću. Sreća dolazi iz susreta.  Čovjek je tek u susretu sretan.  Biti sretan, znači biti u susretu, a ne sam, rekao je don  Andrija Vrane.
– Čuvati Božje zapovijedi  znači bdjeti da ih vršim. Krist  nam je ostavio vrhunsku zapovijed: “Ljubite jedni druge;  kao što sam ja ljubio vas.” Tu  su sadržane sve zapovijedi. To  nisu preporuke, savjeti. To su  zapovijedi po kojima nam je  Krist omogućio pravi život da  bi nam bilo dobro. Po njima  smo oslobođeni straha. Krist  nas je oslobodio od zloga na  krštenju i pobijedio smrt te  nam darovao poziv u novi  život. Po sakramentima nas je  oslobodio ovisnosti o grijehu.  Stoga, nije bitno imamo li ovo  ili ono u životu, nego koliko  smo uspostavili vezu s Bogom.  Odatle proizlazi molitva, naveo je don Andrija Vrane, dodavši su kušnje Božje metode,  po kojima možemo još više  ljubiti Boga i biti mu vjerni.