Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Sabor: Većina podržala ukidanje povlaštenih mirovina, HDZ suzdržan

24.01.2012. 23:00
Sabor: Većina podržala ukidanje povlaštenih mirovina, HDZ suzdržan


Većina saborskih klubova podržala je danas promjene Zakona o pravima saborskih zastupnika kojima bi se ukinule povlaštene mirovine, no HDZ je najavio suzdržanost, ocjenjujući taj vladin prijedlog političkom demagogijom i prikrivanjem pred javnosti stvarnih problema u državi.
“Ovo što se događa je politička demagogija, blefiranje pred javnosti”, poručio je Josip Salapić u ime Kluba HDZ-a, ističući da hrvatsku javnost više zanimaju najave povećanja PDV-a te novo poskupljenje goriva, a ne dužnosničke mirovine.
Vladajuće je prozvao da dodatno srozavaju dignitet Sabora, da pred javni stup srama stavljaju bivše zastupnike koji su dostojanstveno predstavljali građane, pa i u najtežim vremenima.
Salapić je istaknuo kako HDZ nije protiv da Sabor razmotri dokidanje nesrazmjera između tzv. povlaštenih i običnih mirovina, ali ta rasprava, naglasio je, zahtijeva postizanje konsenzusa i opravdano obrazloženje, a ne hitnu proceduru.
“Trebali ste razgovarati, a ne narušavati dostojanstvo našeg parlamenta”, poručio je vladajućima, nužnim ocijenivši da zakonom budu obuhvaćeni svi dužnosnici, te izvijestivši da je HDZ u proceduru uputio izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika po kojima bi i predsjednik Republike mirovinu stjecao po općim propisima.
U obzir, dodao je Salapić, treba uzeti i sudionike NOB-a koji također uživaju povlaštene mirovine, ali iz te kategorije, istaknuo je, treba izdvojiti članove HAZU-a.
Odgovorio mu je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, istaknuvši da predloženim izmjenama Sabor želi “prvo počistiti ispred svog praga”, a onda ići i na sve ostale dužnosnike.
Najavio je da će vlada uskoro u proceduru uputiti izmjene Zakona o pravima državnih dužnosnika koje bi obuhvatile sve dužnosnike, te uvele pravo zastupnika da se nakon završetka mandata mogu vratiti na svoje radno mjesto.
Damir Kajin (IDS) podržao je nakanu ukidanja nesrazmjera između zastupničkih i ostalih mirovina, ali i naglasio kako je pritom nužno zaštititi dignitet zastupnika, posebno onih koji su u Saboru proveli 15, 20 i više godina, “ljude koji su sve svoje dali politici”.
“Zaštitite one koji su u Saboru proveli 15, 20 godina, zbog digniteta Hrvatskog sabora i parlamentarizma, jer mogu ostati bez svega, pa i egzistencije”, poručio je Kajin, koji nije sklon da se mirovinske povlastice ukidaju i predsjedniku Republike.
Ne bježi, istaknuo je, od toga da je iskoristio “stari” zakon kako bi ostvario pravo na povlaštenu zastupničku mirovinu, ponovivši da je to učinio kako mu nitko ne bi mogao reći da je “stupido ili mono” jer nije iskoristio ono što mu se pruža, te da ga nitko ne bi sažalijevao.
Javivši se za povredu Poslovnika, Šime Lučin (SDP) zamjerio je Kajinu da iz njegovih riječi proizlazi kako su “stupidi” svi zastupnici koji nisu postupili kao on, pozvavši ga da govori u svoje ime i zaobiđe ostale kolege u sabornici.
Predsjednik Sabora Boris Šprem potom je kazao kako je isto “i sam osjetio ovih dana”, ali da to nije komentirao, ocijenivši da je (Kajin) to izrekao u svoje ime.
