Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

U četvrtak statusna konferencija u predmetu Gotovina-Markač

24.01.2012. 23:00
U četvrtak statusna konferencija u predmetu Gotovina-Markač


Pred Haaškim sudom u četvrtak poslijepodne održat će se statusna konferencija u predmetu “Gotovina-Markač” na kojoj bi se trebao razmotriti tijek žalbenog postupka
Pred Haaškim sudom u četvrtak poslijepodne održat će se statusna konferencija u predmetu “Gotovina-Markač” na kojoj bi se trebao razmotriti tijek žalbenog postupka.
Žalbeno bi vijeće, prema planu rada suda, trebalo sazvati žalbenu raspravu u ožujku ove godine, a izricanje pravomoćne presude planirano je za kolovoz 2013. godine.
Bivši zapovjednik Operativne zone Split general Ante Gotovina i bivši zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač 15. su travnja prošle godine osuđeni na 24 odnosno 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih tijekom i nakon Oluje nad srpskim civilima koji su živjeli na okupiranim područjima Hrvatske.
Pred žalbenim je vijećem u ovom trenutku nekoliko podnesaka o kojima bi se trebalo očitovati, među kojima je i zahtjev obrane za uvođenjem novih dokaza u žalbenom dijelu postupka te dva zahtjeva za dodjelom statusa prijatelja suda.
Obrana generala Gotovine pred Haaškim sudom zatražila je 4. studenoga da se u žalbenom dijelu postupka uvede 25 novih dokaza, među kojima su i zapisnici sjednica Vrhovnog savjeta obrane koje su se održavale u Beogradu u vrijeme “Oluje”, američka diplomatska bilješka objavljena putem WikiLeaksa te ekspertna izvješća američkih časnika. Ti se dokazi tiču okolnosti odlaska srpskih civila prije “Oluje”, u tijeku nje i nakon nje, karaktera topničkih napada HV-a tijekom “Oluje” i Gotovininih ovlasti u vezi s javnim nastupima.
Pravila Haaškoga suda dopuštaju uvođenje samo onih dokaza koji nisu bili na raspolaganju obrani u vrijeme suđenja, a mogli su utjecati na prvostupanjsku presudu.
Obrana je poručila da je riječ o novim dokazima koji bi promijenili prvostupanjsku odluku da su bili na raspolaganju sudu, odbacivši tako argumente haaškoga tužiteljstva koji se protive njihovu uvođenju.
Tužiteljstvo je, naime, poručilo kako je većina tih dokaza ili sličnih njima bila na raspolaganju obrani tijekom suđenja.
Hrvatska je vlada koncem prošle godine, u skladu s najavama bivše premijerke Jadranke Kosor da će se vlada angažirati u tom postupku, zatražila od Haaškoga suda da joj da status prijatelja smatrajući da može pomoći Žalbenome vijeću na tri područja – pitanju udruženog zločinačkog pothvata, prekomjernog granatiranja i nekih pravnih pitanja. Sadržaj toga podneska nije poznat jer nosi oznaku tajne.
Skupina 12 pravnih i vojnih stručnjaka zatražila je u podnesku Haaškome sudu prije desetak dana također status prijatelja suda u predmetu “Gotovina-Markač” kako bi iznijela svoja stajališta o zaključcima prvostupanjske presude koja se tiču nezakonitosti topničkih napada tijekom operacije Oluje.
Statusna konferencija služi i tomu da optužene odnosno osuđene osobe iznesu prigovore na uvjete boravka u pritvorskoj jedinici u Scheveningenu.