Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Radnicima Nauta Lamjane u veljači tri minimalca i pola otpremnine!

24.01.2012. 23:00
Radnicima Nauta Lamjane u veljači tri minimalca i pola otpremnine!


Radnici Naute Lamjane nisu primili plaću lani od srpnja te će im dobro doći novac koji će im isplatiti država, a koja će kasnije svoja potraživanja naplatiti kroz stečajni postupak. Mi smo maksimalno ubrzali ovu proceduru u čemu su pomogli radnici koji su se odrekli prava na žalbu, kaže Uranija
Radnici remontnog brodogradilišta Naute Lamjane u stečaju dobili su rješenje Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca o isplati tri minimalne plaće i jedne polovine otpremnine. Radi se o prosječnom iznosu od 12 do 14 tisuća kuna po radniku koje će im biti isplaćene početkom veljače. Glavni, većinski dio radničkih potraživanja rješavat će se kroz stečajni postupak škvera.
– Radnici Naute Lamjane nisu primili plaću lani od srpnja te će im dobro doći novac koji će im isplatiti država, a koja će kasnije svoja potraživanja naplatiti kroz stečajni postupak. Mi smo maksimalno ubrzali ovu proceduru u čemu su pomogli radnici koji su se odrekli prava na žalbu. Većinski dio potraživanja rješava se stečajnim postupkom. Ona su radnicima priznata i nema straha od neisplate, kaže sindikalni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vedran Uranija.
Što se tiče samog stečajnog postupka, Uranija naglašava da sindikalisti nastavljaju svoju borbu da škver nastavi s radom, a sastoji se od dva koraka.
– Prvi korak jest da država raskine koncesiju s britansko-švicarskim konzorcijem IO Adriom, za što postoji zakonska osnova. Uskoro ćemo se sastati s novim ministrom mora, prometa i infrastrukture Zlatkom Komadinom s kojim ćemo razgovarati na ovu temu. Raskidanje koncesije je preduvjet da se ide u prodaju tvrtke i ponovnim oživljavanjem osnovne djelatnosti. Posla za brodogradilište ima i to za više od sadašnjih sedamdeset i pet radnika plus kooperante. Također, razgovaramo s nekoliko respektabilnih investitora domaćih i stranih, među kojima je i jedna tvrtka iz Zadra s čijim predsjednikom uprave sam jučer bio u kontaktu.
Podsjetimo, stečaj nad Nautom Lamjanom pokrenulo je Odmaralište IO Adria, tvrtka čiji je vlasnik IO Adria, nekadašnji Jupiter Adria i vlasnik škvera. Radnici su godinama upozoravali kako se sustavno radi na uništavanju škvera i kako je cilj vlasnika izgradnja i prodaja apartmana te su u tom smjeru išle i izmjene Prostornog plana Općine Kali. Je li u poslovanju Naute Lamjane bilo nezakonitih aktivnosti istražuje i Županijsko državno odvjetništvo u Zadru.


 SINDIKALCI S ČAČIĆEM U TANKERKOMERCU


Općinski sud u Zadru donio je presudu prema kojoj Tankerkomerc i dvije tvrtke u njegovu sastavu, Pršutana Posedarje i Donat boats, trebaju radnicima isplatiti neisplaćene plaće, otpremnine s pripadajućim kamatama.
– Riječ je o iznosu od oko milijun kuna koji potražuje trideset radnika. Rok za dobrovoljnu isplatu istječe u petak. Vjerujemo da će do tada sve biti riješeno te da neće biti potrebno pokretati ovršni postupak. Uranija je dodao da će se sindikalni predstavnici uskoro sastati s novim ministrom gospodarstva i potpredsjednikom Vlade RH Radimirom Čačićem te zatražiti pomoć u aktiviranju Donat boatsa i Pršutane Posedarje te konsolidiranju Tankerkomerca.