Silvano Hrelja je u ime HSU-a podsjetio kako je prvi, u predizborno vrijeme, najavio da će Kukuriku koalicija ukidati povlaštene mirovine, zbog čega je stekao dosta neprijatelja, “od kojih će većina danas šutjeti u sabornici, osim Kajina koji će reći što misli ma koliko to koštalo”.
Naglasio je da su mirovine političke elite nešto što već dugo “žulja naše građane”, zbog čega je nužnim ocijenio vraćanje načela jednakosti i pravičnosti u mirovinski sustav.
U pogledu najavljenih izmjena Zakona o pravima državnih dužnosnika, kojima bi se povlastice na mirovinu ukinule i predsjedniku Republike, Hrelja je pozvao na oprez, ocijenivši da bi predsjednik ipak, zbog svojih zasluga kao moralne vertikale u društvu i politici, trebao zadržati neku vrstu dodatka na mirovinu.
Igor Dragovan (SDP) rekao jer kako nitko ne smije imati povlastice koje bi širile jaz između građana.
“Ovo je upravo jedan korak koji vodi u tom smjeru”, poručio je, napominjući da građani putem redovitih propisa prosječno primaju 2300 kuna mirovine, a da je gotovo 9000 kuna povlaštene zastupničke mirovine “vrtoglavo visoko”.
Jozo Radoš (HNS) kazao je da povlašteni položaj zastupnike, ustavnih sudaca i glavnog državnog revizora sigurno nije “najteži u Hrvatskoj”, ali da je važeći sustav dodatno kompromitiran zastupnicima koji su umirovljenjem na jedan dan, neovisno o vremenu provedenom u parlamentu i dužnostima koje su u Saboru obnašali, stekli pravo na povlaštenu mirovinu.
Kratkoročni učinci predloženog zakona, kazao je, bit će negativni za dio dužnosnika jer će morati voditi brigu o tome što će biti s njima po isteku mandata, no dugoročni učinak može, naveo je, biti dizanje kvalitete javnog posla na svim razinama.
Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) društveno je nepravednim ocijenio da oni koji donose zakone sami sebi pogoduju povlaštenim mirovinama, iako se predloženim izmjenama, rekao je, ne rješavaju svi problemi vezani uz institut povlaštene mirovine.
Dok se iznos te mirovine ne smanji s 8900 kuna na 6900 kuna, argumenti vlade ne stoje, rekao je Lesar, koji nužnim smatra reformu svih 13 kategorija mirovina stečenih pod posebnim uvijetima, za što bi ove godine trebalo osigurati više od osam milijardi kuna.
Dinko Burić rekao je da HDSSB podupire predložene zakonske izmjene, ali i upozorio da mirovinski sustav opterećuju i mirovine sudionika NOB-a za koje država godišnje izdvaja 1,1 milijardu kuna, što je 19 puta više od povlaštenih zastupničkih mirovina.
“Ne osporavam pravo sudionika NOB-a, no čudan mi je broj tih sudionika”, rekao je Burić, podsjetivši kako je od završetka II. svjetskog rata prošlo 66 godina, a Hrvatska još uvijek ima 34.755 korisnika tih mirovina.
Upozorio je i kako pripadnici bivših djelatnika JNA godišnje na ime mirovina koštaju proračun više od 364 tisuće kuna.
“Saborski zastupnici i članovi vlade moraju podnijeti teret krize, jer smo joj i mi dali obol. Kriza bi bila manja da nije bilo besprimjerene pljačke hrvatskog naroda, umjesto načela ‘tko je jamio – jamio je’ trebalo bi uvesti načelo vrati kokoš što si pozobala”, poručio je Burić.
Nezavisni zastupnik don Ivan Grubišić je na početku pojedinačne rasprave pozdravio predložene izmjene, upozorivši kako bi trebalo dokinuti ne samo sve povlaštene mirovine, već i plaće, jer se Hrvatska nalazi u “iznimnoj materijalnoj, moralnoj i duhovnoj krizi”.
“U toj krizi ne može se dopustiti da netko ide u kantu za otpatke, a da netko stvarno dobro živi”, kazao je.