Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Srednjoškolci su se već odlučili za studije koje će prijaviti

24.01.2012. 23:00
Srednjoškolci su se već odlučili za studije koje će prijaviti


Kako upisati fakultet, koliko bodova na maturi treba imati, koji predmeti su važni za koje zanimanje… Sve su to pitanja na koja su srednjoškolci mogli dobiti odgovor tijekom još jednih Otvorenih dana Sveučilišta u Zadru.
Za vrijeme središnjeg događaja ovogodišnjih Otvorenih dana, predstavljanja sveučilišnih odjela danas su predstavljeni svi odjeli Sveučilišta koji imaju prediplomske studije, 23 odjela s 33 prediplomska studijska programa.
– Nastavnici i studenti su tu kako bi svima zainteresiranim dali sve informacije iz prve ruke o upisima, tijeku studija, studiranju, studentskom životu, itd. Ove godine imali smo sportski program, odigrali smo revijalnu utakmicu košarke, studenti protiv studentica u kojoj su studenti tijesno pobijedili. Očekuje nas i kulturna večer u Svečanoj dvorani. Htjeli smo pokazati i druge aktivnosti osim nastavnih i na taj način pokazati kako je studiranje puno više od samo učenja, kazala je Elija Vrsaljko, glasnogovornica Sveučilišta u Zadru.
Sveučilište je u sklopu promocije Otvorenih dana uputilo poziv svim srednjim školama da pozovu svoje učenike da razgledaju štandove odjela koji su tu prvenstveno radi njih. Na hodnicima se tako moglo susresti srednjoškolce kako razgledavaju, uzimaju brošure, a mnogi i postavljaju pitanja. Buduće studente najviše je zanimalo kako upisati studij.
– Oni koji dođu uglavnom uzimaju brošure, a tu i tamo postave i koje pitanje. Najviše se raspituju za državnu maturu, kako upisati fakultet i koji predmeti se traže, rekla je studentica 2. godine diplomskog studija Ljubica Bogdanović, koja je s petogodišnjim iskustvom studiranja na Odsjeku za hrvatski jezik i književnost mogla odgovoriti na sva pitanja zabrinutih budućih studenata.
Srednjoškolci koje smo susretali na hodnicima uglavnom su već odlučili što žele studirati, no nikad nije naodmet pogledati što se još nudi na tržištu. Prijateljice Danijela i Marija kružile su po svim štandovima, a tek na studijima koji ih više zanimaju malo su se duže zadržale.
– Pošto već znam što želim studirati, došla sam se samo raspitati koji predmeti mi se “gledaju”, kako funkcioniraju bodovi i saznati općenite informacije o studiju, kaže maturantica Marija iz Pomorske škole, koja se nada kako će sljedeće godine biti studentica nautike ili pomorstva.
Neki odjeli pokazali su i posebnu inovativnost pa su tako nudili na uvid brojne časopise koje rade studenti, Odjel za arheologiju puštao je filmić o podvodnoj arheologiji, dok su drugi imali projekcije o onome što nudi njihov studij.
 


 KULTURNA VEČER


Sutra s početkom u 19 sati, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru održat će se Kulturna večer u izvedbi nastavnika i studenata Sveučilišta u Zadru u sklopu obilježavanja otvorenih dana Sveučilišta u Zadru. Cilj ove manifestacije je pokazati budućim potencijalnim studentima i javnosti kako Sveučilište nudi i mogućnost brojnih slobodnih aktivnosti za studente.