Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

HZJZ: Mali broj oboljelih od gripe

24.01.2012. 23:00
HZJZ: Mali broj oboljelih od gripe


Iako je prvi slučaj gripe zabilježen u Hrvatskoj prije dva tjedna, ona je u populaciji i dalje prisutna sporadično, a dosad nisu zabilježeni teži klinički slučajevi povezani s gripom, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo
Iako je prvi slučaj gripe zabilježen u Hrvatskoj prije dva tjedna, ona je u populaciji i dalje prisutna sporadično, a dosad nisu zabilježeni teži klinički slučajevi povezani s gripom, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).
U Nacionalnom referentnom laboratoriju za influencu dosad je testirano više od 100 uzoraka zbog sumnji na virus gripe, no gripa je potvrđena u desetak slučajeva, a uzrokovali su je virus A H3N2 i virus B.
Prof. Ira Gjenero Margan iz HZJZ-a ističe kako epidemije gripe nema i u našem okruženju, a nešto veća grupiranja oboljelih zabilježena su u Italiji i skandinavskim zemljama.
Dr. Adriana Vince iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević” kaže kako je dosad svega nekoliko bolesnika hospitalizirano zbog teže kliničke slike koja se povezivala s gripom, ali dosad nije zabilježena ni jedna teža upala pluća.
Inače, epidemiolozi očekuju uobičajenu sezonu gripe te cirkulaciju virusa gripe A H3N2 i H1N1 i virusa B, koje sadrži i ovogodišnje cjepivo protiv gripe.
Dosad je, prema procjenama epidemiologa, potrošeno oko 500 od ukupno za ovu sezonu nabavljenih 610 tisuća doza cjepiva. Cijepljenje se naročito preporučivalo svim kroničnim bolesnicima s povećanim rizikom od komplikacija, osobama starijima od 65 godina, onima sa smanjenim obrambenim sustavom uslijed bolesti ili terapije (npr. malignih bolesti) te zdravstvenim djelatnicima.
Iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) poručuju kako su u Hrvatskoj dostupna samo cjepiva odgovarajuće farmaceutske kakvoće, djelotvorna u zaštiti protiv uzročnika bolesti za koje su namijenjena te sigurna za primjenu. Napominju kako se nadzor nad cjepivom provodi i nakon njegova stavljanja na tržište jer je Agencija ujedno i nacionalni centar za praćenje nuspojava lijekova, što provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo.