Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Najavljena rekonstrukcija uvale Jazine

24.01.2012. 23:00
Najavljena rekonstrukcija uvale Jazine


Ove će se godine naručiti izrada glavnog projekta rekonstrukcije uvale Jazine za što je Županijska lučka uprava osigurala 300.000 kuna. Riječ je o potezu od “Pegle” preko dna uvale prema “Ljepotici”, sve do istezališta. Taj će prostor biti obnovljen prema najvišim standardima i prema napucima konzervatora, rekao je Slavić


Županijska lučka uprava je financijskim planom za 2012. godinu predvidjela prihod od 6.655.000 kuna. Prihodi od djelatnosti iznose 3.600.000 kuna, a transferi od osnivača – Zadarske županije 3.055.000 kuna, rekao je ravnatelj ŽLU-a Marinko Slavić na jučer održanom kolegiju župana, predstavljajući program rada i razvoja i Financijski plan Županijske lučke uprave Zadar za 2012.
Od značajnih kapitalnih izdataka Slavić je izdvojio sanaciju glavnog mula u Biogradu na Moru te sanaciju i dogradnju pristaništa u Vrgadi.
Biogradski mul stigao na red
– Biograd je u visokoj fazi realizacije. To bi značilo da je prikupljena sva dokumentacija te je poslana u nadležno ministarstvo. Sada je to Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.
Sad čekamo da pozitivan odgovor Europske investicijske banke koja bi kroz program EIB IV trebala financirati sanaciju biogradskog mula vrijednu 12 milijuna kuna, kao i sanaciju i dogradnju pristaništa u Vrgadi, čija je vrijednost procijenjena na 4 milijuna kuna. I za ovaj smo projekt, jednako kao i za glavni mul u Biogradu, kompletirali projektnu dokumentaciju te ju poslali u Ministarstvo, rekao je Slavić. Podsjetimo da se o nužnosti sanacije dotrajalog biogradskog mula starog stotinjak godina zadnjih nekoliko mjeseci često govorilo na aktualnim satovima Županijske skupštine. Na hitnu potrebu rekonstrukcije biogradskog gata u više je navrata ukazivao i dožupan Stanko Zrilić, koji dobre vijesti oko realizacije ovog projekta nije mogao komentirati iz jednostavnog razloga što se na jučerašnjem kolegiju nije niti pojavio.
Ravnatelj Slavić najavio je i skori početak rekonstrukcije pristaništa u Velom Ižu koja bi trebala biti izvedena u tri faze. Vrijednost projekta procijenjena je na oko 2,5 milijuna kuna, a zajednički će ga u omjeru 50 prema 50 financirati Grad Zadar i ŽLU.
– Ove će se godine naručiti izrada glavnog projekta rekonstrukcije uvale Jazine za što je Županijska lučka uprava osigurala 300.000 kuna. Riječ je o potezu od ‘Pegle’ preko dna uvale prema ‘Ljepotici’, sve do istezališta. Taj će prostor biti obnovljen prema najvišim standardima i prema napucima konzervatora, rekao je Slavić.
U nastavku kolegija župan Stipe Zrilić podržao je prijedlog da se trgovačkom društvu Kali tuna d.o.o. dodijeli koncesija na pomorskom dobru u svrhu uzgoja tuna i na to šest koncesijskih polja kod otoka Lavdara Vela u Srednjem kanalu ukupnog kapaciteta do 3.000 tona godišnje.
Visina ponuđenog stalnog dijela koncesijske naknade iznosi 1 kunu po četvornom metru, a promjenljivi dio koncesijske naknade iznosi 0,5 posto od ostvarenog prihoda na predmetnom pomorskom dobru.
Loša zdravstvena mreža
Stalni dio godišnje koncesijske naknade koja će se ostvariti od predmetne koncesije iznosi 337.500, od čega je jedna trećina prihod Proračuna Zadarske županije. Prihod Županijskog proračuna je i trećina promjenljivog dijela koncesijske naknade od 0,5 posto godišnjeg prihoda.
– Gledano u hrvatskim okvirima Zadarska županija ima najrazvijeniju marikulturu, a treba istaknuti da Kali tuna d.o.o. sa sestrinskim firmama iz Japana i SAD ostvaruje jednu četvrtinu svjetske proizvodnje tuna iz uzgoja. Naša suglasnost na koncesiju jedan je doprinos daljnjim uspjesima Kali tune, rekao je župan Zrilić.
Pročelnik za more Jerolim Uroda istaknuo je da je koncesija odobrena na osnovi rezultata studije utjecaja na okoliš na kojoj se radilo više od godinu dana.
Župan Stipe Zrilić dao je suglasnost i na Plan davanja koncesije za obavljanje javne zdravstvene službe u Zadarskoj županiji u 2012. godini.
Riječ je o ukupno 28 koncesija u raznim mjestima Zadarske županije, a kako je istaknuo pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Josip Kraljić realizirat će se tek možda sedam ili osam ovih koncesija.
– Problem je što je mreža loše napravljena. Primjerice, u Sv. Filipu i Jakovu prema bazi podataka ima 3.900 korisnika zdravstvenih usluga, a kod tamošnjeg tima obiteljske medicine prijavljeno je tek 1.300 korisnika, što je ispod standarda. S druge strane, imamo Biograd s oko 5.300 prijavljenih u bazi, a kod liječnika je 10.600 korisnika, pojasnio je pročelnik Kraljić, najavivši da će nakon što se realiziraju koncesije za obavljanje javne zdravstvene službe Zadarska županija pokrenuti inicijativu za promjenom mreže.
– Iako više nismo među tri subjekta koja ministru predlažu izmjenu mreže, napisat ćemo mišljenje i tim subjektima i samom ministru zdravlja, najavio je dr. Kraljić.


 ODOBRENA POMOĆ ZA ZAVRŠETAK VELIKOG MULA U POLJANI




Županijska lučka uprava Zadar dobila je od župana pozitivan odgovor na svoj zahtjev za sufinanciranje sanacije obalnih zidova i produženje obalne konstrukcije Velog mula u Poljani na otoku Ugljanu. Riječ je o projektu ugovorene neto vrijednosti radova od 4.170.971 kune, a radovi su financirani preko dosadašnjeg Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Županijske lučke uprave Zadar. Vrijednost do sada obavljenih radova iznosi 3.785.663,20 kuna, a Zadarska županija će iz Proračuna za 2012. godinu izdvojiti 639.392 kune.


 NACIONALNIM MANJINAMA 366.000 KUNA


Proračunom Zadarske županije za 2012. godinu vijećima i predstavnicima nacionalnih manjina u Zadarskoj županiji osigurana su sredstva za rad u visini od ukupno 366.000 kuna, čulo se na jučerašnjem kolegiju župana. Predloženom Odlukom, pojasnila je pročelnica Milena Ikić, osigurana su sredstva koja se raspoređuju u iznosima temeljenim na opsegu aktivnosti vijeća i predstavnika nacionalnih manjina i programima rada, odnosno financijskim planovima za 2012. godinu.
Tako će Vijeću srpske nacionalne manjine biti doznačeno 98.000 kuna, a za rad stručnog tajnika Vijeća (stručni poslovi u Vijeću srpske nacionalne manjine Zadarske županije, Grada Zadra i Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije) 60.000 kuna.
Vijeću albanske nacionalne manjine ide 36.000 kuna, predstavniku bošnjačke nacionalne manjine 18.000 kuna, a po 18.000 kuna dobit će i predstavnici makedonske, slovenske i crnogorske nacionalne manjine.