Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Iz stana se čuju vriska, zapomaganje, jauci…

24.01.2011. 23:00
Iz stana se čuju vriska,  zapomaganje, jauci…


Zbog vriske, zapomaganja, preklinjanja, plača i jecaja te zvukova koji iz stana u kojem samohrani otac živi sa svoje troje malodobne djece, susjedi sumnjaju da su djeca izložena i seksualnom zlostavljanju. Obitelj je pod nadzorom socijalnih radnika desetak godina, na Županijskom sudu od 2006. godine za oca se vodi postupak utvrđivanja roditeljske podobnosti


Vjerujem da otac sve troje djece zlostavlja i siluje, a kćerku još od njene treće godine. Iz njihova stana u kojem već godinama sami žive s ocem čuju se vriska, zapomaganje, jauci, preklinjanje, plač i jecaji. Djeca su zapuštena, a najstariji od njih, koji sada ima svega 16 godina, brine se koliko može o dvoje mlađih: 15-godišnjem bratu s poteškoćama u razvoju i 12-godišnjoj sestri – kaže uznemirena susjeda četveročlane zadarske obitelji, samohranog oca s troje malodobne djece. Prema njezinim riječima koje je, kaže, u nekoliko navrata ponavljala i socijalnim radnicima i policiji, krv u žilama joj se ledila od zvukova koji su iz kupaonice susjednog stana dopirali do njezinog. Svjedočila je nasilju oca nad svoje troje malodobne i bespomoćne djece. Prema glasovima koje bi čula i riječima koje je uspijevala razabrati, žena je došla do stravične spoznaje da su ta djeca najvjerojatnije izložena i seksualnom zlostavljanju od vlastitog oca. Nakon krikova, plača, jecaja i zapomaganja u kupaonici te izrečenih riječi uslijedilo bi tuširanje što je ženi samo potvrda njezinih crnih slutnji.
Susjeda: To je zadarski Fritzl
Majka ih je napustila još prije desetak godina zbog neslaganja s njihovim ocem, a i ona sama imala je ozbiljnih problema s alkoholom zbog čega su djeca neko vrijeme bili smještena u domove. No, zbog upornosti pa čak i prijetnji koje je njihov otac upućivao nadležnima, potom su vraćana u obitelj. Što su sve proživjeli nitko sa sigurnošću ne može reći iako je njihova obitelj pod nadzorom nadležnih službi već godinama, a postupak utvrđivanja podobnosti za roditeljstvo nad njihovim ocem na zadarskom se Županijskom sudu vodi još od 2006. godine. U međuvremenu promijenjen je i istražni sudac na inzistiranje oca koji se nije libio ni istražnom sucu zaprijetiti, a terorizirao je i svoje radne kolege te pretpostavljene u zadarskoj policiji gdje je bio zaposlen. Upravo iz tih razloga bio je 1992. godine i suspendiran, no potom je, pod nedovoljno transparentnim i objašnjivim razlozima vraćen na radno mjesto gdje je ostao do odlaska u mirovinu. Utvrđeno je kako ima poremećaj osobnosti, no i niz drugih psihološko-psihijatrijskih smetnji i poremećaja, ali su unatoč tome djeca i danas s njim. Što se sve događa iza vrata stana posvjedočiti djelomično mogu njihovi susjedi što je i učinilo nekoliko njih, te sama djeca, no njihova je priča pred stručnjacima tijekom pet godina dugog tretmana i nadzora bila različita. Varirala je od one da oca žele vidjeti mrtvoga, pa do druge krajnosti – da je njihov otac najbolji na svijetu. No, kroz razgovore, a i njihove crteže, dalo se naslutiti kako to u zbilji nije tako. Stručnjaci su, naime, između redaka, uspjeli razabrati kako je otac djecu na razgovore sa stručnim osobama unaprijed pripremao govoreći im što moraju reći.
– To je zadarski Josef Fritzl, kaže susjeda, a svoju priču nastavlja s još stravičnih detalja. Kaže kako je stan u kojem djeca s ocem žive zapravo vlasništvo njihove majke te da je tri godine nakon što ih je ona napustila, njihov otac svom vlastitom ocu preoteo ženu. S maćehom je u intimnoj vezi pored troje malodobne djece živio dvije godine, a tada ga je, priča susjeda, i ona napustila zbog brutalnosti i grubosti. Prema njenim saznanjima socijalni radnici koji nad djecom provode mjeru nadzora primijetili su da je stan neuvjetan za življenje, da se u njemu osjeća intenzivan, vrlo neugodan miris, da ima smeća i ostataka hrane koji se nakupljaju tjednima te da su i djeca zapuštena. Otac im, naime, dopušta kupanje samo jednom tjedno, a tako i mijenjanje donjeg rublja. Budući da im ne sprema kuhane obroke, u sklopu svojih mogućnosti, to je na sebe preuzeo najstariji od njih koji ujedno i pere suđe, sređuje stan i pomaže mlađem bratu i sestri oko školskih obveza. Zanimljivo je, međutim, da nitko u školi na toj djeci nije zamijetio ništa neobično te da su učiteljice imale mahom pozitivna iskustva s ocem. Djeca su redovita na nastavi te je zaključak kako nema indicija na zlostavljanje ili bilo koji oblik patologije.
Zlostavljanje nisu primijetili u školi
Psihijatar za djecu i adolescente pri Poliklinici za djecu grada Zagreba, dr. Domagoj Štimac, upitan za mogućnost da su djeca zlostavljana na tako brutalan način, a da s druge strane u školi nitko ništa nije primjetio, te da normalno funkcioniraju i napreduju, odgovorio nam je kako sumnja u takvu mogućnost. Ipak, takvu mogućnost nije u potpunosti ni isključio kazavši kako psihotraumatizacija može, ali i ne mora postojati.
– Ako postoji psihotraumatizacija kod djece ona se dugoročno ipak otkrije u školi, i vrlo je malo vjerojatno da prođe nezamijećeno. Osim toga, čim postoji sumnja tu je cijeli niz stručnih osoba koje se involviraju i postupaka koji se poduzimaju počevši od ulaska djelatnika Centra za socijalnu skrb u obitelj, do razgovora sa stručnjacima, procjena i niza radnji koje je potrebno poduzeti prije nego se donese konačan zaključak. Kod sumnje na zlostavljanje nikada se nije dobro, niti preporučljivo, oslanjati na priče susjeda koje su uglavnom rezultat miješanja mašte i realiteta – zaključuje dr. Štimac koji nadalje na naš upit o preuzimanju odgovornosti i brige najstarijeg djeteta nad dvoje mlađih, također pojašnjava kako je to uobičajeno i u obiteljima s jednim roditeljem u kojima nema zlostavljanja.
Koja je prava istina, ona u koju vjeruju susjedi ili pak, druga u koju vjeruju stručnjaci, pokazat će se nakon što nadležne službe odrade svoj dio posla. U svakom slučaju zbog mogućnosti da to troje djece svakodnevno proživljava pakao u vlastitom domu gdje bi trebali biti najsigurniji i najzaštićeniji, za nadati se da će to biti uskoro.