Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Sedam godina zatvora 50-godišnjaku zbog svirepog silovanja

24.01.2012. 23:00
Sedam godina zatvora 50-godišnjaku zbog svirepog silovanja


– Uništili ste jedan mladi život i time utjecali na život njezine djece, jer ona nije u stanju pružiti im brigu kakvu bi trebala upravo zbog Vas – oštro je prigovorio sudac Radman optuženiku napomenuvši kako žali što na njega nikakav pozitivan učinak nije imala prijašnja osuda na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog razbojništva


Zbog silovanja 25-godišnje sumještanke jučer je na Županijskom sudu u Zadru na sedam godina zatvora nepravomoćno osuđen 50-godišnjak iz okolice Zadra.
Nakon okončanog dokaznog postupka predsjednik Sudskog vijeća Boris Radman kazao je kako je nedvojbeno da je okrivljenik doista počinio kazneno djelo za koje mu se zbog zaštite identiteta žrtve sudilo iza zatvorenih vrata. Prema navodima optužnice silovatelj i njegova 25 godina mlađa žrtva poznavali su se od ranije i bili kućni prijatelji, pa ju je običavao povesti svojom “ford fiestom” nakon posla kući. Isto joj je ponudio i 6. srpnja prošle godine kada ju je oko 14.30 sati susreo na biogradskom području Soline, što je mlada žena prihvatila niti ne posumnjavši na išta loše.
Fizički svladao žrtvu
– Na području Jankolovice optuženik je naglo skrenuo na makadamski put i potom, dovezavši ih na skrovito mjesto, ugasio motor automobila nakon čega je nasrnuo na svoju žrtvu. Uhvatio ju je rukama za ramena i snažno pritisnuo uz naslon sjedišta, a nakon što se ona i rukama i nogama pokušala oduprijeti molivši ga da ju pusti i pitajući ga što mu je, on je i dalje nastavio prislanjati se na nju odgovorivši joj kako bi se mogli malo maziti, da mu se ona odavno sviđa i da ne mora ništa drugo biti između njih – rekao je u obrazloženju presude sudac Radman dodavši kako se optuženik oglušio na ženine vapaje i nastavio s realizacijom svog bešćutnog nauma uvukavši joj ruku u ljetne hlače s rastezljivim pojasom. Potom je izišao iz vozila te zgrabio mladu ženu prije nego mu je uspjela pobjeći, svladao njen otpor, spustio joj hlače i silovao ju prislonivši ju na automobil.
– Sud je u cijelosti poklonio vjeru žrtvi jer je njezino svjedočenje bilo iskreno i životno, a to su potvrdili i sudski vještaci medicinske, psihijatrijske i psihološke struke. Osim toga, iz njihovih vještačkih ekspertiza proizlazi da je žrtvi ovaj događaj bitno narušio zdravstveno stanje zbog čega će posljedice još dugo osjećati, pa možda čak i cijeli svoj život – rekao je sudac Radman istaknuvši kako zbog proživljenoga posljedice snose i žrtvin suprug i njihovih dvoje malodobne djece. Naglasio je kako je silovanje ženu onesposobilo u obavljanju radnih obveza, svakodnevnih kućanskih poslova i majčinskih obveza te da uz sve to još i žive u maloj i nimalo ohrabrujućoj sredini. Sve to je Sudsko vijeće pri odmjeravanju kaznene sankcije optuženiku uzelo za otegotnu okolnost, ali i činjenicu da je on već ranije osuđivan.
Žrtvi posljedice za cijeli život
– Uništili ste jedan mladi život i time utjecali na život njezine djece, jer ona nije u stanju pružiti im brigu kakvu bi trebala upravo zbog Vas – oštro je prigovorio sudac Radman optuženiku napomenuvši kako žali što na njega nikakav pozitivan učinak nije imala prijašnja osuda na pet godina i devet mjeseci zatvora zbog razbojništva. Međutim, napomenuo je kako je vijeće kod njega ipak za olakotnu okolnost našlo činjenicu da je i on obiteljski čovjek, te da je u prometnoj nesreći prije nekoliko godina izgubio jedno dijete.
Optuženik je nakon izricanja presude vraćen natrag u pritvor u kojemu se nalazi još od počinjenja kaznenog djela, a taj pritvor bit će mu ubrojen u izrečenu kaznu zatvora od sedam godina na koju i on, ali i njegova žrtva imaju pravo žalbe.