Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Svjedocima nije bilo sumnjivo što je Pinčićev lokal upisan na Vidakovića

24.01.2011. 23:00
Svjedocima nije bilo sumnjivo što je  Pinčićev lokal upisan na Vidakovića


Tokić je svjedočio da nije imao razloga sumnjati u punomoć koju je Vidaković potpisao Bagiću te da se s tom dokumentacijom bez problema uknjižio. Novac je isplatio Bagiću, a što se dalje događalo, rekao je da ne zna


Svjedočenjem  Željka Bagića i Zorana Tokića  jučer je na Općinskom sudu u  Zadru nastavljeno suđenje optuženom za prijevaru, Umbertu Pinčiću (55), koji je na zakazano ročište u pratnji pravosudnih policajaca prepraćen  iz zadarskog pritvora. Tu se,  naime, nalazi od 27. prosinca  prošle godina kada mu je odobren premještaj iz zagrebačkog  Remetinca gdje je boravio od  prošlog ljeta. 
Pinčiću se na teret stavlja da  je 2001. godine kao opunomoćenik Nenada Lovrića, vlasnika konobe “Gešo” u Rogoznici, Jozi Vidakoviću iz Osijeka  prodao tu konobu za iznos od  300 tisuća nakon čega su sačinili kupoprodajni ugovor kod  javnog bilježnika te mu je ovaj  potom isposlovao uknjižbu u  gruntovnici na vlasništvo 1/1.  No, Vidaković je Pinčiću isplatio samo polovicu iznosa, a  kako je u međuvremenu upao  u financijske probleme Pinčić  je od njega zatražio da Željku  Bagiću potpiše punomoć kako  bi tu konobu prodao, a njemu  vratio novac. No, prema Vidakovićevom iskazu on taj novac nije dobio natrag ni do  danas, a u međuvremenu mu je  došao na naplatu i porez za  konobu od 36 tisuća kuna.
Tokić Pinčića nije  poznavao
Priča dvojice svjedoka koja  se jučer u sudnici mogla čuti  sasvim je, međutim, različita  od Vidakovićeve te one u činjeničnom opisu optužnog prijedloga.
Zoran Tokić ispričao je da je  konobu Gešo kupio od Željka  Bagića, koji je imao punomoć  potpisanu od Joze Vidakovića,  a da Pinčića nije ni poznavao.  Nakon potpisanog kupoprodajnog ugovora u Šibeniku on  se s tim dokumentima bez problema i uknjižio pa stoga nije  imao razloga za sumnju u nekakvu nezakonitost.
– Za konobu sam platio 110  tisuća DEM, odnosno 300, 400  tisuća kuna, ali kako nisam  imao dovoljno novca za garanciju do isplate cijelog iznosa  dao sam Audi A8 vrijedan oko  50 tisuća DEM – svjedočio je  Tokić tvrdeći nadalje da je novac dao Bagiću, kao i ključeve  audija. No, kako je Bagić prije  nego je provedena uknjižba s  tim Audijem skrivio prometnu  nesreću na autocesti Karlovac-Zagreb uništivši ga do neprepoznatljivosti, taj je auto  ušao u cijenu za nekretninu. Na  upit sutkinje Zrilić je li razgovarao s Vidakovićem, Tokić  je odgovorio kako za to nije  imao potrebe jer je imao opunomoćenika, te da ga je prvi  put vidio na sudu.
– Svu papirologiju i isplatu  obavili smo u uredu odvjetnika  Tomislava Ramnjaka, a nakon  što sam ja izišao Bagić je ostao  i unutra je ušao Pinčić. No, što  su oni radili ja ne znam – rekao  je Tokić istaknuvši kako više  nije vlasnik konobe jer mu je  zaplijenila banka temeljem zadužnog prava na toj nekretnini. 
Drugi jučerašnji svjedok,  Željko Bagić izjavio je kako  Umberta Pinčića poznaje od  prije 2001. godine, odnosno “situacije s konobom” te da ga je  povremeno znao i voziti jer  Pinčić nije imao vozačku dozvolu, a osim toga u to je vrijeme  imao i zdravstvenih problema  koji su bili posljedica teške prometne nesreće s motorom.
– Jozo Vidaković mi je dao  punomoć da mogu raspolagati  konobom Gešo i pred svjedocima je rekao da to nije njegova  konoba već da je od Umberta  Pinčića. Nije mi bilo čudno što  mi je Vidaković dao punomoć  na raspolaganje Pinčićevom  nekretninom jer sam nju trebao prodati – govorio je u svom  svjedočkom iskazu Bagić, a na  upit sutkinje Zrilić o opozivanju te punomoći decidirano  je ustvrdio kako toga nije bilo.  Ispričao je kako je Zoranu Tokiću u kafiću koji je tada imao u  najmu ponudio konobu jer ga  je čuo kako govori da bi volio  imati nešto svoje. 
Razbio auto, pa prodao  stan
– Tokić je dao automobil A8  kao garanciju dok ne digne  kredit, a budući da sam ga ja  razbio, prodao sam stan i namirio štetu Pinčiću – izjavio je  Bagić dodavši kako je konoba  u početku bila opterećena kreditom što je Vidaković od  Pinčića krio, no da je kasnije  donio čiste papire i rekao mu  da novac od prodaje konobe  isplati Pinčiću. Bagić je napomenuo kako je Vidaković  imao financijskih problema te  da ga je molio za posudbu  najprije tisuću, dvije kuna za  život, a potom i sto obrazloživši mu kako ima problema  s nekim ljudima. Kasnije je i  sam imao neugodnosti jer su i  njega kontaktirali, a kaže kako  je riječ o izvjesnom Grbavcu,  Milavcu te Branimiru Čulinu.  Inače, Čulin je pred sutkinjom  Zrilić već iznio svoj iskaz, a  kako je Pinčić tada bio odsutan  zbog bijega pred policijom, te  je iskaz dao izvanraspravno,  on je ponovno pozvan na svjedočenje. Jučer se, međutim,  nije odazvao uz ispriku i liječnički nalaz kako ima problema s kralježnicom. On je,  podsjetimo, kazao kako je dugogodišnji Vidakovićev prijatelj te da ga je odgovarao od  poslova s ljudima poput  Pinčića i Bagića.