Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Alkohol svakodnevno konzumira tri posto zadarskih maloljetnika!

24.01.2012. 23:00
Alkohol svakodnevno konzumira tri posto zadarskih maloljetnika!


Kod prvog prekršaja obavještavali bi se roditelji malodobnog prijestupnika, kod drugog nadležni Centar za socijalnu skrb, a kod trećeg bi se pokretao prekršajni postupak popraćen odgovarajućom odgojnom mjerom


Nakon Osijeka, Karlovca, Makarske i Splita koji su već ranije uveli zabranu ispijanja alkohola za maloljetne osobe na javnim mjestima i kaznene sankcije za prekršitelje, zbog kulminacije istog problema pred tom odlukom našao se i Grad Zadar.
Ured gradonačelnika Zvonimira Vrančića donio je prijedlog Odluke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnih osoba kao i prijedlog sankcija kojima bi se kod prvog prekršaja obavještavali roditelji malodobnog prijestupnika, kod drugog nadležni Centar za socijalnu skrb, a kod trećeg bi se pokretao prekršajni postupak popraćen odgovarajućom odgojnom mjerom. Za starije maloljetnike predviđa se i novčana kazna u iznosu od 100 pa do 1000 kuna. No prije nego li je prijedlog uopće došao na dnevni red Gradskog vijeća Grada Zadra planiranog za četvrtak, 26. siječnja, on je već izazvao burne reakcije, odobravanja, ali i negodovanja.
Poražavajući rezultati istraživanja
– Podržavam taj projekt jer je problem opijanja mladih osoba, a najčešće adolescenata, uzeo maha u posljednje vrijeme i postao svojevrstan trend, kako kod nas tako i u inozemstvu, rekao je Mladen Mavar predsjednik Povjerenstva za suzbijanje ovisnosti Zadarske županije i predsjednik nedavno formirane Radne skupine za prevenciju i suzbijanje alkoholizma kod mladih grada Zadra pri Vijeću za prevenciju socijalno-devijantnog ponašanja.
Mavar je istaknuo kako je radna grupa nedavno provela istraživanje o konzumaciji alkohola među zadarskim srednjoškolcima i došla do poražavajućih rezultata koji pokazuju da alkohol svakodnevno konzumira čak tri posto populacije te dobi. Prema istom istraživanju, jednom ili više puta tjedno alkohol pije 15 posto adolescenata, njih 30 posto jednom ili više puta mjesečno, a isto toliko ih je koji piju alkoholna pića nekoliko puta na godišnjoj razini – za blagdane ili nekakve proslave.
– Samo deset posto ispitanika te dobi na upit o konzumaciji alkohola odgovorilo je kako ga je samo jednom probalo, a 11 posto da nije nikada niti to, rekao je Mavar ističući kako je ipak sretna okolnost jer je trend konzumacije opojnih droga u padu. Mavar je istaknuo kako se već neko vrijeme provode preventivni programi u zadarskim osnovnim školama gdje se u okviru satova razredne zajednice s učenicima provode preventivne radionice kroz koje ih za to educirani učitelji upozoravaju na štetnost i opasnost među ostalim i alkohola i opijanja koje na koncu može imati i smrtni ishod.
 Dani pojačane kontrole
I zadarska policija već dulje vrijeme vodi bitku s mladim Zadranima, a posebice vikendima obilaze i pojačano nadziru njihova već poznata “gnijezda” za pijančevanja. Na predjelu Poluotoka to su Perivoj Jelene Madijevke i Riva, te Autobusni kolodvor i dvorišta nekih osnovnih škola kao što je slučaj na predjelu Smiljevca.
– Sukladno aktivnostima prevencije konzumacije alkoholnih pića i njihovih posljedica od strane maloljetnih osoba, policijski službenici i djelatnici Državnog inspektorata dogovorili su zajedničke mjesečne akcije pojačanog nadzora ugostiteljskih i trgovačkih objekata pod nazivom Dani pojačane kontrole, a sve u cilju sprječavanja konzumacije alkoholnih pića od strane maloljetnih osoba sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira, Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti i Zakonu o trgovini – rekla je Sandra Poljak Jurinčić, službenica za prevenciju u Uredu načelnika PU zadarske dodavši kako su policajci prošlog mjeseca izvršili nadzor 21 trgovačkog i ugostiteljskog objekta, ali nisu pronašli elemente prekršaja. Poljak Jurinčić ističe kako će se takve akcije provoditi i nadalje, sukladno planovima, bez prethodnih najava u medijima, a naglasila je kako ća policija ujedno surađivati i s Radnom skupinom za prevenciju i suzbijanje alkoholizma kod mladih grada Zadra koja među ostalim ima zadatak i osmišljavati programe za suzbijanje zlouporabe alkohola kod mladih na području grada Zadra.


 Silvestarsko opijanje mladih




Da je opijanje, pa čak i do granica trovanja, postalo sve učestalije govore statistički podaci iz zadarske bolnice gdje je samo na Silvestrovo na triježnjenje dovedeno 12 Zadrana, a prošle ih je godine bilo šest. Najmlađa ovogodišnja “žrtva” alkohola bila je 14-godišnja djevojčica s dva promila alkohola u krvi, a svega godinu ranije nešto manja količina izmjerena je 11-godišnjem dječaku. Dječak je, kako se tada moglo doznati, tijekom proslave u obiteljskoj kući roditeljima ukrao bocu alkohola iz garaže, nakon čega se prepio, a roditelji su ga pronašli u klonulom stanju.


 U 2011. 44 maloljetnika uhvaćena pijana na javnoj površini


Policijski službenici PU zadarske već godinama kontinuirano provode akcije kojima je za cilj spriječiti prekomjernu konzumaciju alkohola na javnim površinama, pogotovo među mladima i maloljetnicima. Provode ih posebno formirani timovi policajaca uz nazočnost specijaliziranih službenika za maloljetnike, a često im se pridružuju i djelatnici inspektorata. Oni u suradnji s policijom provode kontrole ugostiteljskih objekata i prodavaonica u cilju provođenja odredbi Zakona o trgovačkim društvima i Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, u kojima je propisana zabrana prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske napominjući kako su policajci prilikom provođenja mjera prevencije u akciji “Alkohol i mladi” u 2010. godini, samo na području I. Policijske postaje Zadar koja pokriva Poluotok, Voštarnicu i zonu Kolovara, alkotestirali 309 osoba koje su uživale alkohol na otvorenim prostorima. Od tog broja, 40 ih je bilo maloljetnika, dok je tijekom 2011. godine alkotestirano 327 osoba, od čega 44 maloljetnika.